Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποια ήταν η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη

Ιανουάριος 17th, 2013 by Χρήστος Μίμης

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/DE12A037E64AC13659A00DD56316084D.jpgΜε αφορμή την αστυνομική έφοδο στην περιβόητη κατάληψη της «Λέλας Καραγιάννη», ήρθε στο προσκήνιο το όνομα και η ιστορία της σπουδαίας αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία υπήρξε μεταξύ άλλων αρχηγός της αντιναζιστικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα».

Η Λέλα Καραγιάννη γεννήθηκε το 1898 στη Λίμνη Ευβοίας και κατοικούσε στην Αθήνα με τον σύζυγό της- φαρμακοποιό στο επάγγελμα- και τα επτά παιδιά τους.

Από την οικία τους, που βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής και συγκεκριμένα στη συμβολή της σημερινής οδού Λέλας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου, οργάνωσε και διεξήγαγε τον αγώνα εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής. Στο πλευρό της είχε τόσο τον σύζυγό της, όσο και τα μεγαλύτερα σε ηλικία τέκνα τους.

Η αντιναζιστική της δράση έγινε τελικά αντιληπτή από τους κατακτητές τον Ιούλιο του 1944, οπότε και συνελήφθηκε από την Γκεστάπο μαζί με τα πέντε παιδιά της. Αφού βασανίστηκε, προκειμένου να λυγίσει και να μαρτυρήσει τους συναγωνιστές και τις λεπτομέρειες της κοινής τους δράσης, οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα, στο Αλσος Χαϊδαρίου, όπου άφησε την τελευταία της πνοή μαζί με άλλους 24 αντιστασιακούς, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.

Η Λέλα Καραγιάννη επέδειξε ατσάλινη πυγμή, απαράμιλλη δύναμη και πατριωτισμό, στα φρικτά βασανιστήρια που υπέστη.

Το 1947, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε στη Λέλα Καραγιάννη το Βραβείο Αρετής και Αυτοθυσίας, τιμώντας την προσωπικότητα και τα πεπραγμένα της πολύτεκνης, πατριώτισσας, Ελληνίδας μάνας.

ΤΑ ΝΕΑ

This entry was posted on Πέμπτη, Ιανουάριος 17th, 2013 at 22:17 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply