Πόσες εξετάσεις μπορεί να κάνει κανείς με μια σταγόνα αίμα;

Χάρη στη νέα επιστημονική εξέλιξη που προέρχεται από ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ, οι γιατροί θα μπορούν σύντομα να κάνουν ακόμη και 50 διαφορετικές εξετάσεις, αποσπώντας από τους ασθενείς μόνο μία σταγόνα αίμα!

Επιστήμονες του The Methodist Hospital Research Institute και του Anderson Cancer Center στο Χιούστον ανέπτυξαν ένα τσιπ, το οποίο υπόσχεται να βάλει τέλος στις σύριγγες -και στην αναβλητικότητα όσων έχουν φοβία στη χρήση τους-, καθώς με μία σταγόνα ελέγχει τα επίπεδα της ινσουλίνης και άλλων πρωτεϊνών στο αίμα, τη χοληστερόλη, ενώ μπορεί να εντοπίσει ακόμη και ενδείξεις ιικών ή βακτηριακών μολύνσεων ταυτοχρόνως. Το V-Chip, όπως ονομάζεται, είναι ακριβές, οικονομικό, μεταφέρεται εύκολα και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα κάνει τις εξετάσεις αίματος πιο εύκολες από ποτέ.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Communications», το V-Chip αποτελείται από δύο λεπτά κομμάτια γυαλί που ανάμεσα στα τοιχώματά τους υπάρχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, περίπου 50 διαφορετικά αντισώματα σε ειδικές πρωτεΐνες, τμήματα του DNA ή του RNA ή συγκεκριμένα λιπίδια, καθώς και άλλες ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων, όπως ένα είδος βαφής.

Οταν η ουσία που ελέγχεται -για παράδειγμα η ινσουλίνη- έρχεται σε επαφή με τα αντισώματα που υπάρχουν στα τοιχώματα του γυαλιού στο τσιπ, ενεργοποιείται το ένζυμο καταλάση και διασπά το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε νερό και οξυγόνο, το οποίο σπρώχνει τη βαφή προς τα πάνω. Οσο περισσότερη ινσουλίνη υπάρχει στο αίμα τόσο μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου δημιουργείται, άρα αντιστοίχως η βαφή ανεβαίνει πιο ψηλά. Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται από τους δείκτες που υπάρχουν σε έναν πίνακα με μπάρες. «Η ευαισθησία του V-Chip μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο» αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Λίντονγκ Γκιν. «Επίσης, είναι τόσο εύχρηστο και οικονομικό, που θα διευκολύνει τη διεξαγωγή εξετάσεων ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.