Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Διπλό «μαχαίρι» στις συντάξεις στρατιωτικών

Ιανουάριος 8th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την όποια θετική προσέγγιση στο θέμα της διπλής περικοπής των συντάξεων των στρατιωτικών που συνεπάγεται η μείωση στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που ισχύει από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου αναδρομικά, και της μείωσης των συντάξεων στο Δημόσιο από τις αρχές του 2013 που υπαγορεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως και το 2016.

Από τον Αύγουστο

Οι συντάξεις των στρατιωτικών διαμορφώνονται βάσει των βασικών μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει νέο ειδικό μισθολόγιο για τα εν ενεργεία στελέχη με αναδρομικές περικοπές από τον Αύγουστο του 2012, αναπόφευκτα συμπαρασύρονται φυσικά προς τα κάτω και οι αποδοχές των «απόμαχων» του Στρατεύματος. Οι περικοπές στις συντάξεις αγγίζουν κατά μέσο όρο το 15%-18%. Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μείωση αυτή δεν αρκεί και εντάσσει τους απόστρατους αξιωματικούς και στην κατηγορία των συνταξιούχων, που θα υποστούν μειώσεις από 5% έως και 20% από τις αρχές του 2013.

Κληθείσα να σχολιάσει την αδικία που συντελείται σε βάρος των απόστρατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «δεν μας προκύπτει θετική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος». Με άλλα λόγια δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη διπλή αφαίμαξη των συντάξεων των στρατιωτικών. Για τη στάση αυτή είχε προϊδεάσει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας πως «δεν πρέπει να χαλαρώσει τώρα το πρόγραμμα».

Οργή αποστράτων

Η κατάσταση έχει προκαλέσει την οργή των απόστρατων αξιωματικών, που βλέπουν για ακόμη μία φορά και μάλιστα εις διπλούν να περικόπτονται οι συντάξεις τους, τη στιγμή που δεν τους δίδεται η δυνατότητα να εργασθούν εισπράττοντας τη σύνταξή τους, και τα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων συνεχώς μειώνονται έχοντας φθάσει σε μορφή φιλοδωρήματος. Τις αντιδράσεις αυτές ακριβώς επιχείρησε να αμβλύνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στέλνοντας κατά τις ημέρες των εορτών επιστολές στο υπουργείο Οικονομικών με τις οποίες επισήμανε «τον άμεσο κίνδυνο να υπάρξει κραυγαλέα αδικία σε βάρος των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με το να υποστούν περαιτέρω περικοπές απ’ ό,τι οι άλλες κατηγορίες συνταξιούχων», και ζήτησε να εξετασθούν τρόποι ώστε να μην υπάρξουν διπλές μειώσεις στις συντάξεις τους.

Φαίνεται ξεκάθαρα όμως πως δεν πρόκειται να ανταποκριθεί το υπουργείο Οικονομικών. Να σημειωθεί δε πως αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στις 2 Ιανουαρίου, το θέμα των περικοπών στις συντάξεις, αλλά και στις αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συζητήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.

Ανδρέας Κούτρας, στον Ελεύθερο Τύπο

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 8th, 2013 at 10:46 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply