Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ένα δισ. από λογαριασμούς και ακίνητα Ακη-Λαυρεντιάδη έχουν δεσμεύσει οι αρχές

Ιανουάριος 6th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, οι δικαστικές αρχές στρέφουν όλες τις προσπάθειές τους, εκτός από την ποινική τιμωρία των εμπλεκομένων στα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, στις δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» μόνον από τις έρευνες σε συγκεκριμένες υποθέσεις σκανδάλων έχουν δεσμευθεί, μέχρι σήμερα, σε λογαριασμούς και ακίνητα, χρηματικά ποσά που αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου.

Στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου οι ειδικοί ανακριτές που χειρίστηκαν τη έρευνα με ειδική πραγματογνωμοσύνη προσδιόρισαν με λεπτομέρειες τι έχει «λαμβάνειν» το Δημόσιο μόλις η δίκη του ολοκληρωθεί και αφού υπάρξουν καταδίκες.

Έχουν βρεθεί σε λογαριασμούς που αποδεδειγμένα συνδέονται με τον ίδιο, 2,2 εκατ. ευρώ σε ελβετική τράπεζα, ενώ τα ακίνητα που ανήκουν στον πρώην υπουργό και σε συγγενικά του πρόσωπα, την πρώην και τη νυν σύζυγό του, όπως και την κόρη του, εκτιμήθηκαν –στη βάση των αντικειμενικών αξιών– σε 15,5 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον πήχη των δεσμευμένων υπέρ του Δημοσίου στα 20 εκατ. ευρώ, με χρήματα που επίσης βρέθηκαν σε ελληνικές τράπεζες αλλά και κινητά που έχουν κατασχεθεί.

Στην υπόθεση της Proton Bank, για την οποία έχουν προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και στενοί του συνεργάτες, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ ενώ παράλληλα έχουν «μπλοκάρει» λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσιακά στοιχεία, που συνολικά ξεπερνούν τα 280 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες δεσμεύσεις, κυρίως λογαριασμών, έχουν γίνει και στη διερευνόμενη υπόθεση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, Energa και Hellas Power με τα δεσμευμένα ποσά να φτάνουν στα 180 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά είναι επίσης τα ποσά που έχουν δεσμευθεί υπέρ του Δημοσίου στο πλαίσιο των ερευνών –που βρίσκονται σε προχωρημένο ανακριτικό στάδιο– για εξοπλιστικά προγράμματα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων TorM1 και οι συμβάσεις των υποβρυχίων, με δεσμεύσεις περιουσιών και «μπλοκάρισμα» λογαριασμών που φθάνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά πάντως που έχουν δεσμευθεί σε υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς για να περιέλθουν στο δημόσιο ταμείο απαιτείται καταδικαστική απόφαση, ενώ υπάρχουν προϋποθέσεις που δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες.

Για παράδειγμα, σε πολλά δεσμευμένα ακίνητα υπάρχουν βάρη, όπως υποθήκες από τραπεζικό δανεισμό που μπορεί να μπλοκάρουν την απόκτησή τους από το Δημόσιο

www.iefimerida.gr

This entry was posted on Κυριακή, Ιανουάριος 6th, 2013 at 22:44 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply