Η ανασκόπηση της ελληνικής οικονομίας για το 2012 στοιχειώθηκε μόνο από ένα φάντασμα: αυτό της πιθανής χρεοκοπίας

Tο 2012 έφυγε…Ζήτω το 2013!!! Αν υποθέσουμε ότι η οικονομία είναι μαθηματικά, ας ελπίσουμε ότι απλά έτσι με μια ευχή, για την Ελλάδα το νέο έτος , τουλάχιστον θα είναι μια περίοδος ανάκαμψης οικονομικών δεδομένων, που θα μειώσουν την έκταση της φτώχειας και θα δημιουργηθούν δουλειές , ώστε να καταπολεμηθεί το τέρας της ανεργίας.

Άλλωστε από τα τέλη του 2011 και ιδίως το 2012 , η λέξη χρεοκοπία έγινε συνώνυμο με την τύχη της Ελλάδος . Δεν είναι τυχαίο, όπως αναφέρετε στο δημοσίευμα των Financial Times στα τέλη του χρόνου, ότι ο όρος “Grexit”, επινοήθηκε από έναν αναλυτή της Citibank, με αφορμή την ξαφνική προαναγγελία για δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ που έκανε στα τέλη του 2011 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Μια δήλωση που τότε “σόκαρε την Ευρώπη”, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Σύμφωνα με το News247.gr: “Έκτοτε, το “Grexit” έχει γίνει κοινός τόπος. Από την αναζήτηση της λέξης στο Google προκύπτουν 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα. Δεν τη συναντάει όμως κανείς στο λεξιλόγιο πολλών επισήμων ρυθμιστών της Ευρωζώνης.Στο website της ΕΚΤ δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά στο “Grexit” – εκτός από ορισμένα σατυρικά σχόλια στο εκπαιδευτικό online παιχνίδι νομισματικής πολιτικής “€conomia”.

Ας γυρίσουμε όμως το χρόνο πίσω , να δούμε πόσες φορές η Ελλάδα χρεοκόπησε στα λόγια το 2012 , καθώς ο όρος κυρίως υπό τη μορφή απειλής χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από πολιτικούς και θεσμούς , ως ανάχωμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας …

Πρωτοχρονιά του 2012, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο μήνυμα του κάνει λόγο για την ανάγκη ανάπτυξης μιας συλλογικής προσπάθειας με συστηματική εργασία και επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς στείρους ανταγωνισμούς.

«Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να αποφύγει οριστικά την άτακτη καταστροφική χρεοκοπία το κρίσιμο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ώστε να παραμείνει στο ευρώ και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, μειώνοντας την ανεργία.» καταλήγει.

Με διαγραφές ψηφίστηκε το μνημόνιο 2

Το πρώτο κρας τεστ για τη συγκυβέρνηση έρχεται στις 12 Φεβρουάριο του 2012 . Η βουλή ψηφίζει το μνημόνιο2 αλλά όχι αναίμακτα για τη συγκυβέρνηση .

Η βουλή πολιορκείται από διαδηλωτές , συγκεντρώσεις με επεισόδια γίνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από το βήμα της Βουλής, δηλώνει “Δυστυχώς η μόνη εναλλακτική λύση στη σημερινή συμφωνία, είναι μια καταστροφική χρεοκοπία” ζητώντας την υπερψήφιση του Μνημονίου 2».

Τελικά το μνημόνιο 2 υπερψηφίζεται από 199 βουλευτές και κατά ψηφίζεται από 74 .Το ΛΑΟΣ καταψηφίζει το μνημόνιο εκτός από δύο βουλευτές τον Άδωνη Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη που διαγράφονται .

Ο Γιώργος Παπανδρέου διαγράφει 20 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Σε μια αντίστοιχη κίνηση ο Αντώνης Σαμαράς , προχωρά στη διαγραφή 20 βουλευτών.

Με φόντο τη χρεοκοπία οι εκλογές της 6ης Μαίου

Με την υπερψήφιση του μνημονίου 2 και του PSI (του κουρέματος), οι εκκρεμότητες της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παπαδήμου, ουσιαστικά ολοκληρώνονται και πλέον με τις πιέσεις από πλευράς της Ν.Δ, οι εκλογές ορίζονται για την 6η Μαίου.

Ήδη στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αναλάβει τα ηνία του κινήματος. Προεκλογικά τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος στήνουν το μνημονιακό μπλόγκ, υποστηρίζοντας ότι είναι οι μόνοι που μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ.

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου και η τρικομματική συγκυβέρνηση

Οι κάλπες οδηγούν σε ακυβερνησία, καθώς με τη σειρά εκλογής Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δεν καταφέρνουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας και οι νέες εκλογές προκηρύσσονται για τις 17 Ιουνίου.

Όμως και στις δεύτερες εκλογές , τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος θέτουν το δίλλημα της χρεοκοπίας. Τελικά κυβέρνηση προκύπτει με τη συνεργασία Ν.Δ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς και για μήνες, επιχειρείται να συμφωνηθεί το μνημόνιο 3 , με τα νέα μέτρα που θα εγκριθούν από την τρόικα ώστε να δοθεί το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η πολυπόθητη δόση.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών είναι συνεχείς και συχνά άκαρπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά νεοεκλεγείς πρωθυπουργός μετατρέπει την επίσκεψη στην έκθεση Θεσσαλονίκης σε ταξίδι λίγων ωρών και αναβάλλει την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου καθώς δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα για το μνημόνιο 3.

Τον Οκτώβριο του 2012 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, δηλώνει για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει στις 16 Νοεμβρίου, αν δεν εκταμιευθεί η δόση. Η δόση δεν ήρθε αλλά ως δια μαγείας για άλλη μια φορά δεν χρεοκοπήσαμε.

Τελικά με διαπραγματεύσεις μηνών και με τη ΔΗΜΑΡ να δηλώνει παρών καθώς διαφωνεί με τις εργασιακές μεταβολές που επέβαλε η τρόικα,το μνημόνιο 3 ψηφίζεται στις 7 Νοεμβρίου, με 153 βουλευτές και με νέα διαγραφές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός πριν τη ψηφοφορία έκανε λόγο για μία κρίσιμη απόφαση, στην οποία όλοι καλούνται να επιλέξουν για το εάν η χώρα θα μείνει στην ευρωζώνη ή όχι.

Τα νέα μέτρα ψηφίστηκαν όπως και ο προϋπολογισμός αυτή τη φορά με διευρυμένη ψηφοφορία καθώς υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ , όμως τελικά η δόση δεν ήρθε κάνοντας πλέον τον πρωθυπουργό να απευθύνει κατηγορώ στους Ευρωπαίους.

Τελικά στις 13 Δεκεμβρίου αποφασίζεται από το Eurogroup , η εκταμίευσης της δόσης μαμούθ των 34, 4 δις. ευρώ για την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός “ξορκίζει” επισήμως το φάντασμα της χρεοκοπίας για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι τελείωσαν οι εκβιασμοί για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Το 2012 κλείνει με την αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας από οίκο Standard & Poor’s που στις 18 Δεκεμβρίου,αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδες, σε “Β-” και το τέλος της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ας ελπίσουμε ότι με ευχάριστες ειδήσεις θα ξεκινήσει και το 2013…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.