Πέφτουν τα πρώτα χρήματα στην αγορά

http://img.protothema.gr/C3EDE62B36DADA36CDBDBF78D731A07A.jpgΝα κάνουν Χριστούγεννα με κάπως πιο “ζεστές” τις τσέπες και τα σπίτια τους, μπορούν πλέον να ελπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, αφού την ερχόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να καταθέτει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα θέρμανσης για το πετρέλαιο που αγόρασαν για να ζεσταθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι πάντως θα πρέπει να κρατάνε «μικρό καλάθι» σε πρώτη φάση οι περίπου 130.000 δικαιούχοι που υπέβαλαν ως τώρα πρώτοι την σχετική αίτηση ηλεκτρονικά (μέσω του www.gsis.gr) θα μοιραστούν συνολικά 4.000.000 ευρώ, δηλαδή από περίπου 30 ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.

Το συνολικό κονδύλι του επιδόματος πάντως για τη φετινή χειμερινή περίοδο έχει προϋπολογισθεί σε 150.000.000 ευρώ Η καταβολή του επιδόματος γίνεται βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών, κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων και ουσιαστικά αποτελεί την επιστροφή 28 λεπτών ανά λίτρο από τον Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.
Μετά την καταβολή της δόσης πάντως, οι εφορίες έλαβαν εντολή να επισπεύσουν τις διαδικασίες και για την επιστροφή φόρων ύψους 738.000.000 ευρώ οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί. Ειδικά οι εξαγωγείς, θα λάβουν τα πρώτα 108.700.00 ευρώ σαν επιστροφές ΦΠΑ, που έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ τα αιτήματα που εκκρεμούν προς εξέταση στις Δ.Ο.Υ. υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το κράτος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει χρέη του ύψους 2 δισ ευρώ (μέρος από τη δόση που εκταμιεύθηκε) και στο πρώτο τρίμηνο του 2013 άλλο 1,5 δισ ευρώ.

Κωστής Πλάντζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.