Το πρώτο θύμα για το 2013 και το δέκατο πέμπτο από το 2009

Αλλη μια αρκούδα νεκρή μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Το πρώτο τροχαίο ατύχημα του νέου έτους (και 15ο για την τριετία 2009-12) με θύμα μία νεαρή αρσενική αρκούδα 2-3 ετών , σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα περίπου στις 05:00 π.μ, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού (ΚΑ45), «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», στο ύψος του βυρσοδεψείου της ΕXPΟΤΑΝ. Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το ζώο και δεν ειδοποίησε την Τροχαία. Ο συγκεκριμένος τομέας του αυτοκινητοδρόμου είναι από τους πλέον κρίσιμους και επικίνδυνους για τις διελεύσεις πανίδας και αρκούδων, όπως έδειξαν τα στοιχεία τηλεμετρίας που συλλέγονται στο πλαίσιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του ίδιου έργου, ειδοποιήθηκε σήμερα νωρίς το πρωί από το Δασαρχείο Καστοριάς και έσπευσε στην περιοχή για την διενέργεια της απαιτούμενης νεκροψίας από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες αλλά και τη συλλογή γενετικού υλικού, ενώ παρουσιάστηκε «κενό» αρμοδιοτήτων από πλευράς της δασικής υπηρεσίας σε ότι αφορά την τελική διευθέτηση (ταφή) της αρκούδας.

Ο απολογισμός για το 2012 είναι εξαιρετικά θλιβερός για ένα απόλυτα προστατευόμενο είδος όπως είναι η αρκούδα, αφού η χρονιά τελείωσε με 11 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, ενώ και το νέο έτος ξεκίνησε δυσοίωνα αφού καμία από τις δεσμεύσεις των υπευθύνων για αντικατάσταση της περίφραξης δεν έχει ακόμα τηρηθεί παρά τις διαβεβαιώσεις τους, αλλά και τον πολυετή αγώνα των περιβαλλοντικών οργανώσεων να δοθεί ένα τέλος στο χρονίζον πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και τα οποία θέτουν διαρκώς σε κίνδυνο τη ζωή και των ίδιων των οδηγών.

Παρ’ όλο που η Εγνατία Οδός Α.Ε, διαβεβαιώνει εγγράφως πως έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης, οι εργασίες εγκατάστασης του φράχτη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη (όπως θα όφειλαν), παρατείνοντας έτσι την περίοδο κινδύνου πρόκλησης και νέων τροχαίων ατυχημάτων που παραμένει πολύ αυξημένος.

Επιπρόσθετα και για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων και ειδικών αποτρεπτικών μέτρων, με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ζητά την επίσπευση της τοποθέτησής τους. Παράλληλα, η οργάνωση ζητά την εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας αλλά και την επανάληψη διανομής ειδικών φυλλαδίων στους δύο σταθμούς διοδίων, από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι κινούνται σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας.

www.callisto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.