Παραιτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ μετά την κατακραυγή η Ελένη Παπακωνσταντίνου

Εργα και ημέρες της οικογένειας ΠαπακωνσταντίνουΤην παραίτησή της υπέβαλε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, πρώτη εξαδέλφη του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την κατακραυγή που υπήρξε από την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Είχε προσληφθεί, τον περασμένο Φεβρουάριο ως εμπειρογνώμονας, ειδικός για τις συγχωνεύσεις εταιριών και στο εταιρικό δίκαιο, με μηνιαίο μισθό περί τις 3.000 ευρώ και παραιτήθηκε την Τετάρτη το πρωί, με επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο του Ταμείου κ. Τάκη Αθανασόπουλο.

Τα ονόματα της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου του συζύγου της επιχειρηματία κ. Σ. Σικιαρίδη, της αδελφής της Μαρίνας και του συζύγου της κ. Α. Ρωσσώνη ( ή Rossonis- πως ήταν το εμπορικό του όνομα στις πωλήσεις όπλων), περιλαμβάνονται στο πρωτότυπο της λίστας Λαγκάρντ, αλλά- όπως αποδείχθηκε- εξαφανίσθηκαν  όταν η λίστα είχε αλλοιωθεί, προκαλώντας πολιτική και δικαστική θύελλα.

Η παραιτηθείσα Ελένη Παπακωνσταντίνου διατέλεσε πρόεδρος των αποφοίτων του Χάρβαντ και συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε μια πλειάδα πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως της Toyota, της Philip Morris, της Swarowski, προωθούσε τη δραστηριότητα πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων που είχαν σχέση με την Παιδεία αλλά και με την εξωτερική πολιτική.

Μ΄ αυτή τη δραστηριότητά της, λέγεται ότι γνώρισε και τον κ. Γ. Παπανδρέου. Εντοπίζεται επίσης ως μέλος της S&Β Βιομηχανικά Ορυκτά του πρώην Προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλου με τα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα στη Μήλο. Όποια πέτρα και να σήκωνες που είχε σχέση με πολυεθνικές εταιρίες και συγχωνεύσεις εύρισκες τη δραστήρια δικηγόρο κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, κόρη του εκλιπόντος Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, υπουργού στην κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη. Παντρεύτηκε με τον κ. Σ. Σικιαρίδη, της γνωστής οικογενείας με το ίδρυμα, το οποίο σήμερα κινδυνεύει με κλείσιμο, λόγω έλλειψης πόρων και για τον οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο είναι ο σύζυγος της αδελφής της Μαρίνας, κ. Α. Ρωσσώνης ο αποκαλούμενος και… «Mr OTO Melαra» αφού αντιπροσώπευε για πολλά χρόνια τον ομώνυμο ιταλικό οίκων πυροβόλων και σήμερα δεν υπάρχει πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού χωρίς να είναι εφοδιασμένο μ΄ αυτόν τον τύπου πυροβόλου, ακόμα και στις φρεγάτες, τις πυραυλακάτους, τις κανονιοφόρους και τώρα τελευταίως στα…αρματαγωγά κλάσης «Ιάσων».

Το όνομα Rossonis, είναι αλήθεια ότι κυριαρχούσε στις προμήθειες όπλων του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνον, με πολλές αντιπροσωπείες που περιελάμβαναν ακόμα και την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου Balckshark («Μαύρος Καρχαρίας») καθώς και ανάμειξη του στην αγορά φιάσκο της Πολεμικής Αεροπορίας των μέσων μεταγωγικών Allenia C-27j (ή «Σπαρτιάτης»).

Τον διαγωνισμό για τη προμήθεια 12 μέσων μεταγωγικών αεροσκαφών, κέρδισε το 2010 η ιταλική εταιρεία Allenia την οποία αντιπροσώπευε ο κ. Θ. Ασημακόπουλος (το όνομά του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο της Proton). Τότε με υπουργό τον κ. Ευ. Βενιζέλο  και αναπληρωτή υπουργό κ. Π. Μπεγλίτη η Πολεμική Αεροπορία είχε διαπιστώσει ένα σωρό τεχνικά προβλήματα στα αεροσκάφη αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά στις δοκιμαστικές πτήσεις που έκαναν οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας διαπίστωσαν πέραν των όλων άλλων ότι το αεροσκάφος έμπαζε… νερά στο πιλοτήριο. Η ηγεσία του υπουργείου επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης αλλά το δίδυμο Ρωσσώνης- Ασημακόπουλος καταφέρνουν, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει παραλαβή των αεροσκαφών. Όχι όλων αλλά μερικών απ΄ αυτών. Σήμερα, για την ιστορία πετάει μόνον ένα τέτοιου τύπου αεροσκάφος, το οποίο να σημειωθεί η παραγγελία του έγινε από το ΚΥΣΕΑ επί εποχής Α. Τσοχατζόπουλου.

Αυτό που γνωρίζουν όλοι στο Πεντάγωνο είναι ότι το μονοπώλιο με τα πυροβόλα που επέβαλε ο κ. Ρωσσώνης στο Πολεμικό Ναυτικό αποφέρει σημαντικά κέρδη, για τον γαμπρό του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγγενή εξ αγχιστείας του τότε πανίσχυρου τσάρου της Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνταντίνου.

Λέγεται μάλιστα ότι η εταιρία του κ. Ρωσσώνη είχε και εμπλοκή στη ναυπήγηση πετρελαιοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αντιπροσωπεύοντας τα ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri τα οποία ήταν συνεργάτες στη ναυπήγηση. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε, για τους γνωρίζοντας, με την αναθεώρηση της σύμβασης για την προμήθεια της κλάσης υποβρυχίων «214», λόγω της επαγγελματικής του σχέσης που είχε με τον νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων κ. Ισκαντάρ Σάφα. Τότε, όπως θυμάστε, το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών (υπουργός ήταν ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου) παραγγέλθηκαν ακόμα δύο υποβρύχια επιπλέον 480 εκατ. ευρώ, ενώ η χώρα μας εισήλθε στο Μνημόνιο.

Ο κ. Σ. Σικιαρίδης σύζυγος της Ελένης Παπακωνσταντίνου, το όνομα του οποίου επίσης αναφέρεται στην περιβόητη πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ είναι ένας οικονομολόγος με έντονη επιχειρηματική δράση. Ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως διευθυντικό στέλεχος της ΑΓΕΤ Ηρακλής, ενώ όταν αποχώρησε από την εταιρία υπήρξε σύμβουλος διαφόρων εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του και συμμετείχε ενεργά στην εμπορία τσιμέντων και άλλων αδρανών υλικών. Από το 1987 εργάζεται ως σύμβουλος στην υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιριών, παρέχει συμβουλές για αύξηση του μετοχικού ταμείου διαφόρων εταιριών.

Το Ίδρυμα Σικιαρίδη (ή «Σικιαρίδειον Ίδρυμα») στο οποίο μετέχει και διοικείται από απόγονους του Σικιαρίδη κινδυνεύει να κλείσει, παρά την ετήσια κρατική επιχορήγηση που λαμβάνει. Ηδη υπήρξαν απολύσεις και το ΚΚΕ με ερώτησή του στη Βουλή καταγγέλλει αυθαιρεσίες και προβλήματα στο παρελθόν με τη λειτουργία του.

Χασαπόπουλος Νίκος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.