Ο κ. Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματός του

ΣΥΡΙΖΑ: «Βίαιη ωρίμανση» μέσω Βερολίνου και ΟυάσιγκτονΤην προσαρμογή του στα νέα δεδομένα και πλαίσια πολιτικής δράσης αναμένεται να επιδιώξει σταδιακά ο κ. Αλ. Τσίπρας, αφότου ολοκληρώσει τον κύκλο των ταξιδιών του, τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Η επίσκεψη στην Γερμανία, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης αποτέλεσε ένα καθοριστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πέραν των συνομιλιών με τις συγγενείς πολιτικές δυνάμεις του Die Linke, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «φόρτωσε» στις αποσκευές του τα αποτελέσματα, έστω και απλώς επικοινωνιακά, της συνάντησης με τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού, ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει την Τετάρτη τον Πρόεδο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Κατά πολλούς, η συνάντηση με τον Σόιμπλε εντάσσεται στην διαδικασία που έχει περιγράψει σε καθοριστικής σημασίας συγκυρίες, όπως στην προ εβδομάδων συνδιάσκεψη, ο κ. Ι. Δραγασάκης, όταν μιλούσε για την «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν είναι τυχαίο, ότι ένα από τα βασικά σημεία που επικαλέστηκε ο κ. Τσίπρας στην σύντομη συνομιλία του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ήταν η αναγκαιότητα δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης.

Το δεύτερο δε στοιχείο, που με κάθε ευκαιρία δήλωνε εμφατικά στο Βερολίνο ο κ. Τσίπρας και το επανέλαβε και στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη, είναι η βεβαιότητα περί παραμονής της χώρας στο ευρώ. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστεί χρεοκοπία. Οι εικασίες για την έξοδό της από τη νομισματική ένωση στερούνται κάθε βάσης. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα για όλους», είπε ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος δηλώσεις του ιδίου του κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει αυτή η συζήτηση και είναι μια συζήτηση που δεν βοηθά κανέναν. Ίσα – ίσα δημιουργεί ένα περιβάλλον αστάθειας που εμποδίζει κάθε προοπτική ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η απάντησή μου χθες στον υπουργό Οικονομικών ήταν ότι έχουμε κοινό νόμισμα, έχουμε κοινό πρόβλημα. Άρα, πρέπει να εργαστούμε για να βρούμε λύση στο κοινό πρόβλημα και να μην περιοριζόμαστε σε εκατέρωθεν προσεγγίσεις που δεν δίνουν απάντηση στο κοινό νόμισμα».

Υπό αυτές τις συνθήκες, στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα δεν αρνούνται ότι τα ταξίδια, οι επαφές και η καταγραφόμενη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν κομβικά σημεία για την αξιωματική αντιπολίτευση, χωρίς να αποκλείει παράλληλα κανείς ότι ο δρόμος που ανοίγει από εδώ και πέρα θα είναι ανέφελος στο εσωκομματικό πεδίο.

Σε αυτό το σημείο αναμένονται στο προσεχές διάστημα οι τοποθετήσεις των στελεχών που δεν πρόσκεινται στον κ. Τσίπρα.

Στην πορεία αυτή, πάντως, το επόμενο καθοριστικής σημασίας ταξίδι, είτε ως ένδειξη διαθέσεων, είτε σε επίπεδο συμβολισμών, είναι αυτό στην Ουάσιγκτον, στο τέλος του μηνός.

Εν όψει αυτού του ταξιδιού, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, κ. Ντάνιελ Σμιθ.

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.