Κόκκινο πανί, και όχι αδίκως, έχει γίνει για τους εκπαιδευτικούς ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εξαιτίας δυο αποφάσεων που έλαβε και με τις οποίες άλλαξε τις περιοχές μετάθεσης, διευρύνοντάς τες στα όρια των νομών.

Με τα νέα δεδομένα, σχεδόν κάθε νομός θεωρείται περιοχή μετάθεσης και κάθε εκπαιδευτικός που «περισσεύει» υποχρεούται είτε να μετακομίσει είτε να σπαταλάει χρήμα και χρόνο για να πηγαινοέρχεται από το ένα σχολείο στο άλλο διανύοντας τεράστιες αποστάσεις. Συγκεκριμένα η απόφαση περί «αυτοδίκαιης ένταξης των εκπαιδευτικών στις νέες περιοχές μετάθεσης» φέρνει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι πλεονάζουν, επειδή δίδασκαν σε σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Απ’ όσους είχαν την ατυχία να ανήκουν στο «πλεονάζον προσωπικό» κάποιοι θα υποχρεωθούν να μετατεθούν σε σχολείο που έχει ελλείψεις, πράγμα που βάσει των νέων περιοχών μετάθεσης σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί και να μετακομίσουν, αφού μπορεί να βρεθούν από τη μια άκρη ενός νομού στην άλλη. Για τους υπολοίπους τα πράγματα θα είναι χειρότερα, καθώς θα κληθούν να υπηρετήσουν σε δύο ή και τρεις μονάδες για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Ετσι είναι πολύ πιθανό να πρέπει να διανύουν εξωφρενικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να βρεθούν από το ένα σχολείο στο άλλο, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην τσέπη τους, ειδικά από τη στιγμή που οι μισθοί τους έχουν μειωθεί δραματικά.

Οι αποφάσεις του κ. Παπαθεοδώρου, που αλλάζουν ριζικά τον χάρτη των μεταθέσεων, επηρεάζουν συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα, ωστόσο, οι καθηγητές είναι περισσότερο «ριγμένοι»… Και αυτό γιατί οι τροποποιήσεις στις περιοχές μετάθεσης είναι περισσότερες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιπλέον, ο τρόπος που έχουν συνενωθεί περιοχές δυσκολεύει ακόμα και την οικειοθελή μετακίνηση ενός εκπαιδευτικού μέσω των διαδικασιών της μετάθεσης και της απόσπασης, αφού δεν θα γνωρίζει σε ποιο σημείο του νομού ή σε ποιο νησί από ένα σύμπλεγμα θα βρεθεί.

Πας Σκιάθο και… διδάσκεις Αλόννησο!

Με τρόμο αντικρίζουν οι εκπαιδευτικοί που πλεονάζουν τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας, καθώς δεν ξέρουν πού θα βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Τρέμουν, ακόμα, για το πόσο θα κοστίζουν οι μετακινήσεις τους, οι οποίες θα επιβαρύνουν το άδειο, από τις περικοπές, πορτοφόλι τους. Η μηνιαία δαπάνη για έναν εκπαιδευτικό (από την τσέπη του) ο οποίος θα πρέπει να πηγαινοέρχεται από τη μια άκρη των νομού Ιωαννίνων στην άλλη είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και για τον δάσκαλο ή τον καθηγητή που θα πρέπει καθημερινά, όντας διορισμένος στη Β΄ Πειραιώς, να κάνει «κρουαζιέρα» στο Αγκίστρι, στην Αίγινα, στα Κύθηρα, στον Πόρο, στις Σπέτσες, στην Τροιζηνία και την Υδρα.

Ανάλογου μεγέθους θα είναι και η ταλαιπωρία όσων ατύχησαν να είναι διορισμένοι σε περιοχές όπως η Δ΄ Δωδεκανήσου, η οποία περιλαμβάνει συνολικά… 12 νησιά, ή η Δ΄ Κυκλάδων, στην οποία ανήκουν έξι νησιά. Από την άλλη, όσοι πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί έχουν ενημερωθεί για τη μετακίνησή τους σε άλλο σχολείο που έχει ελλείψεις φαίνεται ότι ετοιμάζουν βαλίτσες. Γιατί προφανώς θα τους έρθει φτηνότερα να μετακομίσουν, αν -για παράδειγμα- είναι διορισμένοι στο Ηράκλειο Κρήτης ή στη Χαλκιδική και από τη μια άκρη του νομού τούς ζητηθεί να διδάξουν στην άλλη.

«Ξεκρέμαστοι» βρίσκονται ξαφνικά αυτοί που προγραμμάτιζαν να ζητήσουν μετάθεση ή απόσπαση μέσω των νόμιμων διαδικασιών. Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνουν οι αποφάσεις του υφυπουργού Παιδείας καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι δεν θα τολμούν να ζητήσουν μετάθεση από μια περιοχή σε κάποια άλλη υπό τον κίνδυνο να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση απ’ αυτήν που κατείχαν.

Για παράδειγμα, εκπαιδευτικός που θέλει να εξοικονομήσει χρήματα και επιθυμεί να λάβει μετάθεση στη Σκιάθο, επειδή εκεί βρίσκεται η μόνιμη κατοικία του, θα πρέπει να αιτηθεί μετακίνηση στη Β΄ Μαγνησίας.

Ομως, στη Β΄ Μαγνησίας ανήκουν και η Αλόννησος και η Σκόπελος και τελικά είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε ένα από αυτά τα δύο νησιά. Στην περίπτωση αυτή ούτε οικονομικά θα ελαφρυνθεί, αφού θα πρέπει ή να νοικιάσει σπίτι ή να ξοδεύει τον μισθό του στα πλοία, και ταυτόχρονα θα αναστατωθεί άνευ λόγου με μετακομίσεις.

ΟΛΜΕ: Θα τρέχουμε πανικόβλητοι στα σχολεία

Την οργισμένη αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε η απόφαση του υφυπουργού να αλλάξει αιφνιδιαστικά και χωρίς να προηγηθεί καμία ενημέρωση τις περιοχές μετάθεσης. Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καταλογίζει στον κ. Παπαθεοδώρου προσπάθεια περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, καθώς «με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και μεταθέσεις επιδιώκεται η μετατροπή των διδασκόντων σε delivery λίγων ωρών». Δάσκαλοι και καθηγητές απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς η εφαρμογή της θα τους αναγκάσει να τρέχουν πανικόβλητοι από το ένα σχολείο στο άλλο και από τη μια άκρη ενός νομού στην άλλη.

Οπως, μάλιστα, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, ουδέποτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μπήκε στον κόπο να συζητήσει το θέμα με τους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επιπλέον, αγνόησε το αίτημα που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία από τον περασμένο Οκτώβριο να μην υπάρξουν, για ένα διάστημα, αλλαγές στις περιοχές μετάθεσης. Πλέον, οι εκπαιδευτικοί καλούνται «να προσφέρουν υπηρεσία σε σχολεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους ως άλλοι μετακινούμενοι φαντάροι» αναφέρει το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών.

Δωρεάν γεύματα στις λέσχες για τους αναπληρωτές

Ξεκίνησε η δωρεάν σίτιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπηρετούν εκτός του τόπου κατοικίας τους στις στρατιωτικές λέσχες. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας των υπουργείων Παιδείας και Αμυνας και αποτελεί ένα κοινωνικό μέτρο για την υλοποίηση του οποίου είχε δεσμευτεί ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Στόχος είναι να ανακουφιστούν οι αναπληρωτές δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στους μισθούς, από το έξοδο της σίτισης. Οι δικαιούχοι ανάλογα με την περιοχή όπου διδάσκουν μπορούν να επισκέπτονται την κοντινότερη στρατιωτική λέσχη και να λαμβάνουν έως και δύο πλήρη γεύματα ημερησίως εντελώς δωρεάν.

Οσοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εργάζονται σε σχολεία εκτός του τόπου κατοικίας τους θα πρέπει να προσκομίσουν στην στρατιωτική λέσχη την ταυτότητα τους, δυο φωτογραφίες και την ατομική βεβαίωση που θα λάβουν από το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να αποκτήσουν το απαραίτητο Δελτίο Εισόδου. Οι δικαιούχοι θα καταβάλλουν το αντίτιμο των γευμάτων τους και μια συνδρομή των 2,69 ευρώ μηνιαίως, χρήματα που θα τους επιστρέφονται από το Ίδρυμα Νεολαίας. Για να γίνει αυτό, καλούνται στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα να αποστέλλουν ταχυδρομικά στο Ίδρυμα Νεολαίας αντίγραφο της ατομικής τους βεβαίωσης και τις αποδείξεις για την σίτιση τους τον προηγούμενο μήνα και την μηνιαία συνδρομή. Την πρώτη φορά θα πρέπει να αποστείλουν και φωτοτυπία από το βιβλιάριο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας στην οποία θα αποτυπώνεται με σαφήνεια ο 27ψήφιος κωδικός IBAN για να τους επιστρέφει κάθε μήνα το Ίδρυμα το συνολικό κόστος. Για κάθε δικαιούχο αναπληρωτή δάσκαλο ή καθηγητή το υπουργείο Παιδείας έχει προβλέψει ημερήσιο κονδύλι, ύψους περίπου 5 ευρώ, δηλαδή 150 ευρώ μηνιαίως.

Μαγειρευτά φαγητά αλλά και της ώρας

Υπεραρκετό μπορεί να θεωρηθεί το κονδύλι των 150 ευρώ που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο αναπληρωτή εκπαιδευτικό προκειμένου να έχει έως και δύο γεύματα στην πλησιέστερη στρατιωτική λέσχη και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Ένα πλήρες πιάτο, όπως φαίνεται από τον πίνακα, ξεκινά από ένα ευρώ και δεν ξεπερνά τα τέσσερα. Οι επιλογές που έχει ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός για το γεύμα του, εξαρτώνται από την εκάστοτε στρατιωτική λέσχη, την περιοχή όπου βρίσκεται και τον αριθμό των ατόμων που εξυπηρετεί.

Στρατιωτικές λέσχες που σιτίζουν μεγάλο αριθμό ατόμων συνήθως προσφέρουν τουλάχιστον τρεις επιλογές μαγειρευτού φαγητού και γεύματα της ώρας.

Οι μικρότερες ενδέχεται να προσφέρουν λιγότερες επιλογές λόγω περιορισμένης κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τον υπεύθυνο της στρατιωτικής λέσχης στην οποία θα σιτίζονται και να ενημερωθούν για τον κανονισμό λειτουργίας και το ωράριο λειτουργίας. Αυτό που συνιστούν από τις στρατιωτικές λέσχες είναι να δηλώνουν οι δικαιούχοι από την προηγούμενη ημέρα ή από την αρχή της εβδομάδας το φαγητό που θέλουν να τους ετοιμάσουν καθώς εκδίδεται από την αρχή συγκεκριμένο πρόγραμμα για τα κυρίως πιάτα κάθε ημέρας. Θα πρέπει, επιπλέον, να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το φαγητό τους και σε πακέτο με μια ελάχιστη χρέωση των 10 λεπτών.

Εύη Πανταζοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.