Υπόγειος πόλεμος με φόντο τους νέους αντιδημάρχους που θα ορίσει τις ερχόμενες ημέρες ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ξεσπάσει αυτές τις ημέρες στην Πρωτοβουλία.

Οι νέες επιλογές των εκλεκτών του δημάρχου Θεσσαλονίκης, που όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθούν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, έχουν δημιουργήσει εντός της παράταξης έντονες αντιπαραθέσεις, που μπορεί να απειλήσουν σοβαρά ακόμη και τη συνοχή της.

Ο πόλεμος αφορά τις οκτώ θέσεις αντιδημάρχων του Δήμου Θεσσαλονίκης, η θητεία των οποίων λήγει στα τέλη του έτους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια θητείας και μπορεί να αντικατασταθούν από τον κ. Μπουτάρη. Εξαίρεση αποτελούν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θανάσης Παπάς, ο οποίος αντικατέστησε τον Αύγουστο του 2011 τον Στάθη Αβραμίδη, και ο Αντώνης Καρούμπης, ο οποίος ανέλαβε την αντιδημαρχία Παιδείας το φετινό Μάρτιο.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αν και, όπως έχει εκμυστηρευθεί αρκετές φορές, σκοπεύει να μειώσει τις αντιδημαρχίες, που πιθανώς θα περιοριστούν σε πέντε ή έξι. Αυτό επιτείνει τη μάχη, καθώς οι θέσεις γίνονται λιγότερες. Ταυτόχρονα οι διαγκωνισμοί για τις θέσεις γίνονται ακόμη πιο σφοδροί και για ακόμη έναν λόγο: Εκτός από τα πρόσωπα, στο παρασκήνιο γίνεται μια μάχη και για το ποια ομάδα θα έχει μελλοντικά το πάνω χέρι στην ίδια την Πρωτοβουλία.

Από τη μια μεριά είναι η δυάδα του αντιδημάρχου Ανδρέα Κουράκη (προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ.) και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου (ΠΑΣΟΚ), που αποτελούν τις παλιές καραβάνες της παράταξης. Από την άλλη, υπάρχει ο πόλος των νέων εκπροσώπων εντός της Πρωτοβουλίας, που δεν προέρχονται από τα κόμματα και όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι αντιδήμαρχοι Χασδάι Καπόν και Καλυψώ Γούλα, που θεωρούνται απόφοιτοι του Αnatolia College και εκπρόσωποι του αμερικανικού λόμπι στον δήμο. Παράλληλα ο κ. Καπόν εκπροσωπεί και το ισχυρό στη Θεσσαλονίκη ισραηλιτικό λόμπι.

Οι δύο πόλοι συγκρούστηκαν ιδιαίτερα έντονα σε όλη της διάρκεια της πρώτης περιόδου της θητείας του κ. Μπουτάρη και σε πολλές φάσεις. Η τελευταία αφορμή δόθηκε με τη στάση της παράταξης στη δίκη για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου οι μεν κ. Κουράκης και Αβραμόπουλος, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης κινήθηκαν σε μια επιθετική λογική για τις ευθύνες του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ενώ ο κ. Καπόν ήταν πολύ πιο μαλακός στην κατάθεσή του. Αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις εντός της παράταξης, με κάποιους να ζητούν έως και την παραίτηση του κ. Καπόν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο κ. Μπουτάρης μάλλον τον κάλυψε, αλλά πολλοί θεώρησαν ότι η αντικατάσταση του κ. Καπόν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο των νέων αντιδημαρχιών.

Αν θα συμβεί αυτό μένει να επιβεβαιωθεί. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εικασίες που κυκλοφορούν στο δημαρχείο, ο κ. Μπουτάρης δεν σκέφτεται να τον απομακρύνει από τη θέση του και αυτό δημιουργεί μεγάλες εσωτερικές εντάσεις εντός της παράταξης, με τη δυάδα Κουράκη – Αβραμόπουλου να δυσφορεί εντονότατα. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος σκέφτεται να αναβαθμίσει τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κώστα Ζέρβα, ορίζοντάς τον σε μια νέα θέση αντιδημάρχου Επικρατείας. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες τριβές, καθώς η αναβάθμιση αυτή θα εκληφθεί ως «απογείωση» του κ. Ζέρβα από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Κάτι που μπορεί να… απογειώσει εκ νέου τις εντάσεις εντός της Πρωτοβουλίας…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.