Σάββατο 19 Ιανουαρίου: Αθήνα, πόλη αντιφασιστική

http://img.protothema.gr/0468144D8EFA4A03E2643E12556B3C74.jpg

Με σύνθημα «Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί» ενώνουν τη κραυγή τους κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού και συμμετέχουν στο πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο δεκάδες οργανώσεις, συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις, συνδικάτα, νεολαίες κομμάτων και πολιτικές οργανώσεις, σύλλογοι φοιτητών και μαθητών, κοινότητες μεταναστών, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αντιφασίστες οπαδοί, δήμοι, η ΑΔΕΔΥ, η ΚΕΔΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια στις 2.00 το μεσημέρι, το συλλαλητήριο θα συνεχιστεί με δρώμενα κι εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και θα κορυφωθεί με τη μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα στις 4.00 το μεσημέρι.

Η Αθήνα το Σάββατο γίνεται επίκεντρο του πιο ενωτικού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, κι αυτός ήταν και βασικός στόχος της διοργάνωσης, η οποία προέκυψε από συνέλευση στο Θέατρο Εμπρός, να συμμετάσχει «όλος ο κόσμος, από κάθε πόλη και γειτονιά της χώρας, από κάθε τόπο δουλειάς, μόρφωσης, τέχνης, να πλημμυρίσει η Αθήνα, να την καταλάβουμε με μουσικές, φωνές και λόγο, για να διατρανώσουμε ότι οι νεοναζί είναι ανεπιθύμητοι».

Μετά το τελευταίο περιστατικό με την δολοφονία του μετανάστη καταγωγής από το Πακιστάν, στα Πετράλωνα, γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το αίτημα για την «πόλη που έστειλε κορυφαίο μήνυμα στην ναζιστική κατοχή να στείλει σήμερα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης στα Μνημόνια και τις Τρόικες, πως δεν χωράνε νεοναζί και ρατσιστές δολοφόνοι!»

Εκατοντάδες άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της εργασίας έχουν υπογράψει το αντιφασιστικό κείμενο υπογραφών, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε τις προηγούμενες μέρες δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο τρίπτυχο «έξω οι νεοναζί-όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης-ιθαγένεια για όλα τα παιδιά» και υπογραμμίσθηκε η ανάγκη να «ανοίξουμε το δρόμο για να σταματήσουμε τις δολοφονικές επιθέσεις των νεοναζί, να σταματήσουμε τις ρατσιστικές επιθέσεις  του Δένδια. Στον αγώνα για να καταργήσουμε τα μνημόνια της φτώχειας της ανεργίας και της εξαθλίωσης , για να σώσουμε τη παιδεία και την υγεία πάμε χέρι-χέρι για να κλείσουμε το δρόμο στους νεοναζί. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αποτυχία τους »

Μουσική κατάληψη

Το «ξεκίνημα» των εκδηλώσεων γίνεται στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ με το έργο για παιδιά του Βασίλη Κουκαλάνι, «Μια Γιορτή στου Νουριάν.». Θα ακολουθήσει πορεία των παιδιών από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα μαζί με όλους.

Στη συναυλία, «Πες το με ένα τραγούδι», που αρχίζει 4.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα συμμετέχουν:  Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, Τέχνη Εν Κινήσει (MC YINCA ), Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και οι Βιτρw, Sound Esc, Radio Sol, Γιάννης Σιδηράς, Seli Kanou. Νατάσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλλα, Περικλής Λουρίδας, Τρίτη Οχθη.

Η διεθνής αλληλεγγύη

Ενώ από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη, χιλιάδες αντιφασίστες και αντιφασίστριες ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για την πανελλαδική διαδήλωση και συναυλία, το διεθνές ενδιαφέρον για την 19η Γενάρη εξελίχθηκε στην διοργάνωση την ίδια μέρα αντιφασιστικών κινητοποιήσεων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο κίνημα στην Ελλάδα.

Ετσι, οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική» γίνονται την ίδια μέρα, Σάββατο, κατά του νεοναζισμού και του ρατσισμού, σε μια σειρά από χώρες και πόλεις:  Στη Μ. Βρετανία, η οργάνωση Unite Against Fascism καλεί σε συγκέντρωση έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο. Στην Ιρλανδία, συγκέντρωση οργανώνεται έξω από την Ελληνική πρεσβεία στο Δουβλίνο ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία  στο Ντέρυ . Στην Καταλονία, συγκέντρωση οργανώνεται στο Ελληνικό Προξενείο στη Βαρκελώνη καθώς και εκδήλωση στην Οσόνα . Στη Γαλλία, δράσεις αλληλεγγύης θα γίνουν στο Παρίσι και τη Λυών. Στη Φινλανδία, συγκέντρωση προγραμματίζεται στο Τάμπερε. Στις ΗΠΑ, συγκεντρώσεις έξω από ελληνικά προξενεία θα γίνουν σε Σικάγο και Νέα Υόρκη. Επίσης, στο Εδιμβούργο, την Κοπεγχάγη και στις Βρυξέλλες.

Στους διαδηλωτές  της Αθήνας προστίθενται μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Βρετανία από την κίνηση United Against Fascism και η κίνηση Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κινημάτων κατά του Ρατσισμού από τη Γαλλία.

Η ΑΔΕΔΥ

Για κλιμάκωση των φαινομένων “ρατσιστικής βίας και φασιστικών επιθέσεων” κάνει λόγο στο κάλεσμά της για τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ, επιθέσεις που απειλούν “τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας”. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει “άκρως επικίνδυνες” και “αποπροσανατολιστικές” τις πρακτικές “αναζήτησης αποδιοπομπαίων τράγων στους μετανάστες”, αφού επιχειρούν να “ενοχοποιήσουν τους μετανάστες για τα τραγικά αποτελέσματα των συνειδητών πολιτικών επιλογών των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας”.

Δήμοι και ΚΕΔΕ

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν, μετά από αποφάσεις τους, τα δημοτικά συμβούλια Αθήνας, Γαλατσίου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Ζωγράφου, Πετρούπολης, Κορυδαλλού, Μοσχάτου-Ταύρου και Ρεθύμνου. Στην ανακοίνωσή τους καταγράφεται κατηγορηματικά η αντίθεση στην κατάργηση του δικαιώματος στην ιθαγένεια ενώ διατυπώνεται το αίτημα:

«Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση των δημοτικών υπηρεσιών με τη άμεση καταβολή των χρημάτων που οφείλει το κράτος ώστε οι γειτονιές να γίνουν γέφυρες αλληλεγγύης και φιλίας, καλύτερης ζωής για όλους και όχι να χωρίζονται με φράχτες μισαλλοδοξίας και να δηλητηριάζονται από το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.».
Eπίσης στη κινητοποίηση καλούν ο Παύλος Πολλάκης, Δήμαρχος Σφακίων,ο Τάσος Βάμβουκας, δημοτικός σύμβουλος Χανίων κα η Στέλλα Αλφιέρη, δημοτικός σύμβουλος Κανδάνου-Σελίνου.

Τη συμμετοχή της δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, καλώντας σε μαζική στήριξη της αντιρατσιστικής κινητοποίησης «Αθήνα – Πόλη Αντιφασιστική». Ταυτόχρονα εκφράζει την αντίθεσή της και την αποδοκιμασία της στα φαινόμενα ρατσιστικής βίας και φασιστικών επιθέσεων που κλιμακώνονται επικίνδυνα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια απειλώντας τις δημοκρατικές ελευθερίες, τις κοινωνικές κατακτήσεις και την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής. Και τους πολίτες να αποκρούσουν απαράδεκτες πρακτικές βίας και αυτοδικίας που όχι μόνο διχάζουν την κοινωνία αλλά αποτελούν και πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού.

«Η Αυτοδιοίκηση ως ο κοντινότερος στον πολίτη θεσμός υποστηρίζει και αγωνίζεται για ίσα δικαιώματα και μεταχείριση μεταξύ των πολιτών, ίση πρόσβασή τους στα αγαθά της Παιδείας, της Υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών».

Πολιτικές οργανώσεις, ομοσπονδίες και αντιφασίστες οπαδοί

Στο συλλαλητήριο, μεταξύ άλλων, καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος, δεκάδες ενώσεις μεταναστών και αντιφασιστικών ομάδων, και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) που είναι από τους αρχικούς διοργανωτές.

«Η αποτρόπαια δολοφονία του άτυχου μετανάστη στα Πετράλωνα από ακροδεξιούς εγκληματίες αναδεικνύει με τραγικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης του αντιφαστιστικού αγώνα των εργαζομένων και όλων των πολιτών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και καλεί σε συμμετοχή στις αυριανές εκδηλώσεις «Αθήνα – Πόλη Αντιφασιστική».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν: «Στεκόμαστε απέναντι σε κάθε ρατσιστική, φασιστική και νεοναζιστική συλλογικότητα. Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 συμμετέχουμε στην αντιφασιστική μέρα δράσης 19 Γενάρη Αθήνα πόλη – αντιφασιστική και καλούμε κοντά μας όλους όσους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και επιλέγουμε συνειδητά τον ειρηνικό – μη βίαιο δρόμο αντίστασης στο φασισμό».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί επίσης στο συλλαλητήριο, δηλώνοντας: «Με τις οργανώσεις του μαζικού κινήματος δίνουμε ταυτόχρονα τη μάχη της επιβίωσης και της ανατροπής, της κοινωνικής και πολιτικής απομόνωσης του νεοφασισμού, καθώς και της λαϊκής περιφρούρησης και αυτοάμυνας ενάντια στα Τάγματα Εφόδου της “Χρυσής Αυγής” και της αστυνομίας».

Και αντιφασίστες οπαδοί: Η Original Γιαννιτσών και η St. Pauli Athen Klub ανταποκρίθηκαν εξαρχής στο κάλεσμα για τις 19 Ιανουαρίου. Στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο καλούν μέσα από τις ιστοσελίδες και οι σύλλογοι φιλάθλων της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, της Παναχαϊκής και πολλών ακόμη ομάδων.

Ντίνα Μπατζιά

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://athensantifa19jan.wordpress.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.