http://3.bp.blogspot.com/-3m_bKE3KN-o/UPA6GQORpsI/AAAAAAABaEM/1EybYQ72_Hc/s1600/%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%BF.jpgΟ Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος Απανταχού Τρικωμιωτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ» με έτος ιδρύσεως το 1978 κυκλοφόρησε πολυσέλιδο ημερολόγιο τοίχου για το έτος 2013 με τίτλο Αναμνήσεις από το παρελθόν. Στην πρώτη σελίδα προβάλλεται η  φωτογραφία του Αγίου Αθανασίου προστάτης  του χωριού και του συλλόγου (φωτογράφιση Γιώργου Φειδία).

Εντυπωσιάζει το πλήθος των χορηγών, όλοι τους Γρεβενιώτες με ρίζες από το Τρίκωμο, είκοσι επτά (αρ.27), οι οποίοι  παρουσιάζονται στη δεύτερη σελίδα με έγχρωμη αποτύπωση. Συνεχίζοντας το φυλλορρόημα σταματάμε στο χαιρετισμό του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Δασκαλόπουλου. Με το λιτό κείμενο αλλά πλήρες κατατοπιστικό ενημερωνόμαστε ότι είναι το πρώτο ημερολόγιο που εκδίδει ο σύλλογος, πλαισιωμένο με φωτογραφίες συναισθηματικής και ιστορικής αξίας  και είναι αφιερωμένο στους απανταχού Τρικωμιώτες.

Από το ιστορικό του χωριού λαμβάνουμε πληροφορίες για την ίδρυση του οικισμού, πρώην Ζάλοβο, νυν Τρίκωμο (τρεις κώμες), για την αμπελουργία, για τους ξενώνες, για τους τόπους εστίασης. Δε λείπουν και οι αναφορές για τα στολίδια, τα καμάρια του χωριού και των Γρεβενών, τα δύο γεφύρια του Αζίζ Αγά, ο οποίος έγινε και γραμματόσημο το 1997, και τα Καγκέλια.

http://3.bp.blogspot.com/-3m_bKE3KN-o/UPA6GQORpsI/AAAAAAABaEM/1EybYQ72_Hc/s1600/%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%89%CE%BC%CE%BF.jpg

Οι φωτογραφίες του ημερολογίου με ενημερωτικό τίτλο προέρχονται από την καθημερινότητα του χωριού, τα λουκατσάρια 1959, τη μαθητική ζωή, τους χορούς, τα γιορτάσια, τα πασχαλόγιορτα, τη θρησκευτική ζωή.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου για το πλήθος των δραστηριοτήτων, με κορυφαία εκδήλωση τη Γιορτή του κρασιού η οποία γίνεται για τριάντα συναπτά έτη.

Εκτός από τις εξωραϊστικές δραστηριότητες, προβολή της παράδοσης και εθιμικής ζωής που με αγάπη και επιτυχία υλοποιεί ο σύλλογος εκείνο που εντυπωσιάζει είναι η ιστοσελίδα του συλλόγου: trikomogrebenon.blogspot.gr. Στα τρία χρόνια λειτουργίας έχουμε 267 αναρτήσεις (2010=19, 2011=79, 2012=166 ) με θέματα ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού με συντακτική ομάδα τους Γεώργιο Κ.Καράντζιο, Ιωάννη Γ.Τσακνάκη. Πολύ ενδιαφέροντα τα κείμενα του πολυγραφότατου Χρήστου Ζτάλιου. Καλή συνέχεια.

Βασίλης Αποστόλου*

 

*Ο Βασίλης Αποστόλου, είναι  επιμελητής σύνταξης του περιοδικού “ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ” για την περιφέρεια Βεντζίων, Γρεβενών, Κοζάνης του Ε.Ε.Ε Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.