Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δημοσκόπηση στον “Τύπο της Κυριακής”: Ισοπαλία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, εμπιστοσύνη στον Σαμαρά και την κυβέρνηση

Δεκέμβριος 22nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η τρικομματική κυβέρνηση «κρατάει» τις δυνάμεις της, ενώ ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο… άλλος του εαυτός: Πέντε μήνες έπειτα από τις εκλογές, όταν η κυβερνητική συνοχή ισορροπούσε σε μια λεπτή κλωστή μέσα από τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή και το πολιτικό σκηνικό παραμένει… κινούμενη άμμος από τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς και τις ζυμώσεις στη λαϊκή Δεξιά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την «πρωτιά» στην εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θα εμπιστευόσασταν στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης», το 45% των πολιτών απαντά τη σημερινή και μόλις το 23,7% των ερωτηθέντων τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνουν οι εκλογικοί αναλυτές, ενώ τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης αθροίζουν 35,5% στην πρόθεση ψήφου, στο ερώτημα της αποδοχής, η κυβέρνηση παρουσιάζει «άλμα» δέκα μονάδων πλησιάζοντας έτσι το 48% που άθροισαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. στις πρόσφατες εκλογές. Γεγονός που σημαίνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι οι πολίτες μπορεί να εκφράζουν τη δυσπιστία τους μέσα από την πρόθεση ψήφου, όμως δεν έχουν αποσύρει την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση.

Αντίθετα, μηνύματα σοβαρού εσωκομματικού μετώπου προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Rass για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα «αν είναι έτοιμος να κυβερνήσει», το 73,8% των πολιτών απαντά «όχι» ενώ την ίδια άποψη έχει το 41,7% των ψηφοφόρων του! Επίσης στην ερώτηση αν μπορεί να συμβεί η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή παραμονή της χώρας στο ευρώ και ταυτόχρονα καταγγελία του Μνημονίου, μόλις το 58,6% απαντά «ναι».

Παρότι η συσπείρωση του κόμματος είναι υψηλή, οι διπλές απαντήσεις δείχνουν ότι ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταυτισμένο ή δεν έχει πειστεί πολιτικά με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η διάσταση των απόψεων εκφράζεται και στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε επιτύχει καλύτερο, χειρότερο ή ίδιο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα: το 53,2% των ψηφοφόρων του απαντά «καλύτερο», το 33,8% «χειρότερο» και «ίδιο» λέει το 6,9%.

Η παραμονή της χώρας στο ευρώ παραμένει αδιαπραγμάτευτη θέση για τους πολίτες, οι οποίοι απαντούν «ναι πάση θυσία» σε ποσοστό 63,3%, άποψη που ασπάζεται και το 42,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τις εκπλήξεις της έρευνας είναι οι θετικές γνώμες (47,7%) για το έργο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τις αρνητικές να βρίσκονται στο 47,1%, ενώ υπάρχουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 23,1% που επίσης αξιολογούν θετικά τον Γ. Στουρνάρα.

Να μη διαψευσθούν οι προσδοκίες

Το βασικό συμπέρασμα από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρίας Rass που δημοσιεύει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής είναι ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος εμπιστεύεται την κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό και προσδοκούν από αυτούς ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Από την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων της έρευνας προκύπτει επίσης με σαφήνεια ότι οι πολίτες στη συντριπτική πλειονότητά τους, δηλαδή τρεις στους τέσσερις, δεν θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ακόμα και πολλοί ψηφοφόροι του στηρίζουν τις ελπίδες τους όχι στο κόμμα τους αλλά στη σημερινή κυβέρνηση.

Με άλλα λόγια, είναι ξεκάθαρο ότι ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του απολαύουν της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων για να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και τόλμη στις αναγκαίες αλλαγές που θα φέρουν την πολυπόθητη ανάκαμψη και θα ανακουφίσουν την κοινωνία από τη σκληρή, ακραία λιτότητα που υφίσταται στην προσπάθεια για την εξασφάλιση της καθημερινής διαβίωσης.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διαψεύσει τις προσδοκίες της κοινής γνώμης. Δεν πρέπει να προδώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αντιθέτως, είναι υποχρεωμένη να φανεί αντάξια των προσδοκιών και να υλοποιήσει, χωρίς καθυστερήσεις, τις δεσμεύσεις της για την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

www.Antinews.gr

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 22nd, 2012 at 08:03 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply