Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όλες οι αλλαγές που φέρνει το νέο έτος στα εργασιακά

Ιανουάριος 2nd, 2013 by Χρήστος Μίμης

Τα πάνω κάτω στα εργασιακά φέρνει το νέο έτος. Δείτε όλες τις αλλαγές

Μία νέα πραγματικότητα στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις, περιμένει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας το 2013, καθώς οι ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα.

Από φέτος, ο κατώτατος μισθός θα φθάσει τα 586 ευρώ μικτά και το κατώτατο ημερομίσθιο τα 23 ευρώ μικτά. Για νέους έως 25 ετών, ο κατώτατος μισθός θα φθάσει τα 511 ευρώ μικτά. Και αυτό γιατί οι αλλαγές που θεσμοθετήθηκαν με το 2ο και 3ο μνημόνιο προβλέπουν ότι μετά τη λήξη της μετενέργειας της ΕΓΣΕΕ τον Μάρτιο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση κατώτατων μισθών και ημερομισθίων από τον Απρίλιο.

Εκτός όμως από τη μείωση μισθών, διευκολύνονται οι απολύσεις με παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων, αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα, παγώνουν οι τριετίες μέχρι το 2016 και το οικογενειακό επίδομα, ύψους 10%, ουσιαστικά καταργείται αφού δεν είναι υποχρεωτική η καταβολή του από τους εργοδότες.

Επίσης αλλάζουν και οι προϋποθέσεις του επιδόματος ανεργίας που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε ότι για πρώτη φορά θα δοθεί επίδομα ανεργίας και στους άνεργους επεγγελματίες – βιοτέχνες – καταστηματάρχες, οι οποίοι μεχρι σήμερα όταν έβαζαν λουκετο δεν έπαιρναν κανένα απολύτως επίδομα. Οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις αυτου του επιδόματος θα προσδιοριστούν στο επόμενο διάστημα.

“Για πρώτη φορά μέσα στον Ιανουάριο θα υπογράψω την υπουργική απόφαση που στηρίζεται στην εξουσιοδότηση του νόμου βάση της οποίας ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας είναι το πρώτο τρίμηνο του 2013 να δώσουμε για πρώτη φορά επίδομα ανεργίας σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών”, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις απολύσεις-αποζημιώσεις, αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες. Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.

Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Με νόμο ο κατώτατος μισθός

Καταργείται σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ.

Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.

Τριετίες – Επιδόματα

Οι τριετίες διατηρούνται “παγωμένες” μέχρι το 2016 ενώ καταργείται το επίδομα γάμου. Καταργούνται, επίσης, όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Υπερωρίες τέλος

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούνται τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.

Μεταξύ άλλων, με την είσοδο του νέου έτους, αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης. Για τους συνταξιούχους καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, ενώ αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ.

www.news247.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 2nd, 2013 at 12:14 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply