Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εργαζόμενοι σε απόγνωση καταφεύγουν στις αναρρωτικές

Ιανουάριος 5th, 2013 by Χρήστος Μίμης

Αυξάνονται οι περιπτώσεις εργαζομένων που ζητούν αναρρωτική, ως μοναδική λύση για να πάρουν… άδεια

Σε άπιαστο όνειρο έχουν μετατραπεί οι άδειες στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων, καθώς η πίεση που δέχονται λόγω της κρίσης, έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή της Κυριακής“, εκατοντάδες εργαζόμενοι καταφεύγουν στη λύση της αναρρωτικής, επειδή δεν τολμούν να πάρουν άδεια για να μην κινδυνέψει η θέση τους.

“Έχουμε πάρα πολλά ατυχήματα στο εργοστάσιο τον τελευταίο καιρό. Κάποια είναι πραγματικά λόγω έλλειψης προσωπικού, πίεσης χρόνου και άγχους και κάποια είναι ‘μούφα’ γιατί είναι ο μόνος τρόπος να πάρουν άδεια οι εργαζόμενοι” αναφέρει στην εφημερίδα ο Βασίλης, υπεύθυνος τήρησης μέτρων ασφαλείας σε μεγάλη εταιρεία.

Λόγω των περικοπών προσωπικού, το ωράριο έχει διευρυνθεί, οι αρμοδιότητες αυξάνονται και οι εργαζόμενοι απευθύνονται σε νοσοκομεία για αναρρωτικές, με τους γιατρούς να δείχνουν κατανόηση.

Πέρα από όσους όμως προφασίζονται ασθένεια, πολλοί αντιμετωπίζουν πράγματι προβλήματα υγείας, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν κληθεί να δουλέψουν διπλά για να καλύψουν τα κενά, που δημιουργήθηκαν από τις απολύσεις.

“Γίνεται σε πολλές περιπτώσεις προσπάθεια με λιγότερο προσωπικό να υπάρχει το ίδιο ή και μεγαλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι περικόπτονται βασικά δικαιώματα όπως είναι η άδεια ξεκούρασης”, αναφέρει στην εφημερίδα ο Γ. Σαράντης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.

Αίσθηση προκαλεί και η μαρτυρία της Ιωάννας, η οποία όπως καταγγέλλει στην εφημερίδα, όταν ανακοίνωσε στη δουλειά της ότι είναι έγκυος, ξεκίνησε πόλεμος.

“Μου είπαν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να λείψει άτομο και ότι για να προσληφθεί άλλος θα χρειαστεί να μειωθούν οι μισθοί των υπολοίπων” λέει χαρακτηριστικά.

Έτσι κατέφυγε στη λύση της αναρρωτικής, καθώς όπως λέει φοβήθηκε ότι από το στρες θα αποβάλλει.

Πάντως παρά την αύξηση των τελευταίων μηνών, η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη ως προς τις αναρρωτικές άδειες, καθώς μόλις το 14% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (22% το μ.ο. στην ΕΕ) αναφέρει απουσία από τη δουλειά, λόγω ασθένειας.

This entry was posted on Σάββατο, Ιανουάριος 5th, 2013 at 14:54 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply