Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επτά προτάσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΦ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ

Δεκέμβριος 18th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Υπαγωγή όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ στο σύστημα

Επτά προτάσεις από τον πρόεδρο του ΕΟΦ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥΤο ΕΣΥ κινδυνεύει να καταρρεύσει όχι μόνο λόγω έλλειψης πόρων, αλλά και εξαιτίας του αναχρονιστικού κρατισμού του, της αναιμικής του Διοίκησης και της ανοργάνωτης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του ελληνικού πληθυσμού που ήδη πλήττεται από την οικονομική κρίση.

Την παραπάνω επισήμανση έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, στην ενότητα «Τομέας Υγείας – η επόμενη μέρα». Παράλληλα, διατύπωσε επτά προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Τούντας, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πενταετές Σχέδιο Εθνικής Πολιτικής Υγείας με την ευρύτερη δυνατή διακομματική συνεργασία και κοινωνική συναίνεση, έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στις ασκούμενες πολιτικές υγείας, συμπαράταξη και όχι αντιπαλότητα με τους κοινωνικούς εταίρους και διαπραγματευτική ισχύς απέναντι στην τρόικα, για να αναθεωρηθούν ορισμένα λανθασμένα μέτρα, όπως είναι σύνδεση των δαπανών υγείας συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων με το συνεχώς μειούμενο ΑΕΠ.

Η ανάπτυξη και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που αποτελεί ακόμη ζητούμενο για τη χώρα μας, καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, γιατί η οικονομική κρίση απαιτεί τη μετατόπιση της δαπανηρής νοσοκομειακής περίθαλψης σε σύγχρονες και αποτελεσματικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες.

«Για το σκοπό αυτό», συνέχισε, «απαιτείται η υπαγωγή όλων των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ, ώστε και ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργήσει ως ισχυρός διαπραγματευτής και αγοραστής δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας για όλους τους ασφαλισμένους και το ΕΣΥ να γίνει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η ανασυγκρότηση του Νοσοκομειακού Τομέα με τις αναγκαίες συγχωνεύσεις ή μετατροπές, δε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο με κριτήρια διοικητικής επάρκειας και δημοσιονομικής αποδοτικότητας, αλλά κυρίως με βάση τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού κάθε περιφέρειας, μιας και σήμερα παρατηρούνται σοβαρές ανισότητες στη γεωγραφική κατανομή νοσοκομειακών κλινικών και εργαστηρίων, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές».

Ο κ. Τούντας πρόσθεσε ότι το ΕΣΥ δεν πρέπει να διοικείται από το γραφείο του εκάστοτε υπουργείου Υγείας, και ότι πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο δημόσιο Οργανισμό, με κεντρικό όργανο σχεδιασμού, συντονισμού και ελέγχου και επαγγελματική διοίκηση στα Νοσοκομεία, όπως συμβαίνει σε κάθε Ευρωπαϊκό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

«Το νέο ΕΣΥ», σημείωσε, «θα πρέπει να αναπτύξει σχέση συνεργασίας και συμπληρωματικότητας με τον ιδιωτικό τομέα, με την καθιέρωση ποικίλων εργασιακών σχέσεων και τη δημιουργία συμπράξεων, κυρίως σε κρίσιμους αναπτυξιακούς τομείς όπως είναι ο Ιατρικός Τουρισμός».

This entry was posted on Τρίτη, Δεκέμβριος 18th, 2012 at 16:11 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply