Σήμερα λήγει η σχετική προθεσμία, αλλά…

http://img.protothema.gr/57375CAB6499777CBD72E486C52E1823.jpgΜερικές ημέρες παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, που κανονικά λήγει σήμερα, τελευταία ημέρα του έτους και Παραμονή Πρωτοχρονιάς προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Οικονομικών. Η παράταση πληρωμής έως τις 8 Ιανουαρίου ισχύει και για την κατάθεση των πινακίδων.

Παράταση προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας έτους 2013 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία  δόθηκε σήμερα με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.

Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2013, που λήγει σήμερα 31/12/2012, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και τις 08/01/2013.

Ήδη, πάντως, το 80% των πολιτών που έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας έχει  προχωρήσει στην εξόφλησή τους.

Μόνο την Παρασκευή, όπως είπε ο κ.Θεοχάρης, 860.000 προσήλθαν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας , δημιουργώντας ρεκόρ  προσέλευσης σε μια ημέρα.

Επίσης  μέχρι εκείνη την ημέρα  80.000 περίπου κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας  στην εφορία. Πέρυσι τις είχαν καταθέσει περίπου  100.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας έχουν φτάσει τα 900.000.000 ευρώ αλλά στον  προϋπολογισμό είχαν γραφτεί και αναμένονταν 1,2 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ, μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί στις εφορίες όλης της χώρας περισσότερες από 76.000 πινακίδες περίπου όσες είχαν κατατεθεί και το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Η κατάθεση των πινακίδων γίνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ με τα εξής δικαιολογητικά:
•    άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
•    τις πινακίδες τις οποίες «φορούσε» το ΙΧ
•    αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ και στην εφορία, μαζί με ένα αντίγραφο του εκκαθαριστικού στο οποίο επίσης φαίνεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
•    αντίγραφο του εντύπου Ε9 που να αποδεικνύει ότι υπάρχει ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα σταθμεύσει το όχημα όσο μένει σε ακινησία
•    αποδεικτικό πληρωμής για τα τέλη  κυκλοφορίας του 2011.
Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.

Αν κάποιος θελήσει να κινήσει ξανά το ΙΧ του μέσα στο 2013, θα απευθυνθεί στην εφορία για ανάκληση της ακινησία αι θα πρέπει να συμπληρώσει αίτηση με τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Επώνυμο ή επωνυμία
2. Όνομα κατόχου
3. Ονομα πατέρα
4. Επάγγελμα
5. ΑΦΜ
6. Διεύθυνση κατοικίας
7. Αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου
8. Είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ)
9. Τόπος ακινησίας
10. Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
11. Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
12. Λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία

Στην περίπτωση αυτή όμως που κάποιος ζητήσει πίσω τις πινακίδες πριν παρέλθει το δωδεκάμηνο, θα κληθεί να πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 ολόκληρα. Αν περάσει το χρονικό όριο του ενός έτους, απαιτείται η διαδικασία έκδοσης νέων πινακίδων.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.