Χέρι στους ξεχασμένους για χρόνια λογαριασμούς στις τράπεζες θέλει να βάλει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα άδεια ταμεία. Πρόκειται για τις αδρανείς καταθέσεις, σχετικά με τις οποίες ανακοίνωσε νομοθετική ρύθμιση χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η ρύθμιση θα προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους πελάτες τους (ή τους συγγενείς τους) για «ξεχασμένους» λογαριασμούς καταθέσεων, που βρίσκονται σε ακινησία επί 20ετία, προτού τα χρήματά τους καταλήξουν στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία του 1942, όσοι λογαριασμοί είναι σε ακινησία για διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών τα χρήματά τους καταλήγουν στο κράτος. Το 2010, το τελευταίο πήρε από τέτοιους λογαριασμούς 52.000.000 ευρώ.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ. Η αρχή θα γίνει σήμερα με την έναρξη των διαδικασιών για χορήγηση του εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης θα λαμβάνουν αμέσως το 50% του βασικού μισθού τους κάθε μήνα, ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσης της σύνταξής τους.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, και αμέσως μετά εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. «Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έδωσε ή θα δώσει άμεσα:

– 80.000.000 ευρώ για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.

– 100.000.000 ευρώ για την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν απλήρωτες υποχρεώσεις σε παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ.), καθώς και άλλα 80.000.000 ευρώ για την εξόφληση υποχρεώσεων μηνός Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς.

– Περίπου 300.000.000 ευρώ για την απόδοση των οφειλόμενων πιστώσεων προς τους δήμους.

Επιπλέον, μέσω της πώλησης του πεπαλαιωμένου κινητού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Επικουρικών Ταμείων του αστυνομικού προσωπικού.

Παράλληλα, από τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκε θα αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ ως εξής:

– 40.000.000 ευρώ θα αποδεσμευθούν σήμερα για την καταβολή του εφάπαξ σε 1.200 δημοσίους υπαλλήλους. Η αποπληρωμή των εφάπαξ στους υπολοίπους 30.000 δικαιούχους θα γίνει εντός της προσεχούς χρονιάς (με ρυθμό έκδοσης 2.500-3.000 εφάπαξ κάθε μήνα), καθώς αποτελεί «εθνικό στόχο», όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να διασφαλιστεί η πληρωμή των εφάπαξ και για όσους έχουν αποχωρήσει εντός του 2012 από το Δημόσιο (περίπου 20.000 άτομα).

– 255.300.000 ευρώ θα διατεθούν σήμερα για την αποπληρωμή χρεών 42 δήμων της χώρας.

– Περίπου 700.000.000 ευρώ θα χορηγηθούν έως τις 31/12/2012 για την κάλυψη επιστροφών φόρων, υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ, υπουργείων και λοιπών φορέων.

Εξω από το Γενικό Λογιστήριο συγκεντρώθηκαν χθες και μικροομολογιούχοι, οι οποίοι επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους και τα αιτήματά τους στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Να θυμίσουμε ότι οι συγκεκριμένοι επενδυτές είναι περίπου 12.000 και είδαν την περιουσία τους μετά το πρώτο PSI να μειώνεται κατά 50% περίπου. Αρχικά είχαν πάρει υποσχέσεις για λύση, που τελικά αποδείχτηκαν φρούδες ελπίδες.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.