Ο… κύβος ερρίφθη ως προς την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία αναμένεται να υποβληθεί σήμερα, με στόχο να αποφανθεί η Βουλή εάν θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ.

Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το εάν υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση το «αγκάθι» της παραγραφής, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί η δυνατότητα που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος περί ευθύνης υπουργών και η Βουλή -με απόλυτη πλειοψηφία του όλου του βουλευτών- να ζητήσει, προ της σύστασης Προανακριτικής, το νομικό έλεγχο των στοιχείων και την αξιολόγηση της βασιμότητας αυτών σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο (αποτελείται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς Εφετών).

Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση και η Βουλή προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενδεχόμενο πόρισμα αυτής περί άσκησης ποινικής δίωξης θα τεθεί και πάλι στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (αποτελείται από τρία μέλη του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας), το οποίο θα εποπτεύσει την ποινική προδικασία ορίζοντας τον ανακριτή της υπόθεσης και τελικά θα εκδώσει το -αμετάκλητο- βούλευμα με το οποίο θα κριθεί εάν τελικά η υπόθεση θα παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου ή αν δεν συντρέχουν λόγοι παραπομπής (π.χ. λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου).

Η παραπάνω διαδικασία καταδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο σε περίπτωση που ο πρώην υπουργός παραπεμφθεί σε δίκη για αδικήματα όπως παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος θα είναι σε ενδεχόμενο καταδίκης αντιμέτωπος με ποινές κάθειρξης άνω των δέκα ετών (και πολύ παραπάνω εφόσον τεκμηριωθεί ζημία σε βάρος του Δημοσίου). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι εάν η διαδικασία προχωρήσει στην άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού, υπάρχει πλέον η δυνατότητα επιβολής σε βάρος του ακόμα και περιοριστικών όρων.

Ερωτήματα για τις υπόγειες διαδρομές της λίστας

Την ώρα που κατατίθεται η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου που του ανοίγει τις πόρτες του Ειδικού Δικαστηρίου, πυκνώνουν τα ερωτήματα για τις υπόγειες διαδρομές της λίστας Λαγκάρντ.

Και αυτό διότι μπορεί το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων να «καίει» τον πρώην τσάρο, για τον οποίο ενδεχομένως να προκύψουν ποινικές ευθύνες για λαθροχειρία, αλλά σημαντικές πτυχές της υπόθεσης ανακύπτουν και από τις πολιτικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος κράτησε για δύο ολόκληρα χρόνια τη λίστα στο συρτάρι του γραφείου του στερώντας τυχόν πολύτιμα έσοδα από το πτωχευμένο κράτος, ενώ ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Παπακωνσταντίνου και ο άνθρωπος που του εμπιστεύτηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αγαπημένος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού ήταν ο υπουργός που ενώ έπαιρνε δυσβάστακτα μέτρα για μισθούς και συντάξεις δεν προχώρησε τις σχετικές διαδικασίες -όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες- για την εκμετάλλευση της πρώτης λίστας που έφτασε στα χέρια του από τη Γαλλία το 2010.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε το εισαγγελικό πόρισμα που τον βγάζει στη σέντρα ως υπεύθυνο για το σβήσιμο συγγενικών του προσώπων από τη λίστα, γεγονός που έχει προκαλέσει την κατακραυγή του πολιτικού κόσμου.

Από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση οι χειρισμοί και οι απαντήσεις που έδινε ο άλλοτε «πανίσχυρος» υπουργός ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδεχόταν -σχεδόν κυνικά- ότι δεν γνώριζε τι έχει απογίνει η λίστα.

Ο οικονομικός εισαγγελέας που είχε παραλάβει το CD με τα στοιχεία του πρώτου καταλόγου από τη Γαλλία είχε κάνει λόγο για «πειραγμένο υλικό». Μόλις λίγο καιρό αργότερα βουλευτές κατήγγειλαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για την κίνησή του να επιλέξει μόνο 10 από τα ονόματα των καταθετών της λίστας και να τα παραδώσει στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη.

Αρκετοί ήταν τότε οι βουλευτές που ερμήνευσαν την ενέργειά αυτή ως «ξεκάρφωμα» προκειμένου να παρουσιαστεί προς τα έξω ότι οι διαδικασίες κινούνται, ενώ στην ουσία συγκαλύπτονται πρόσωπα και καταστάσεις.

Οταν ο κ. Παπακωνσταντίνου εγκατέλειψε το υπουργείο Οικονομικών στα μέσα του 2011 η ευθύνη για το… μέλλον της λίστας πέρασε στα χέρια του κ. Βενιζέλου, ο οποίος επίσης την άφησε αναξιοποίητη. Και σε αυτή την περίπτωση ο τότε πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, φέρεται να μην είχε γνώση για ένα τόσο σημαντικό «όπλο» που θα μπορούσαν να έχουν στη «φαρέτρα» τους οι Αρχές για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την περίοδο εκείνη επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο Ι. Διώτης, ο οποίος, όπως και ο προκάτοχός του αλλά και ο κ. Βενιζέλος, προσπάθησε να υποβαθμίσει την αξία της λίστας, παρότι σε άλλες χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία) έγινε αιτία για είσπραξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ από φοροφυγάδες.

Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι που υποβάθμιζαν την αξία της λίστας αλλά και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ που διέρρεαν ότι πρόκειται απλά για «λιγοστά εύπορα μέλη της ελληνοεβραϊκής κοινότητας -σχεδόν όλοι μεγαλοεπιχειρηματίες- με μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού».

Και ενώ στην Ελλάδα οι ευθύνες για τη λίστα Λαγκάρντ γίνονταν «μπαλάκι» ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και τους επικεφαλής του ΣΔΟΕ, αλγεινή εντύπωση προκαλούσαν οι δηλώσεις που έκανε σε διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα.

www.antinews,gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.