Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού στην χώρα μας εώς τα Χριστούγεννα

Η Ατλαντικη δραστηριότητα, που ξεκίνησε να απασχολεί την Ήπειρο μας από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδος, με εκρηκτικό εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό, στο οποίο η έκταση του καταλάμβανε ένα πολυ μεγάλο μέρος του Β.Ατλαντικού. Εκτόπισε το ψύχος της κεντροβόρειας Ευρώπης ανατολικότερα και έκανε τον Σιβηρικό αντικυκλώνα να οπισθοχωρήσει. Παραμένωντας όμως ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ακλόνητος, συνέχιζε να διατηρεί τις εστίες ψύχους στην Ρωσία και τις βόρειες βαλτικές χώρες.

Ταυτόχρονα από τα δυτικά υποχώρησε η έντονη υφεσιακή δρασητηριότητα του ατλαντικου, με αποτέλεσμα να βρεί έδαφος ο Αζορικός αντικυκλώνας, και να ανέλθει εώς την κεντρικη Μεσόγειο.

Αποτέλεσμα αυτής της ανόδου του αζορικού, είναι να κατέλθει αυλώνας στην Κορσική-Σαρδηνία, και να δημιουργηθεί εκ νέου κυκλογέννεση, ο αυλώνας αυτός αναμένεται να γίνει πιο εκτεταμένος το χαμηλό να εκβανθύνει καθώς περνάει απο τα ζεστά μεσογειακά νερά της κεντρικής μεσογείου, και το χαμηλό αυτό απο Παρασκεύη βράδυ αναμένεται να απασχολήσει την χώρα μας, καθώς περάσει νότια μας.

Κατα την άνοδο ταυτόχρονα του αζορικου αντικυκλώνα θα σκαφτούν ψυχρότερες αέριες μάζες και προς στην χώρα μας, έτσι μετά το πέρασμα του χαμηλού θα ακολουθήσουν και αρκετά ψυχρές αέριες μάζες .

Η κακοκαιρία που θα μας απασχολήσει το διήμερο 22-23 Δεκεμβρίου 2012

Θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1)Iσχυρές βροχές και καταιγίδες στην Νότια Πελοπόνησσο, Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, πρώτα στα δυτικότερα και στην συνέχεια ανατολυκότερα

2)Τις ισχυρές χιονοπτώσεις το Σάββατο στα ορεινά της ανατολικής και κεντρικής ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές

3)Σημαντικη ενίσχυση των ΒΒΑκών ανέμων στην ανατολική Ελλάδα,φθάνοντας στο Αιγαίο κατα τοπους τα 8-9Bf και πιθανώς σε καποιες περιοχές και 10Bf .

4) Xαμηλές θερμοκρασίες. Στην βόρεια Ελλάδα, ο παγετός θα είναι ισχυρός τις ψυχρές ώρες της ημέρας.

Στην συνέχεια όπως όλα δειχνουν, τα πράγματα άν και έχουν πολύ χαμηλή προγνωσιμότητα, λόγω της μεγάλης δυσκολίας να ανιχθευθεί ο καιρός απο τα προγνωστικά παγκόσμια μοντέλα καιρού πάνω απο την περιοχή του Ατλαντικού.

Φαίνεται για άλλη μια φορά,την ύστατη στιγμή το ψύχος του σιβηρικού για δευτερη φορά να ανακόπτεται απο την φόρα της ατλαντικής ροής.Την ώρα που έδειχνε ο αζόρικος να συνέχιζε να ανηφόριζει,αρκετά, και να τείνει το ridge (ανώτερος αντικυκλώνας) να ανέλθει αρκετά βορεια εώς και την σκανδιναβία σκάβωντας το εγκλωβισμένο ψύχος που είχε αποθηκευσει ο Σιβηρικός αντικυκλώνας εώς τις βαλτικές χώρες, και σπρώχνωντας το προς την βαλκανική ταχύτατα εώς και τα ανατολικά της χώρας μας.

Φαίνεται τελικά ,ότι τελικά για άλλη μια φορά θα επανακάμψει ο ατλαντικός, συγκεκριμένα την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, θα ενισχυθεί και πάλι πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό δυτικά της Αγγλίας, με ταχεία επέκταση της βαροβαθμίδας του ανατολικότερα, εκτοπίζοντας γρήγορα ανατολικά τον αζορικό, με αποτέλεσμα να εκτραπεί και η ενδεχόμενη ψυχρή εισβολή που διαφαίνονταν και στην βαλκανική χερσόνησο.

Με τα παραπάνω δεδομένα εκτιμούμε:

Παραμονή Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου 2012:

Hλιόλουστος καιρός γενικότερα στην χώρα, παγετός τις ψυχρές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά με ανέμους και  με ενδεχόμενο για λίγες ορογραφικές χιονοπτώσεις και βροχές στα πεδινά.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στην δυτική χώρα.

Χριστούγεννα  25 Δεκεμβρίου 2012.

Αίθριος καιρός , το πρωί χαμηλές θερμοκρασίες, όμως την ημέρα οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Εξασθένιση των ανέμων.

Δεύτερη μέρα Χριστουγέννων  26 Δεκεμβρίου 2012.

Καλοκαιρία, από το απόγευμα βροχές από τα δυτικά και στροφή των ανέμων σε ΝΔκούς.

 

Επιμέλεια: Θοδωρής Γκέσουρας

www.meteoclub.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.