Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πόλεμος στα εμπορικά για τις Κυριακές

Δεκέμβριος 29th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Να κηρύξουν 24ωρη απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012 αποφάσισαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), αντιδρώντας στο σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίγουν τα καταστήματα και τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μέλη της ΟΙΥΕ έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Κυριακής στο Σύνταγμα.

Η ομοσπονδία υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης «υλοποιεί το πάγιο αίτημα μιας χούφτας μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών ομίλων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, γνωρίζοντας συνειδητά ότι με τον τρόπο αυτό θα καταστρέψουν ταυτόχρονα και τους εργαζομένους και τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, στις οποίες αυτή τη στιγμή απασχολείται το 80% των μισθωτών».

Η ομοσπονδία επισημαίνει για ακόμα μια φορά ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές «συνιστά αιτία πολέμου», ενώ γνωστοποιεί ότι, πέραν της απεργίας, αποφάσισε την πραγματοποίηση αγωνιστικών δράσεων και άλλων παρεμβάσεων, με στόχο να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, η ΟΙΥΕ θα επιδιώξει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα, διεκδικώντας να μη στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο, παίρνοντας σαφή θέση κατά της ελεύθερης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα κοινών παρεμβάσεων και, τέλος, θα διερευνηθεί η δυνατότητα συντονισμού και στήριξης της απεργίας στην Αθήνα με τα σωματεία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα ανακατανείμει τον συρρικνωμένο τζίρο στους λίγους ισχυρούς του εμπορίου, είχαν τονίσει ότι «το δήθεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για λειτουργία των μικρών (έως 250 τ.μ.) καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου είναι ένα ανόητο εφεύρημα. Οι κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους εξαιρέσεις όχι μόνο θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια αντισυνταγματικές, αλλά και θα ανατραπούν από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 29th, 2012 at 11:32 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply