Αφιερωμάτων συνέχεια για την Ικαρία. Μετά τους New York Times, το BBC Magazine έχει εκτενές  ρεπορτάζ για το ελληνικό νησί της μακροζωίας.

Ο γηραιός Ικάριος Σταμάτης Μωραϊτης αφηγείται το πώς επέζησε του καρκίνου, επιστρέφοντας στην Ικαρία.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο και για τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού.

Θα μπορούσε να είναι ο καθαρός αέρας. Θα μπορούσε να είναι τα φρέσκα λαχανικά και το κατσικίσιο γάλα. Θα μπορούσε να είναι το ορεινό ανάγλυφο ακόμη και  η φυσική ακτινοβολία στους βράχους από γρανίτη. Ωστόσο ο 98χρονός Σταμάτης Μωραΐτης θεωρεί ότι για τη μακροζωία ευθύνεται το κρασί.

“Είναι το κρασί”, λέει, πάνω από ένα ποτήρι το μεσημέρι στο τραπέζι της κουζίνας του. “Είναι καθαρό. Το κρασί που κάνουν εμπόριο έχει συντηρητικά. Αυτό δεν είναι καλό. Όμως αυτό το κρασί που κάνουμε στον εαυτό μας είναι καθαρό”.

Ο Σταμάτης γιόρτασε τα 98α γενέθλιά του την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Λέει ότι είναι μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά τα έγγραφα του έχει βάλει ως ημερομηνία γέννησής του την 1η Ιανουαρίου 1915. Έξω από το σπίτι του βρίσκονται τα οπωροφόρα δέντρα του, και τα αμπέλια του.

“Παράγει περίπου 700 λίτρα κρασί το χρόνο”, λέει.

O Σταμάτη Μωραΐτης το 1943 πήγε μετανάστης στης Η.Π.Α. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοαμερικάνα η οποία του χάρισε τρία παιδιά.

Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής.

Ο κύριος Μωραΐτης αποφάσισε να αφήσει τις Η.Π.Α και να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ικαρία ώστε να ταφεί στον τόπο του.

Μετακόμισε στους ηλικιωμένους γονείς του, σε ένα μικρό σπίτι σε ένα κτήμα δύο στρεμμάτων με  αμπελώνες  κοντά  στον Ευδήλο, στη βόρεια πλευρά του νησιού.

Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό όπου γεννήθηκα, και αρχίσαμε  να πίνουμε. Σκέφτηκα, τουλάχιστον θα πεθάνω ευτυχισμένος” και προσθέτει:

“Ένιωθα  καλύτερα. ‘Έχουν περάσει  45 χρόνια, είμαι ακόμα εδώ! ”

Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι κάνουν καθημερινά  τσάι του βουνού από αποξηραμένα βότανα όπως φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι. Μέσα σε αυτό βάζουν  μέλι.

“Θεραπεύει τα πάντα”, ισχυρίζεται ο Σταμάτης.


Το BBC News για την Ικαρία από stefanelonikitelo

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτά τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν επίσης διουρητικά που μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Πέρα από το φαγητό και το κρασί, οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί φαίνεται να είναι το βασικό στοιχείο για την μακροζωία.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το νησί ονομάζεται Ικαρία από το μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του έδωσε, το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.

News247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.