http://assets.tanea.gr/ygeia/files/Paidi%20arrosto%20mama.jpgΗ εφετινή εποχή της γρίπης στις ΗΠΑ άρχισε νωρίς και εξελίσσεται σε μία από τις χειρότερες των τελευταίων ετών.

Στην Βοστώνη, όπου έχουν ήδη καταγραφεί τέσσερις θάνατοι εξαιτίας της, ο δήμαρχος Τόμας Μενίνο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι αρμόδιες υπηρεσίες της στήνουν προγράμματα μαζικού αντιγριπικού εμβολιασμού των πολιτών.

Στην πόλη έχουν επιβεβαιωθεί 700 κρούσματα γρίπης, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν μόλις 70, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Στο Νοσοκομείο LehighValley, στο Σάλσμπουρι της Πενσιλβάνια, μία τέντα έχει στηθεί έξω από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, επειδή το εσωτερικό του έχει γεμίσει από απρόσμενο αριθμό ασθενών.

Στο Σικάγο, εξάλλου, στο Νοσοκομείο Northwestern Memorial προσέρχονται καθημερινά 20% περισσότεροι ασθενείς απ’ ό,τι την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η εφετινή εποχή της γρίπης άρχισε νωρίς και επιδεινώνεται διαρκώς. «Η εποχή της γρίπης (σ.σ. στις ΗΠΑ) αρχίζει συνήθως στις αρχές Δεκεμβρίου και κορυφώνεται στα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε ο κ. Τομ Σκίνερ, εκπρόσωπος των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

«Εφέτος όμως ήδη από το Νοέμβριο η γρίπη ήταν σοβαρή και εκτεταμένη σε ορισμένες νότιες και νοτιοδυτικές πολιτείες, όπως η Αλαμπάμα, το Τέξας, η Λουϊζιάνα και το Μισισίπι – και όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση επιδεινώνεται».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των CDC, τα οποία αφορούν τα κρούσματα έως και τις 29 Δεκεμβρίου, εκτεταμένη δραστηριότητα γρίπης καταγράφεται σε 41 πολιτείες, ενώ 18 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου. Οι τυχόν θάνατοι στους ενήλικες δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.

Το στέλεχος της γρίπης που εφέτος επικρατεί είναι το Η3Ν2. «Σε παλαιότερα έτη, όταν και πάλι κυριαρχούσε αυτό το στέλεχος, η γρίπη έτεινε να είναι πιο σοβαρή για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους», τόνισε ο κ. Σκίνερ.

Σύμφωνα με τα CDC, σε μία τυπική εποχή γρίπης χάνουν τη ζωή τους 36.000 Αμερικανοί. Την περίοδο 1976-2006, υπήρξαν χρονιές που οι θάνατοι ήταν μόλις 3.000 και άλλες που ανήλθαν σε 49.000.

Τα CDC κήρυξαν επισήμως την έναρξη της εποχής της γρίπης στις ΗΠΑ στις 3 Δεκεμβρίου – νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση την πανδημία του 2009, κατά τον δρα Τόμας Φρίντεν, διευθυντή των CDC.

Πέρυσι, η εποχή της γρίπης δεν άρχισε παρά στα τέλη Φεβρουαρίου – αργότερα από κάθε άλλη χρονιά των τελευταίων 24 ετών.

Τα καλά νέα είναι πως το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει στέλεχος του ιού της γρίπης που μοιάζει πολύ με αυτό που στέλνει ολοένα περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο, γι’ αυτό και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές κάνουν έκκληση στον κόσμο να σπεύσει να εμβολιασθεί.

Από τη στιγμή του εμβολιασμού έως την ανάπτυξη της μέγιστης δυνατής προστασίας έναντι των ιών της γρίπης, μεσολαβούν μία με δύο εβδομάδες.

Ο εμβολιασμός συνιστάται από τα CDC για όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω.

ygeia.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.