Ποιοι εξέφρασαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/CD8A50E169B2EF8BA02E4FCAF7E3A399.jpgΣτην τελική ευθεία μπαίνει η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, καθώς την Παρασκευή εξέφρασαν και επίσημα το ενδιαφέρον τους η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Αττικής.

Οι αρχικές τους προτάσεις βρίσκονται ήδη στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και της τρόικας είναι να «σπάσει» το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Στη συνέχεια το υγιές κομμάτι θα ανακεφαλαιοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα πωληθεί σε κάποιον από τους ενδιαφερομένους, ενώ το άλλο θα τεθεί σε εκκαθάριση.

Μάλιστα, στο «τραπέζι» έχει τεθεί και το σενάριο το υγιές κομμάτι να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία για κάποιους μήνες, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον τραπεζικό κλάδο και να προχωρήσουν οι συγχωνεύεις της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και της Alpha Bank με την Εμπορική.

Το περιεχόμενο των προσφορών που κατέθεσαν οι τρεις τράπεζες δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ αναμένονται πυρετώδεις διαπραγματεύσεις εντός της εβδομάδας, μέχρι δηλαδή την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών. Τα στοιχεία που θα κρίνουν τη διαδικασία είναι τα χρήματα που είναι διατεθειμένες να καταβάλουν οι τράπεζες για την απόκτηση του υγιούς κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και οι εγγυήσεις που είναι διατεθειμένες να δώσουν για τους εργαζομένους στην τράπεζα.

Πάντως, οι διοικήσεις των ενδιαφερόμενων τραπεζών ήδη ασκούν πιέσεις για παράταση της προθεσμίας, καθώς μπορούν – μέχρι και την τελευταία στιγμή – να τροποποιήσουν τα δεδομένα της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank έχουν ήδη ποσοστό περίπου 5% εκάστη στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για κοινή προσφορά, δεδομένου ότι στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχει προχωρήσει και η μεταξύ τους συγχώνευση.

Αντίστοιχα το Ταμιευτήριο κατέχει ποσοστό 22,43% στην Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών, η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank ανοίγει τον δρόμο για ακόμη μία συστημική τράπεζα και η Τράπεζα Αττικής, μαζί με το υγιές Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο αυτόν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν συμμετέχει στη διαδικασία, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, μετά την απόκτηση της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και της Γενικής.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.