Μεγάλο στοίχημα θεωρεί η κυβέρνηση την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η αλλαγή του κλίματος για τη χώρας μας. Χθες μάλιστα ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της παρουσίασης των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2013, υπογράμμισε πως προτεραιότητα αποτελούν η ανάσχεση της ύφεσης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο ίδιος τόνισε πως δεν αρκούν μόνο οι ευχές και οι δημόσιες σχέσεις για να έρθουν επενδύσεις αλλά χρειάζονται στόχοι και χρονοδιαγράμματα.

“Το στοίχημα λοιπόν είναι να αξιοποιήσουμε το κλίμα, να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει και να προσελκύσουμε πάνω από όλα επενδύσεις. Στόχος απαραίτητος και δύσκολος. Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας περιλαμβάνει τρεις άξονες εκ των οποίων ο ένας είναι η προώθηση των δημοσίων έργων, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Σε ένα ανταγωνιστικό, διεθνές περιβάλλον. Αυτό θα το κάνουμε με συγκεκριμένα, χρονο-στοχοδιαγράμματα, θα προσελκύσουμε επενδύσεις όχι μόνο με ευχές αλλά με συγκεκριμένα ουσιαστικά βήματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς.

Ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει έρθει σε μια επί της αρχής συμφωνία με τους παραχωρησιούχους για να ξεκινήσουν εκ νέου τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες. Το υπουργείο Ανάπτυξης προσδοκά επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές και ξένες τράπεζες μέχρι του επόμενου μήνα με στόχο η επανεκκίνηση των εργασιών να γίνει τον Απρίλιο.

Άμεσα και μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων θα “τρέξουν” οι διαγωνισμοί για άλλα μεγάλα έργα όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι Χανίων. Την ίδια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρά παράλληλα την αξιοποίηση και άλλων περιφερειακών αεροδρομίων. Εντός του έτους θα έχουν κατατεθεί όλες οι δεσμευτικές προσφορές για 10 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε τη δημιουργία λιμανιού κρουαζιέρας στον Πειραιά μέσω ΣΔΙΤ, ενώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με το λιμάνι του Ικονίου. Η υπογραφή της σύμβασης για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά αναμένεται να υπογραφεί το Μάρτιο, ενώ θα προχωρήσουν και οι επεκτάσεις του Μετρό στην Αττική.

“Ευελπιστούμε πως στο άμεσο μέλλον, νομίζουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία με τις τράπεζες όσες από αυτές αποφασίσουν να συμμετάσχουν προκειμένου να έρθει τελικά η συμφωνία προς έγκριση στη Βουλή και από τον Απρίλιο να μπουν μπουλντόζες στους 4 αυτοκινητόδρομους”, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.

Απαραίτητη προϋπόθεση πάντως είναι η ενίσχυση της ρευστότητας και όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, εντός του 2013 θα προχωρήσει η συμβασιοποίηση άλλων 400 εκατ. ευρώ από τα 1,4 δισ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τον Απρίλιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων σε εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Υψηλότερος θα είναι ο στόχος απορρόφησης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για το 2013 και θα αγγίξει τα 3,9 δισ. ευρώ, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σχολιάζοντας τα όσα εξήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε: “Όλες οι τιμές, που επί μακρόν ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζει ότι εισάγει στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, αποτελούν στην πραγματικότητα εμμονή σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που πλέον έχει αποδείξει όχι μόνο την κοινωνική του αναλγησία αλλά και την οικονομική του αναποτελεσματικότητα, καθώς αδυνατεί να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης”.

Στον άξονα των αποκρατικοποιήσεων σύμφωνα με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ΚΑΡΤΑ μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν προωθηθεί όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις. Τον Μάρτιο θα περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ROSCO προκειμένου οι δεσμευτικές προσφορές να αρχίσουν να κατατίθενται τον Ιούνιο.

www.Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.