Έσπασαν τα… κοντέρ, Άρμστρονγκ και Όπρα!

Ο Αμερικανός ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ παραδέχτηκε χθες για πρώτη φορά ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών για να ενισχύσει τις επιδόσεις του, κάτι που δεν παραδεχόταν για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Ο πρώην πρωταθλητής του Γύρου της Γαλλίας απάντησε «ναι» στην ερώτηση της τηλεπαρουσιάστριας Όπρα Γουίνφρι για το αν χρησιμοποίησε την ορμόνη ερυθροποιητίνη (EPO), είπε ότι υποβλήθηκε σε μετάγγιση αίματος και ότι έκανε χρήση κι άλλων απαγορευμένων ουσιών για να κερδίσει επτά φορές τον διάσημο ποδηλατικό γύρο.

Όπως είπε, ήταν αδύνατον, κατά τη γνώμη του, να κερδίσει κάποιος τον αγώνα χωρίς να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

“Το κοκτέιλ μου ήταν μόνο EPO -όχι σε μεγάλες ποσότητες- μεταγγίσεις και τεστοστερόνη”, είπε ο Άρμστρονγκ και ισχυρίστηκε ότι σταμάτησε την χρήση τους μετά την τελευταία του νίκη στο Γύρο της Γαλλίας το 2005 και ότι η τρίτη θέση που κατέκτησε στον ίδιο αγώνα το 2009 επιτεύχθηκε νόμιμα.

“Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν σαν να γεμίζεις τα λάστιχα με αέρα ή να βάζεις νερό στο μπουκάλι. Ήταν μέρος της δουλειάς μας”, είπε στην Γουίνφρι.

Ο Αμερικανός ποδηλάτης προέβη σε αυτή την εξομολόγηση στην αρχή κιόλας της πολυαναμενόμενης συνέντευξής του με την Γουίνφρι που μαγνητοσκοπήθηκε στο Τέξας στις αρχές της εβδομάδας.

Η ΔΟΕ προχώρησε στην αφαίρεση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου που κατέκτησε ο 41 ετών Λανς Άρμστρονγκ το 2000 στο Σίδνεϊ, ενώ και η Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ (USADA) του αφαίρεσε και τους επτά τίτλους και επιπλέον οι εταιρείες αθλητικών ειδών Nike, Oakley και Trek ακύρωσαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συνάψει μαζί του.

Όπως είπε ο ίδιος, ξεκίνησε την βαριά χρήση απαγορευμένων ουσιών όταν ξεπέρασε τον καρκίνο των όρχεων το 1998, εποχή κατά την οποία, όπως είπε, υιοθέτησε την άποψη «νίκη με κάθε κόστος».

Χαρακτήρισε τον εαυτό του «τραμπούκο» και «αλαζονικό κάθαρμα» επειδή κατ΄επανάληψη αρνήθηκε τις εις βάρος κατηγορίες του. Αλλά δεν επέρριψε την ευθύνη για τα σφάλματά του σε κανέναν. «Πήρα τις αποφάσεις μου. Είναι δικά μου λάθη. Και βρίσκομαι εδώ σήμερα για να το αναγνωρίσω και να ζητήσω συγγνώμη».

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να νικήσει χωρίς να πάρει ουσίες είπε: «Όχι στη γενιά μου. Και δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για άλλους της γενιάς εκείνης».

“Δεν ένιωθα άσχημα…δεν ένιωθα άσχημα γι αυτό”, είπε ερωτηθείς για το πώς αισθανόταν την εποχή εκείνη.

Αναφορικά με τον χαρακτήρα του είπε ότι «έχω ελαττώματα, πολλά ελαττώματα. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ελαττώματα».

“Θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου προσπαθώντας να ανακτήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα ζητώ συγγνώμη για το υπόλοιπο της ζωής μου. Αγαπώ την ποδηλασία και το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι ο κόσμος με βλέπει ως κάποιον που ατίμασε το άθλημα, το ΄μαύρο πρόβατο’. Αν μπορέσουμε -και δεν επικαλούμαι την ηθική- αν συσταθεί επιτροπή διαφάνειας -και δεν μπορώ να ζητήσω κάτι τέτοιο- αν γίνει και με καλέσουν, θα είμαι ο πρώτος που θα καταθέσει».

Υποστήριξε ότι ποτέ δεν υποχρέωσε κάποιο μέλος της ομάδας του να κάνει χρήση παράνομων ουσιών, αλλά αναγνώρισε ότι μπορεί να τους πίεσε. «Δεν υποχρέωσα κανέναν. Ήμουν ο αρχηγός της ομάδας και ο αρχηγός της ομάδας ηγείται δίνοντας το παράδειγμα», είπε.

Ωστόσο, δέχτηκε κριτική γιατί απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα ντόπινγκ και ποιος άλλος εμπλεκόταν σε αυτό.

Ο πρώην μηχανικός του, ο Μάικ Άντερσον, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του και από τους πρώτους που κατέθεσε εναντίον του, δήλωσε ότι ο πρώην πρωταθλητής εξακολουθεί να μην είναι ειλικρινής. «Αμφισβητώ πλήρως την ειλικρίνειά του. Δεν εμπιστεύομαι τίποτα από αυτά που λέει ο Λανς Αρμστρονγκ και δεν νομίζω ότι η (εκπομπή της) Όπρα ήταν ο κατάλληλος χώρος για την εξομολόγησή του», είπε ο Άντερσον στο CNN.

Αμφιβολίες για την ειλικρίνειά του εξέφρασε και η Μπέτσι Αντρέου, σύζυγος του πρώην συναθλητή του Φράνκι Αντρέου.

“Νομίζω ότι εξακολουθεί να προστατεύει ανθρώπους που του ήταν πιστοί. Πρόκειται για έναν τύπο που υπήρξε φίλος μου. Θα μπορούσε να έχει πει την αλήθεια. Λέει ότι δεν υποχρέωσε τα μέλη της ομάδας του να πάρουν ουσίες; Πρόκειται για ένα σωρό βλακείες…είχα την πρόθεση να του δώσω μία ευκαιρία και τώρα, να πώς αντιδράει», είπε ο Αντρέου που στο παρελθόν είχε καταθέσει ότι ο Άρμστρονγκ είχε πει στους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν για τον καρκίνο ότι έπαιρνε ουσίες.

Πάντως, η παραδοχή του Αμερικανού ποδηλάτη ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες αναμένεται να πλήξει, όχι μόνο το όνομά του, αλλά και τον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς μία εταιρεία του ζητεί να της επιστρέψει 12 εκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για την εταιρεία SCA Promotions, με έδρα το Τέξας, που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή εις βάρος του, αν δεν της επιστρέψει το προαναφερθέν ποσό σε χρήματα μπόνους που του κατέβαλε για τις νίκες του στο Γύρο της Γαλλίας.

www.antinews.gr

Έσπασαν τα… κοντέρ, Άρμστρονγκ και Όπρα!

Περίπου 3.200.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Λανς Άρμστρονγκ στην Όπρα Γουίνφρεϊ, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΟWN.

Το κανάλι της Όπρα έχει μόλις δύο χρόνια ζωής και αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ θεαματικότητας που σημειώνει.

Το ρεκόρ ανήκει στη συνέντευξη της Γουίνφρεϊ με τη Γουίτνεϊ Χιούστον, την οποία υπολογίζεται πως παρακολούθησαν 3,5 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Τρίτη καλύτερη επίδοση στη λίστα του σταθμού η συνέντευξη της Ριάνα, με 2.5 εκατομμύρια θεατές… κολλημένους στους δέκτες τους.

Οι ιδιοκτήτες του OWN ελπίζουν πως ανάλογα νούμερα θα κάνει και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Λανς Άρμστρονγκ, παρότι το κομμάτι της παραδοχής ότι αγωνιζόταν ντοπαρισμένος, που είχε και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μεταδόθηκε ήδη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.