Ερώτηση για την ανάγκη επανεξέτασης και αναθεώρησης του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των «εισπρακτικών εταιρειών»


Στις 14 Ιανουαρίου 2013, ο βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης και βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θέμα της ερώτησης, η ανάγκη επανεξέτασης και αναθεώρησης του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις («εισπρακτικών εταιρειών»).

Είναι γεγονός πως έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των συμπολιτών μας που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και έχουν συσσωρευμένα χρέη λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των «εισπρακτικών εταιρειών» επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αποπληρωμή των οφειλών. Οι συνήθεις πρακτικές περιλαμβάνουν συνεχείς τηλεφωνικές κλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τόσο στο χώρο οικίας όσο και στο χώρο εργασίας. Παράλληλα, πολλές φορές οι εταιρείες αυτές διατηρούν τους αριθμούς επικοινωνίας, δικαίωμα το οποίο κανονικά έχουν μόνο οι τράπεζες. Ασκούν δηλαδή με έμμεσο και πιεστικό τρόπο ψυχολογική βία στα άτομα που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Ερωτήθηκαν οι κ. Υπουργοί εάν πρόκειται να προβούν σε επανεξέταση του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των «εισπρακτικών εταιρειών», με ποιο χρονοδιάγραμμα και αν οι αλλαγές θα στοχεύουν στην αποπληρωμή των οφειλών με πιο ανθρώπινους όρους.

Γραφείο Τύπου
Τιμολέοντα Κοψαχείλη
Βουλευτή Π.Ε. Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.