Η λύση δεν είναι οι δίαιτες που αποκλείουν πλήθος τροφίμων
http://www.newsbeast.gr/files/temp/B1822B8E3694929ACFED87EBD9C76090.jpgΟι διατροφικές υπερβολές, κατά το δεκαπενθήμερο των εορτών άφησαν πίσω τους και μερικά παραπανίσια κιλά.
Τα καλά νέα; Μπορείτε να τα «ξεφορτωθείτε» άμεσα αν λάβετε τα μέτρα σας!
Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε προκειμένου να σβήσετε τα σημάδια των τραπεζιών που προηγήθηκαν…

Αποτοξινωθείτε

Οι δίαιτες που υπόσχονται μεγάλη απώλεια κιλών σε πολύ μικρό διάστημα, ενοχοποιούν τρόφιμα, βασίζονται αποκλειστικά στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ή οδηγούν στη μονοφαγία, δυστυχώς δεν μπορούν να αναιρέσουν αυτόματα τις «κραιπάλες» των εορτών.

Τις περισσότερες φορές μάλιστα έχουν ως αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του βάρους και προκαλούν συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η αδυναμία. Επίσης, δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στην πρόσληψη φυτικών ινών, στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού, καθώς και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών είναι ο μοναδικός τρόπος για να επανέλθετε μόνιμα στα κιλά σας, αλλά και για να περιορίσετε τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό σας.

Κόκκινο κρέας; Κάντε ένα «διάλειμμα»: Δεδομένου ότι τις ημέρες των εορτών καταναλώσατε αρκετό κόκκινο κρέας, καλό θα ήταν για το προσεχές χρονικό διάστημα να περιορίσετε την κατανάλωσή του και να στραφείτε σε εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης, με μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος.

Αντικαταστήστε λοιπόν το κόκκινο κρέας με ψάρι ή/και το λευκό κρέας των πουλερικών και αυξήστε την εβδομαδιαία κατανάλωση οσπρίων και σιτηρών. Μάλιστα, ο συνδυασμός των οσπρίων και σιτηρών όπως το πλιγούρι και το καστανό ρύζι, προσφέρουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή με μεγάλο αριθμό και κατάλληλη αλληλουχία αμινοξέων.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με προϊόντα σόγιας που αποτελούν επίσης πηγές πρωτεϊνών. Βάλτε τη φαντασία σας και επιλέξτε, λοιπόν, σόγια κεμπάπ για κυρίως γεύμα, συνοδέψτε το γεύμα σας με κριθαράκι σόγιας, ή ακόμη συνοδέψτε τα μακαρόνια σας με κιμά σόγιας και τα δημητριακά σας με γάλα σόγιας.

Προσθέστε φυτικές ίνες στην διατροφή σας:
Το «μετεορταστικό» διαιτολόγιο οφείλει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, συστατικά που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, αυξάνοντας το ρυθμό κένωσης του στομάχου και την κινητικότητα του εντέρου.

Κατά αυτό τον τρόπο θα επιταχύνετε την απομάκρυνση των τοξινών και τα «υπολείμματα» των τροφών που σας έχουν επιβαρύνει. Αυξήστε λοιπόν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και εντάξτε στο διαιτολόγιο σας προϊόντα ολικής αλέσεως.

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό όπως είναι το πίτυρο βρώμης, οι νιφάδες βρώμης, το muesli, οι νιφάδες καλαμποκιού και οι νιφάδες δημητριακών ολικής άλεσης. Αντίστοιχα, συνοδέψτε το κυρίως γεύμα με ψωμί ή σπαγγέτι ολικής άλεσης. Τέλος, προτιμήστε σνακ πλούσια σε φυτικές ίνες όπως ένα φρούτο ή μερικές ρυζογκοφρέτες.

Οι διατροφικές ατασθαλίες των γιορτών δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποτελέσουν αιτία πανικού. Η καινούρια χρονιά μπορεί να σας βρει ανανεωμένους και πιο ανάλαφρους αρκεί να μη ξεχνάτε πως η συνταγή της επιτυχίας κρύβεται πίσω από το τρίπτυχο ισορροπία-μέτρο-ποικιλία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.