4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Τι άλλαξε με το  καλημέρα  του 2013Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου και η επικαιροποίηση του Μνημονίου στις βασικές προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ενόψει της έλευσης της τρόικας το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, στην έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Την ίδια ώρα, μία νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ.
Ως προς τα εργασιακά, μεταξύ άλλων, καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητα ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά, ενώ καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρία κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο μέχρι 25.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή φόρου 22%, το δεύτερο κλιμάκιο από 25.001 – 42.000 ευρώ με συντελεστή 32% και το τρίτο πάνω από 42.001 ευρώ με συντελεστή 42%. Το αφορολόγητο αντικαθίσταται από έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ, το οποίο θα απομειώνεται ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

Με εξαίρεση κάποιες εισοδηματικές κατηγορίες που έχουν μηδενική μεταβολή σε σχέση με το σημερινό καθεστώς για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων προκύπτουν μικρές ή μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 και άνω ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογουμένους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

Οι πολύτεκνοι λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 τον μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.