Κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι επίκειται έξοδος της χώρας μας από το ευρώ

Reuters: Αναστρέφεται σταδιακά και διεθνώς το κλίμα για την ΕλλάδαΤην αντιστροφή του κλίματος και τη διάψευση όσων μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης, προβλέψεις που το Μάιο έφτασαν στο αποκορύφωμά τους, περιγράφει σε ανάλυσή του το Reuters. 

Θυμίζοντας τις προβλέψεις και την επιχειρηματολογία επιφανών οικονομολόγων και επιχειρηματιών όπως Π.Κρούγκμαν, Ν.Ρουμπινί, Τζ.Σόρος εξηγεί γιατί έπεσαν έξω. Τον Ιούλιο, αναφέρει χαρακτηριστικά, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup αύξησε τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ στο 90%, ορίζοντας μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία, την 1η/1/2013.

«Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης […] οι προφητείες τους δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει» τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.

Όπως υποστηρίζει οι προβλέψεις αυτές είχαν υποτιμήσει την πολιτική θέληση στην Ευρώπη να μην διαταραχθεί η συνοχή της.

«Εκ των υστέρων, είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι απλώς υποτίμησαν την πολιτική θέληση στην Ευρώπη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης, καθώς και τον αντίκτυπο που είχαν στο κλίμα οι αλλαγές πολιτικής στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του 2012» τονίζει το Reuters κάνοντας αναφορά στις κινήσεις της ΕΚΤ, στην αλλαγή στάσης της Μέρκελ προς την Ελλάδα, στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Βεβαίως, οι καταστροφολογικές προβλέψεις μονό για λίγο ξαποσταίνουν… μεταθέτοντας την καταστροφή για το 2014.

Ειδικά για την Ελλάδα ο Ν.Ρουμπινί, γνωστός και ως «Δρ. Καταστροφή» προβλέπει τώρα ότι έως τα τέλη του φθινοπώρου του επόμενου έτους, ο ελληνικός συνασπισμός θα καταρρεύσει και η πιθανότητα εξόδου ίσως επιστρέψει στο τραπέζι.

Την 1/1/2013 η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ…

Τον Μάιο, και ενώ η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην ύφεση, ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Paul Krugman δημοσίευσε στους New York Τimes ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το ενιαίο νόμισμα με τίτλο «Αποκάλυψη Αρκετά Σύντομα», θυμίζει το Reuters.

«Ξαφνικά έχει γίνει εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ – αυτό το μεγάλο, ελαττωματικό πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση- μπορεί να αρχίσει να διαλύεται», έγραψε ο Krugman.

«Δεν μιλάμε για μια μακρινή προοπτική. Τα πράγματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με απίστευτη ταχύτητα μέσα σε λίγους μήνες, όχι χρόνια» έλεγε ακόμη.

Ο Κrugman δεν ήταν ο μόνος που προέβλεψε την επικείμενη καταστροφή του ευρώ το 2012. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros δήλωσε σε συνέντευξη σε συνέδριο στην Ιταλία στις αρχές Ιουνίου ότι η Γερμανία έχει περιθώριο τριών μηνών για να αποτρέψει την καταστροφή της Ευρώπης.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας, αύξησε τις πιθανότητες να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ στο 90%, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να αναφέρει και πιθανή ημερομηνία.

Η ημερομηνία αυτή – η 1η Ιανουαρίου 2013 – είναι την επόμενη εβδομάδα, τονίζει το Reuters.

Ωστόσο, προσθέτει, κανείς δεν πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης.

Πριν από έξι μήνες, οι φωνές που προέβλεπαν το τέλος του ευρώ έφθασαν στο κρεσέντο τους. Μεταξύ των βασικότερων καταστροφολόγων ήταν μερικοί από τους μεγαλύτερους οικονομολόγους του κόσμου, πολλοί εκ των οποίων έχουν ως έδρα τις ΗΠΑ.

Έξι μήνες αργότερα, οι προφητείες τους δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει.

Ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι αναθεωρούν τις προβλέψεις τους, αν και προειδοποιούν για περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

«Η Ευρώπη με εξέπληξε με την πολιτική της αντοχή», παραδέχθηκε ο Krugman σε ανάρτησή του σε blog τον προηγούμενο μήνα.

Τον Οκτώβριο, η Citi μείωσε την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη στους επόμενους 18 μήνες στο 60% – που συνεχίζει να είναι υψηλό ποσοστό.

Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί οικονομολόγοι που πιστεύουν ότι ενώ το συνονθύλευμα μέτρων που έλαβε η Ευρώπη έχει περιορίσει την ένταση της κρίσης, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα βαθύτερα αίτιά της.

Ο Krugman και ο Buiter δεν απάντησαν στα e-mail στα οποία τους ζητείτο να σχολιάσουν και ο Soros αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη, σημειώνει το Reuters.

Υποτίμησαν την πολιτική θέληση

Εκ των υστέρων, είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι απλώς υποτίμησαν την πολιτική θέληση στην Ευρώπη να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης, καθώς και τον αντίκτυπο που είχαν στο κλίμα οι αλλαγές πολιτικής στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του 2012, συμπεραίνει το διεθνές πρακτορείο.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών των αλλαγών ήταν η δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μario Draghi τον Ιούλιο να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί το ευρώ – που μεταφράστηκε σε δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να αγοράσει μεγάλο αριθμό κρατικών ομολόγων για την στήριξη της ευρωζώνης – και η αλλαγή στάσης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel προς την Ελλάδα.

Αφού στάθμισε για μήνες τα υπέρ και τα κατά μιας εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα, εντέλει αποφάσισε ότι οι κίνδυνο%C