Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ξεκινά πρόγραμμα για την εκρίζωση της λύσσας

Ιανουάριος 11th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Προληπτικός εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Ξεκινά πρόγραμμα για την εκρίζωση της λύσσαςΤην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιτήρηση και την εκρίζωση της λύσσας σε όλη την επικράτεια υπέγραψε την Πέμπτη(10/1)  ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η απόφαση αφού υπογραφεί και από τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη θα ισχύσει για το 2013 και θα αφορά την υλοποίηση προγράμματος επιζωοτιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης και καταπολέμησης της λύσσας στα άγρια και κατοικίδια θηλαστικά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά κρούσματα λύσσας σε τρία άγρια ζώα (αλεπούδες) και σε δύο κατοικίδια (σκύλους) στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρόγραμμα για τη λύσσα προβλέπει παθητική επιτήρηση σε όλη τη χώρα. Για τις Περιφέρειες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εξαιτίας του εντοπισμού των κρουσμάτων λύσσας, προβλέπεται εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων, καθώς και έλεγχος της αποτελεσματικότητάς του.

Οι δράσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ενωσιακό Κτηνιατρικό Ταμείο. Το ποσό με το οποίο επιχορηγεί καταρχάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης επιπλέον ποσού κατά την διάρκεια του έτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τράτσα Μάχη

This entry was posted on Παρασκευή, Ιανουάριος 11th, 2013 at 08:34 and is filed under ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply