Ο άρχοντας της μόδας που λάτρεψε την ελλάδα  Η εξαφάνιση την περασμένη εβδομάδα του Βιτόριο Μισόνι, επικεφαλής του ομώνυμου ιταλικού οίκου, συγκλόνισε τον χώρο της μόδας, ενώ τα σενάρια περί ατυχήματος ή απαγωγής του μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.

Ο 59χρονος επιχειρηματίας μαζί με τη σύζυγό του Μαουρίτσια Καστιλιόνι, τον Ιταλό επιχειρηματία Γκουίντο Φορέστι και τη σύζυγό του Ελντα Σκαλβέντσι πέρασαν τις γιορτές στο Αρχιπέλαγος Λος Ρόκες στην Καραϊβική – τα νησιά ανήκουν στη Βενεζουέλα.

Η περιπέτειά τους ξεκίνησε όταν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου η τετραμελής παρέα επιβιβάστηκε σε ένα μικρό δικινητήριο αεροσκάφος προκειμένου να τους μεταφέρει από τα νησιά στην πρωτεύουσα Καράκας, για να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για την Ιταλία. Δυστυχώς το αεροπλάνο δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του και κανείς δεν γνωρίζει τι συνέβη στους τέσσερις επιβάτες και τα δύο μέλη του πληρώματος.

Τα δύο αδέλφια του, ο Λούκα και η Αντζελα Μισόνι, ανέλαβαν από την αρχή πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες, ενώ οι τρεις γιοι του (από τον πρώτο του γάμο) και τα ανίψια του έμειναν στην Ιταλία προσπαθώντας να συμπαρασταθούν στους παππούδες τους, τον 92χρονο Οτάβιο και την 82χρονη Ροζίτα Μισόνι.

Ο Βιτόριο Μισόνι στη βεράντα του Αστέρα το 2009 δίπλα στη μεγάλη του αδυναμία, τη θάλασσα. Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με υφάσματα και αντικείμενα Missoni Home, αφού ο διάσημος Ιταλός έδωσε τότε συνεντεύ

Ο Βιτόριο Μισόνι στη βεράντα του Αστέρα το 2009 δίπλα στη μεγάλη του αδυναμία, τη θάλασσα. Ο χώρος είχε διακοσμηθεί με υφάσματα και αντικείμενα Missoni Home, αφού ο διάσημος Ιταλός έδωσε τότε συνεντεύξεις για την προώθηση της σειράς.

Αυτοδημιούργητοι
Οι Μισόνι είναι μία από τις πιο διάσημες και παραδοσιακές οικογένειες της Ιταλίας, αποτελώντας μέλη του διεθνούς τζετ σετ. Αυτοδημιούργητοι επιχειρηματίες, είναι άνθρωποι σεμνοί και χαμηλού προφίλ.

Ο οίκος Μissoni έχει καθιερωθεί διεθνώς για τα πρωτοποριακά σε υλικά και ύφανση πλεκτά του. Πρόκειται για δημιουργίες υψηλής ποιότητας, που ξεχωρίζουν για τα πολύχρωμα γεωμετρικά και λουλουδάτα μοτίβα των υφασμάτων τους, με πιο αναγνωρίσιμο όλων το διάσημο πλέον μοτίβο ζιγκ-ζαγκ.

Στα μπουζούκια με τον Λευτέρη Πανταζή το 2009.

Στα μπουζούκια με τον Λευτέρη Πανταζή το 2009.

Εκτός από τη βασική σειρά, ο οίκος έχει λανσάρει ακόμα τις σειρές Missoni Sport, M Missoni (έχει αγοραστεί από την οικογένεια Μαρτζότο, ιδιοκτήτρια του Valentino Group) και Missoni Home (με έπιπλα, υφάσματα και αντικείμενα διακόσμησης για το σπίτι). Οι Μισόνι έχουν δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, που πέρα από την ένδυση -με ετήσιες πωλήσεις γύρω στα 100 εκατ. δολάρια-, έχει εξαπλωθεί σε αξεσουάρ, ξενοδοχεία, αυτοκίνητα κ.ά.

Ο ιδρυτής Οτάβιο Μισόνι υπήρξε δυναμικός επιχειρηματίας και σπουδαίος αθλητής του στίβου, ενώ στον Β’ Παγκόσμιο πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν. Μάλιστα παρέμεινε αιχμάλωτος των Βρετανών για 4 χρόνια στην Αίγυπτο.

Το 2006 στο παραλιακό Passa (πρώην BO), στο γλέντι που ακολούθησε μετά την επίδειξη μόδας της σειράς Missoni Sport.

Το 2006 στο παραλιακό Passa (πρώην BO), στο γλέντι που ακολούθησε μετά την επίδειξη μόδας της σειράς Missoni Sport.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Ιταλία δημιούργησε μαζί με έναν φίλο του μια μικρή βιοτεχνία πλεκτών στην Τεργέστη, η οποία ανέλαβε τη δημιουργία των κοστουμιών της Εθνικής Ιταλικής Ομάδας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1948. Μάλιστα ο ίδιος ο Οτάβιο υπήρξε μέλος της ομάδας και έλαβε μέρος στους Αγώνες τρέχοντας στην κούρσα των 400 μέτρων. Εκεί στο στάδιο του Γουέμπλεϊ γνώρισε τη μελλοντική του σύντροφο, την Ιταλίδα Ροζίτα Τζελμίνι.

Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1953. Την ίδια χρονιά ίδρυσαν τη δική τους μικρή βιοτεχνία πλεκτών στο Γκαλαράτε (Βορ. Ιταλία), η οποία αρχικά ονομάστηκε Maglificio Jolly. Από τον γάμο τους γεννήθηκαν τρία παιδιά ο Βιτόριο το 1954, ο Λούκα το 1956 και η Αντζελα το 1958.

Το 2009, η Αγγέλικα Μάρου και ο Βιτόριο Μισόνι στα εγκαίνια του bar restaurant Showroom και στην προώθηση της Missoni Home στην Ελλάδα.

Το 2009, η Αγγέλικα Μάρου και ο Βιτόριο Μισόνι στα εγκαίνια του bar restaurant Showroom και στην προώθηση της Missoni Home στην Ελλάδα.

Η εξέλιξή της εταιρείας υπήρξε εντυπωσιακή. Ηδη στα τέλη του ’60 το όνομα Missoni είναι πλέον γνωστό για τα μοδάτα πλεκτά φορέματα, τα πουλόβερ και τα παλτό. Το 1969 αποτελεί χρονιά σταθμό, όταν χτίζουν το εργοστάσιο τους στο Σουμιράγκο, έξω από το Μιλάνο.

Στις αρχές του ’80 ο οίκος λάνσαρε το δικό του άρωμα, ενώ την ίδια περίοδο ξεκίνησε να σχεδιάζει το εσωτερικό αυτοκινήτων της Fiat. Το 2005 οι Μισόνι υπογράφουν συνεργασία με τη Rezidor Hotel Group, θέτοντας τις βάσεις δημιουργίας των Missoni Hotel. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί τα έξι πρώτα ξενοδοχεία της αλυσίδας σε Σκοτία, Κουβέιτ, Ομάν, Βραζιλία, Τουρκία και Μαυρίκιο.

Τα τρία παιδιά της οικογένειας εισήλθαν από την αρχή δυναμικά στην επιχείρηση. Ο Βιτόριο ανέλαβε το μάρκετινγκ και τα οικονομικά, ενώ ο Λούκα και η Αντζελα τον σχεδιασμό των συλλογών και το καλλιτεχνικό κομμάτι του οίκου.

ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Μπουζούκια, ελληνικό κρασί και γλέντια μέχρι το πρωί

Η επαγγελματική σχέση του Βιτόριο Μισόνι με την Ελλάδα τον έφερε πιο κοντά στη χώρα μας μετατρέποντάς τον σε έναν μεγάλο λάτρη της. Οσοι είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε από κοντά, γνωρίσαμε έναν ευγενικό και χαμογελαστό άνθρωπο που εξέφραζε ανοιχτά την αγάπη του για την Ελλάδα.

To 2004 η επιχειρηματίας Αγγέλικα Μάρου ανέλαβε την αντιπροσωπεία της Missoni Sport και το 2006 της Missoni Home για τη χώρα μας. Οπως η ίδια δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής»: «Η γνωριμία μου με τον Βιτόριο ξεκίνησε το 2004. Αρχικά ήταν μόνο επαγγελματική, με το πέρασμα του χρόνου όμως εξελίχθηκε σε φιλία και αμέριστη συμπάθεια για εκείνον και την οικογένειά του.

Θυμάμαι, σε ένα από τα πρώτα ραντεβού μας στο Μιλάνο, με ρώτησε ?πώς πάτε λοιπόν εσείς στην Ελλάδα;? και εγώ του απάντησα ?έλα να το διαπιστώσεις μόνος σου?. Οι συνεργάτες του μου είπαν ότι αποκλείεται να έρθει γιατί είναι πολυάσχολος. Και όμως λίγες ημέρες αργότερα με ειδοποίησε ότι έρχεται.

Συνεργάσιμος
Ηταν 31 Αυγούστου 2005 και αφού επισκέφτηκε τα καταστήματα της Missoni Sport στην Αθήνα, έδωσα το βράδυ προς τιμήν του ένα πάρτι στο σπίτι μου. Περίμενα ότι θα ήταν ένας απαιτητικός και δύσκολος επιχειρηματίας και όμως ήταν ο πιο συνεργάσιμος και καταδεκτικός άνθρωπος που έχω γνωρίσει.

Ηταν θετικός σε όλα, δεν έφερε καμία αντίρρηση για όποια συνέντευξη και φωτογράφηση κανονίσαμε, μας ακολουθούσε με ένα μεγάλο χαμόγελο. Το λέω και συγκινούμαι. Μίλησε και φωτογραφήθηκε με τους πάντες και όταν τελείωσε το πάρτι μού ζήτησε να γνωρίσει τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ελλάδα. Μαζί με τη Βάνα Μπάρμπα τον πήγαμε στον Βέρτη, στο ?Ποσειδώνιο?. Ξετρελάθηκε με τα μπουζούκια, διασκέδασε με την ψυχή του, μάλιστα μου είπε: ?Εσείς οι Ελληνες είστε φοβεροί!?».

Οταν το καλοκαίρι του 2006 η κ. Μάρου του είπε ότι θα διοργανώσει μια επίδειξη μόδας με δημιουργίες Missoni Sport στο παραλιακό Passa, εκείνος πήρε το πρώτο αεροπλάνο και ήρθε στην Αθήνα. Χόρεψε και διασκέδασε μέχρι το πρωί, ενώ ενθουσιάστηκε με τον ήλιο και τη θάλασσα.

Οπως θυμάται η Αγγέλικα Μάρου: «Οταν τα οικονομικά άρχισαν να μην πηγαίνουν καλά για τη χώρα μας και αναγκάστηκα να κλείσω τα καταστήματα, εκείνος με στήριξε σε απίστευτο σημείο. Κράτησα μόνο την αντιπροσωπεία της Missoni Home και το ένα κατάστημα στο Κολωνάκι το οποίο μετέτρεψα σε bar restaurant, το ?Showroom?. Το κατάστημα είναι διακοσμημένο με έπιπλα, αντικείμενα και υφάσματα Missoni.

Tότε, το 2009, ο Βιτόριο μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι ήθελε να το εγκαινιάσει εκείνος. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη, μάλιστα εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία της παρουσίας του προκειμένου να προωθήσουμε και τα Missoni Home. Και βέβαια μου είχε ζητήσει, εκ των προτέρων, να του κλείσω τραπέζι στα μπουζούκια. Ετσι και έγινε. Μετά τα εγκαίνια, με μια μεγάλη παρέα, πήγαμε στο κέντρο όπου εμφανιζόταν ο Λευτέρης Πανταζής. Το κέφι του Βιτόριο ήταν απίστευτο. Διασκέδαζε, χόρευε και πετούσε λουλούδια σαν Ελληνας».

Οπως διηγούνται και οι άλλοι Ελληνες φίλοι του, ο Μισόνι λατρεύει την Ελλάδα, γνωρίζει πολλά για την Ιστορία και τον Πολιτισμό, του αρέσει η ελληνική μουσική, ενώ έχει αδυναμία στον μουσακά, στη χωριάτικη σαλάτα και στο ελληνικό κρασί. Αγαπά τη θάλασσα και τον ήλιο, γι’ αυτό και τον χειμώνα επιλέγει εξωτικούς προορισμούς για τις χειμερινές διακοπές του. Ετσι, φέτος επισκέφτηκε στις γιορτές την Καραϊβική, πέρυσι τις Μαλδίβες, πρόπερσι τον Μαυρίκιο…

Τα χόμπι του
Ο ίδιος διαθέτει ένα μεγάλο εξοχικό στη Σαρδηνία, το οποίο επισκέπτεται τα καλοκαίρια έχοντας την ευκαιρία με το σκάφος του να ψαρεύει. Το ψάρεμα, οι μηχανές και τα ταχύπλοα σκάφη αποτελούν τα αγαπημένα του χόμπι. Το ίδιο πάθος, μάλιστα, για τα ταχύπλοα σκάφη μοιραζόταν και με τον πρόωρα χαμένο σύζυγο της πριγκίπισσας Καρολίνας του Μονακό, επιχειρηματία Στέφανο Κασιράγκι, που τους συνέδεε στενή φιλία.

Οπως λένε οι φίλοι του, είναι άνθρωπος που τηρεί τον λόγο του, ο οποίος αποτελεί συμβόλαιο. Οι υπάλληλοί του μιλούν για έναν εργοδότη αρκετά ανθρώπινο, καταδεκτικό και προσιτό, με τεράστια αδυναμία στην οικογένειά του.

Η κ. Μάρου αναφέρει: «Με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε τη θάλασσα στα πόδια μας. Με ρωτούσε συνεχώς πως πηγαίνει το εστιατόριο και σκόπευε να μου δώσει την αγαπημένη του συνταγή με νιόκι προκειμένου να την προσθέσουμε στο μενού. Λάτρης του καλού φαγητού, μαγείρευε και ο ίδιος, ενώ τις περισσότερες Κυριακές έτρωγε με τους γονείς, τα παιδιά και τα αδέλφια του στο πατρικό του.

Τελευταία φορά τον συνάντησα τον περασμένο Οκτώβριο στο Μιλάνο. Μου είπε ότι ήθελε το καλοκαίρι να έρθει στη Μύκονο. Μιλήσαμε στο τηλέφωνο λίγο πριν από τις γιορτές και με πληροφόρησε ότι σκόπευε να επισκεφθεί την Αθήνα, τώρα τον Ιανουάριο, για να προωθήσει τη σειρά Missoni Home και τα ξενοδοχεία. Αυτό που θυμάμαι περισσότερο από τον Βιτόριο, όπως και όλοι οι φίλοι του, είναι το μεγάλο του χαμόγελο, το οποίο έβγαινε όχι απλώς από τα χείλη αλλά μέσα από την ψυχή του…».

ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
magdaliveri@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.