Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Standard & Poor’s: Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδες

Δεκέμβριος 19th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Από SD (επιλεκτική χρεοκοπία) σε Β- με σταθερές προοπτικές

Standard & Poor's: Αναβάθμιση της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδεςΟ οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά έξι βαθμίδες, από SD (επιλεκτική χρεοκοπία) σε Β- με σταθερές προοπτικές.

Σύμφωνα με τον οίκο η αναβάθμιση αντανακλά την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των χωρών της ευρωζώνης να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το σταθερό outlook συνδέεται με την δέσμευση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα δημοσιονομικών και δομικών προσαρμογών, παρά τους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που το συνοδεύουν.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η αναβάθμιση συνδέεται με την ολοκλήρωση της επαναγοράς χρέους και την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Μόλις στις 5 Δεκεμβρίου και ενώ είχε αρχίσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα στην βαθμίδα SD (selective default), μία κίνηση λόγω της διαδικασίας ανταλλαγής. Η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί στην ίδια κατηγορία και τον Φεβρουάριο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI.

To γεγονός, όμως ότι η επαναγορά εφαρμόστηκε σε μέρος των ομολόγων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, αυξάνει τις αξιολογήσεις των τίτλων που πρέπει να αποπληρωθούν τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι ο οίκος αναβαθμίζει και τις αξιολογήσεις όλων των εκκρεμών εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εγγυάται η Ελλάδα, σε Β-/Β με σταθερό outlook.

ΔΟΛ

This entry was posted on Τετάρτη, Δεκέμβριος 19th, 2012 at 10:12 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply