Η κατάθεση-φωτιά του πρώην συνεργάτη του

Έτσι έθαψε τη λίστα ο ΠαπακωνσταντίνουΟκτώ ολόκληρους μήνες η «καυτή πατάτα» της λίστας Λαγκάρντ παρέμεινε κρυμμένη στο συρτάρι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τις κινήσεις του τότε «τσάρου» της οικονομίας να έχουν προκλητικά αργούς ρυθμούς, μέχρι την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2011.

Η Real News φέρνει σήμερα στο φως την κατάθεση του νομικού του συμβούλου Αναστάσιου Μπάνου, που «καίει» τον πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς, όπως περιγράφει γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάνος μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού στην οποία συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ηλίας Πλασκοβίτης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης και η διευθύντρια του γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Χατζή, είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.

«Δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα.

Παρά το γεγονός όμως ότι από το φορολογικό προφίλ των δέκα μόνο προσώπων που ήλεγξε ο κ. Καπελέρης προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου, που ροκάνιζε χρόνο με διαδικαστικά θέματα», δηλώνει ο κ. Μπάνος στην κατάθεσή του.

Αποκαλύπτει επίσης πως σε εκείνη τη σύσκεψη αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές Αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα.

«Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου».

Παρόλα αυτά ο υπουργός περιορίστηκε στην απόφαση «ναι, να διενεργηθεί έλεγχος» αλλά όπως τονίζει ο κ. Μπάνος, θα αποφάσιζε ο ίδιος αργότερα αν τον έλεγχο θα έκανε το ΣΔΟΕ ή το κλιμάκιο ελέγχου.

Για να λάβει τη σχετική απόφαση ο υπουργός χρειάστηκε να περάσει άλλο ένα τετράμηνο, με τη λίστα να παραμένει πάντα στο συρτάρι του. Ο Αν. Μπάνος ενημέρωσε, όπως του είπε ο υπουργός, τον γενικό διευθυντή Ελέγχου για τις διατάξεις που αφορούσαν τη σύσταση ειδικών κλιμακίων αλλά δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια.

Λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών, τον Ιούνιο του 2011 ο Αν. Μπάνος ρώτησε αν υπήρχε κάποια εξέλιξη, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα «θα» δοθεί στο ΣΔΟΕ.

Ο Αν. Μπάνος κλείνει την κατάθεσή του τονίζοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.