Το ενδιαφέρον σπουδαίων ακαδημαϊκών, οι οποίοι κατέχουν έδρα σε κάποια από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, προσέλκυσε η χώρα μας και συγκεκριμένα η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κυρίως Ελληνες πανεπιστημιακοί διεθνούς φήμης από το MIT, το Harvard, το Ohio State University, το University of Cambridge, το University of Illinois, το College de France έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στις εκλογές για τα εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης στα ιδρύματά μας.

Οπως φαίνεται, τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι αναγνωρίσιμα για την ποιότητα των σπουδών τους ακόμα και… στη Σαουδική Αραβία. Από το King Abdullah University of Science and Engineering όπου διδάσκει, ο κ. Νικόλαος Χατζηχρηστίδης βρέθηκε στη χώρα μας ως εξωτερικό μέλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σημαντικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας θα φιλοξενήσει αδιαμφισβήτητα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανάμεσα στους οποίους εξελέγησαν ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, καθηγητής Φιλοσοφίας του ιδρύματος του Princeton, και ο Γιώργος Τσώκος, καθηγητής Παθολογίας του Harvard. Αμερικανικό αέρα φέρνουν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας η κυρία Ελένη Κατσαρού και ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης, οι οποίοι διδάσκουν σε δύο πανεπιστήμια του Σικάγο. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αντιθέτως, «κυριαρχεί» η ευρωπαϊκή χροιά, με τον Γιάννη Ηλιόπουλο, ομότιμο καθηγητή της Ecole Normale Superieure, και τον Αντώνη Μόχλο, ομότιμο καθηγητή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου από τη Σκοτία, την Κοπεγχάγη και το Λονδίνο θα συνυπάρξουν στο Συμβούλιο Διοίκησης του ιδρύματος. Μεταξύ αυτών θα βρεθεί και ένας από τους πιο γνωστούς καθηγητές, όπως προδίδει και ο τίτλος του, ο Κυριάκος Αθανασίου, Distinguished Professor of Biomedical Engineering and Orthopaedic Surgery στο University of California Davis.

Ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί και η σύνθεση του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όσον αφορά τα εξωτερικά μέλη. Ακαδημαϊκοί από κάθε γωνιά της Γης: από την Αμερική έως τη Σαουδική Αραβία και την Πενσιλβανία. Από τη μια ο πολύ γνωστός σε όλους Ανδρέας Παπανικολάου, καθηγητής και προϊστάμενος της Κλινικής Νευροεπιστημών στο πανεπιστήμιο του Memphis, και από την άλλη η Ιωάννα Φλώρου, η οποία διδάσκει στο Pennsylvania State University College of Medicine. Ισότιμο μέλος θα σταθεί δίπλα τους και ο Θεμιστοκλής Λέκκας, ομότιμος καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι, ως αναμενόμενο, το ίδρυμα που τράβηξε το ενδιαφέρον όχι τόσο της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά ανθρώπων οι οποίοι σχετίζονται με την τεχνολογία των τροφίμων. Πρόεδρος εξελέγη ο Ιωάννης Σοφός, ο οποίος κατέχει έδρα στο Colorado State University, ενώ μεταξύ των μελών είναι ο Παύλος Πεζάρος, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο Χρήστος Αποστολόπουλος, διευθυντής Ολικής Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων της Friesland Camping Hellas, ο Ρόδιος Γάμβρος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, και ο Γιώργος Βούτσινος, πρώην σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Και τρεις ξένοι αναγνωρισμένοι καθηγητές

Στον κατάλογο των αναγνωρισμένων πανεπιστημιακών που συμμετέχουν στα Συμβούλια Διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ συγκαταλέγονται και τρεις ξένοι ακαδημαϊκοί. Ο Roger Frank, ελληνομαθής καθηγητής στην Ecole Nationale des Ponts et Chaussees, ο οποίος από τη Γαλλία βρέθηκε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και ο Hunter Richard, καθηγητής του University of Cambridge, που θα προεδρεύει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ακόμα, ο Jack Davis, εκτός από καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, θα έχει και μια θέση ως εξωτερικό μέλος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκτός, όμως, από τους ακαδημαϊκούς, για τα Συμβούλια Διοίκησης των ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης έδειξαν ενδιαφέρον προσωπικότητες από διάφορους χώρους. Ανάμεσα τους ο Ιγνάτιος Αντωνιάδης, διευθυντής του Τμήματος Θεωρίας στο CERN, ο οποίος εξελέγη εξωτερικό μέλος στο ΕΜΠ. Από τις δικαστικές αίθουσες, ο Στυλιανός Γκρόζος, πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, βρέθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο επέλεξε να θέσει υποψηφιότητας ο Βύρων Φιδετζής, αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Εύη Πανταζοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.