Μέρες που είναι και η κυβέρνηση κάνει μια μικρή… παύση εργασιών καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα σκληροί και δύσκολοι. Τη δόση την πήραμε, το κλίμα άλλαξε, κάποια χρήματα πέφτουν στην αγορά, όμως, πρέπει να έρθουν κι άλλες δόσεις, να γίνουν κι άλλα θετικά πράγματα στην Ελλάδα, να αλλάξει η ψυχολογία.

Μην ξεχνάμε ότι μέχρι το Μάρτιο πρέπει να δοθούν άλλα 10 δις ευρώ από τη δόση των 44 δις που δικαιούτο η Ελλάδα. Τα περισσότερα από αυτά θα πάνε σε αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου σε προμηθευτές, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, μόλις ξεκίνησε και δεν είναι άλλο από την ενίσχυση των επενδύσεων, την ανάπτυξη που τρία χρόνια ακούμε αλλά ποτέ δεν βλέπουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφησυχάζει, ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου που ελέγχει το κυβερνητικό έργο. Το στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων παίρνει πάνω του ο Αντώνης Σαμαράς και γι’ αυτό προγραμματίζει σειρά ταξιδιών. Θα πάει για παράδειγμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνομιλίες με τους Εμίρηδες που ποτέ δεν έχασαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα. Εκεί ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να τους αποδείξει ότι η Ελλάδα άλλαξε, ότι είναι ευνοϊκός προορισμός για επενδυτές, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για σημαντικές επενδυτικές κινήσεις που θα φέρουν και κέρδη στους επενδυτές, αλλά και στη χώρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Εμίρηδες ενδιαφέρονται ακόμη για το Ελληνικό, ο διαγωνισμός του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως επίσης και για project στην ενέργεια και τον τουρισμό.

Ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στις 8 Ιανουαρίου στη Γερμανία καθώς είναι ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης γερμανικής εφημερίδας. Είναι η τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα της Μέρκελ, κάτι που φυσικά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η αλλαγή του κλίματος στη Γερμανία σχετικά με την Ελλάδα, τις δεσμεύσεις της, τις προοπτικές της, έχει ξεκινήσει και δεν πρέπει να μείνει στη μέση.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς έχει προγραμματίσει ταξίδια σε Ρωσία και Κίνα, δύο χώρες που έχουν πολλά κεφάλαια προς επένδυση και θα ενδιέφεραν την Ελλάδα. Σε ότι αφορά τη Ρωσία η ενίσχυση και μόνο του τουριστικού ρεύματος αποτελεί μεγάλη ανάσα για τη χώρα. Μέσα σε δύο χρόνια από 250.000 Ρώσοι τουρίστες, έφτασαν το 1 εκατ. και μπορούν να έρθουν πολλοί περισσότεροι. Μάλιστα, το 7% αυτών είναι και εν δυνάμει επενδυτές σε ακίνητα ενώ κανείς δεν πρέπει να λησμονεί τον ηγετικό ρόλο της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας. Ειδικά τώρα που είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τα κοιτάσματα στην Ελλάδα.

Όσο για την Κίνα, το επιτυχημένο παράδειγμα στην Cosco δίνει ελπίδες για νέο κύκλο επενδύσεων από τη νέα οικονομική υπερδύναμη η οποία θέλει την Ελλάδα πύλη για τα προϊόντα της στην Ευρώπη.

Τέλος, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, ετοιμάζεται για ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον μέσα στην άνοιξη. Είναι το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός και η συνάντηση με τον Ομπάμα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Κάποιοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι απομακρύνθηκε από τον αμερικανικό παράγοντα κι ότι έπρεπε να έχει γίνει το ταξίδι προς πολλού.

Με την Ελλάδα, όμως, να βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, τη Γερμανία και γενικά την Ευρώπη να παίρνει όλες τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας, το ταξίδι αυτό έπρεπε να γίνει μόνο εφόσον δεν διαταράσσονταν οι ισορροπίες. Άλλωστε, δεν μπορούσε προεκλογικά ο κ. Σαμαράς να πάει στην Ουάσιγκτον κι ενώ κανείς ακόμη δεν ήξερε αν θα ήταν πρόεδρος ο Ομπάμα. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για συνομιλίες με τους Αμερικανούς οι οποίοι, πάντως, μέσω του ΔΝΤ συνέβαλαν στο να καμφθούν οι αντιδράσεις των Γερμανών για ελληνική λύση. Και μπορούν να συμβάλλουν ακόμη περισσότερο όσο θα βρίσκεται στην ατζέντα το σενάριο για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Τα υπερατλαντικά ταξίδια του κ. Σαμαρά είναι πολύ σημαντικά και γι’ αυτό η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία τους.

www.antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.