Ο Πρωθυπουργός, τον έχρισε νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
Η επιστροφή του «αδικημένου» Μιχελάκη

Ο Ιανουάριος είναι ο τυχερός μήνας του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκη. Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς του επεφύλαξε για μια ακόμη φορά ένα πολύ καλό πρωτοχρονιάτικο δώρο. Το είχε πράξει, πρώτη φορά, στις 10 Ιανουαρίου του 2011, όταν τον επέλεξε για εκπρόσωπο τύπου της Ν.Δ., τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και το επανέλαβε χθες, αναβαθμίζοντας τον «αδικημένο» κ. Μιχελάκη.

Ο κ. Σαμαράς, φάνηκε στην περίπτωση του κ. Μιχελάκη, ότι δεν ξεχνάει _τουλάχιστον κάποιους τις περισσότερες φορές_ όσοι τον στήριξαν στα δύσκολα και «πέτρινα» χρόνια και με μια πράξη πολιτικής γενναιοδωρίας, ενίσχυσε την κομματική μετοχή του πρώην εκπροσώπου του κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός, τον έχρισε με απόφαση που έλαβε την Πέμπτη, νέο πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αποκαθιστώντας για πολλούς, μια αδικία μηνών, αφού ο κ. Μιχελάκης ήταν από τα πρόσωπα που τον στήριξαν και ουδέποτε ζήτησαν να…εξαργυρώσουν τη συνειδητή στάση τους.

Ο βουλευτής Επικρατείας, που ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη του με σταυρό στη Β´ Αθηνών, δεν διαμαρτυρήθηκε όταν είδε άλλους να ενισχύονται στο κομματικό και κυβερνητικό χρηματιστήριο, μετά τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, με βασικό πυλώνα τη Ν.Δ.

Επέλεξε τη σιωπή σε πρώτη φάση και δεν διαμαρτυρήθηκε ακόμα και όταν είδε να μετακινείται από την τρίτη και σίγουρα εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. στις εκλογές της 6ης Μαϊου, στην τέταρτη θέση, στις δεύτερες εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Ήξερε, ότι η Ν.Δ. έπρεπε να ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά της, από το τραγικό νούμερο του 18,5% της 6ης Μαϊου, αλλά το πίστευε και ως εκ τούτου δεν θορυβήθηκε, με την αλλαγή της σειράς, λόγω της κίνησης του κ. Σαμαρά να θέσει την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου.

Μετά τη νίκη της Ν.Δ. και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση με το σύστημα εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου και τα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε στενά περίπου ενάμιση χρόνο.

Με ελάχιστους, όπως π.χ. τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, τον κ. Κ. Μπούρα, είχε μια στοιχειώδη επαφή, αλλά καμία άλλη ουσιαστική επικοινωνία.

Κάποιοι, εξ αρχής διέγνωσαν δυσαρέσκεια του κ. Μιχελάκη, αλλά ο ίδιος διέψευδε ότι ζητούσε «ανταλλάγματα» και απλά έλεγε ότι δεν ήθελε απολύτως τίποτα. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επέλεξε τη σιωπή και δεν ήθελε να δημιουργεί πρόβλημα στον κ. Σαμαρά και στη Ν.Δ.

Απέφευγε με κάθε τρόπο τις άπειρες προσκλήσεις πολλών δημοσιογράφων για να παραχωρήσει συνεντεύξεις και απλά παρακολουθούσε ατάραχος, ακόμα και τα σενάρια ότι θα ήταν ο επόμενος γραμματέας της Ν.Δ.

Κάποια στιγμή, προς τα τέλη του καλοκαιριού, είχε κυκλοφορήσει ότι ο κ. Μιχελάκης θα αναλάμβανε πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ο ίδιος δεν το επιβεβαίωνε και απλά γρήγορα ξεχάστηκε.

Εξάλλου, εκείνη την περίοδο, κυκλοφορούσαν έντονα τα σενάρια περί ψυχρότητας του με το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, αλλά και απόστασης που υπήρχε με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, κανείς δεν ενίσχυε και από τις δυο πλευρές τη συγκεκριμένη θεωρία και σύντομα κυκλοφόρησε η πληροφορία, ότι υπήρξε αποκατάσταση της επικοινωνίας.

Στη συνέχεια και κυρίως από τις αρχές φθινοπώρου, ο κ. Μιχελάκης άρχισε τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, υπερασπιζόμενος ουσιαστικά όσα η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. διατύπωνε ως θέσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Ενδεικτική ήταν μια παρέμβασή του με βολές κατά «ατυχών δηλώσεων» του οικονομικού επιτελείου, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της νομοθετικής στήριξης όλων των δανειοληπτών.

Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις που του έδιναν πόντους στο κομματικό ακροατήριο, ενώ σταδιακά αποκαταστάθηκαν πλήρως οι σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο και συνάντησε κατ’ ιδίαν και συνομίλησαν.

Πριν λίγο καιρό έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στο Βήμα fm, καταθέτοντας ουσιαστικά μια δέσμη θέσεων για το πώς φαντάζεται το κόμμα, επιβεβαιώνοντας στους μυημένους, ότι είχε λάβει το «πράσινο φως» για την προεδρία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας.

Ο ίδιος θα επιδιώξει να δώσει άλλο αέρα στο Ινστιτούτο, καθώς πλέον καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, ενώ υπάρχει και η στρατηγική συμμαχία με το Ίδρυμα Αντενάουερ.

Ο κ. Μιχελάκης, που θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Σαμαρά για την επιλογή του και θεωρεί ότι το Ίδρυμα μπορεί να επιτελέσει πολυσήμαντο έργο, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη γόνιμου πολιτικού διαλόγου για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, τη χρηστή διακυβέρνηση, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.