http://4.bp.blogspot.com/-LwEW53ICxUs/UM7ToH-RivI/AAAAAAABP30/yafTTy-HNFM/s1600/PC153382.jpgΣτις 7:00 το βράδυ, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, στο Κέντρο πολιτισμού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης : «100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας (Στιγμές- Πρόσωπα- Γεγονότα- εικόνες)», που ήταν ενταγμένη στα πλαίσια εορτασμού του Δήμου Γρεβενών για την εκατονταετηρίδα από την απελευθέρωση των Γρεβενών.

Η οργάνωση της είναι το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας των Βιβλιοθηκών και των Γ.Α.Κ.- Αρχείων της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την ανάδειξη του υλικού τους που αφορά τον αγώνα για την απελευθέρωση

Την Έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής του Νομού μας κύριος Κοψαχείλης Τιμολέων, ο Δήμαρχος Κουπτσίδης Δημοσθένης, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνα Πέτρου, Παρασκευαΐδης Χρήστος, ο Γενικός Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Τόσκας Ανδρέας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών Σεβίλογλου Γεώργιος.

Η αίθουσα του Φουαγιέ ήταν μεστή από την παρουσία των συμπολιτών μας.

Στον περιεκτικό εναρκτήριο λόγο του ο προϊστάμενος της Βιβλιοθήκης Ζαγκανίκας Σίμος παρέθεσε την αξία που έχει η Έκθεση Αρχειακού και Ιστορικού υλικού, όπως η σημερινή, η οποία μας φέρνει με αμεσότητα στα συμβάντα της εποχής της απελευθέρωσης: «Μας φέρνει μνήμες, από πρόσωπα που η δράση τους ήταν καθοριστική στην έκβαση του αγώνα. Και πως η ανασκόπηση τους, αρδεύει την γονιμοποιό πατριδογνωσία για τις επόμενες γενιές και εναποθηκεύεται στην φαρέτρα μας η δόξα της αδούλωτης συνείδησης των προγόνων μας.

Τα θεμέλια μου στα βουνά

Και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους.

Και πάνω τους η μνήμη καίει

Άκαυτος βάτος.

Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω. Λέει σ’ ένα ποίημα του ο Οδυσσέας Ελύτης, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη. Και ο επετειακός μας ποιητής, Νικηφόρος Βρεττάκος, που γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, διαπραγματεύεται την ιονισμένη ατμόσφαιρα του τόπου μας από μικρομόρια μνήμης, τα οποία αναπνέουμε:

Και μια μέρα βρεθήκανε ξεχασμένα στην αμμουδιά,

του Ποσειδώνα η τρίαινα και το κουπί του Οδυσσέα

και οι βοσκοί σου τα περιμάζεψαν

τα ξετάσανε κι είπανε να συνεχίσουν το έργο

{…}

Και τα σφυρίγματα των βοσκών σου, ήταν συνθήματα

των προγόνων στους απογόνους τους.

……………………………………….

Ότι σώσεις μες στην αστραπή,

καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει.»

Και έκλεισε τον λόγο του με την  διατύπωση: «Τα ΓΑΚ- Ν. Γρεβενών και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη φυλάσσουν τη μνήμη και συμβάλλουν στην ανάπλαση της με την σημερινή Έκθεση».

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Νομού Γρεβενών Μάρθα Ματσαρίδου, περιέγραψε την προσπάθεια για την συγκέντρωση του υλικού και αναφέρθηκε στις ενέργειες για την δημιουργία της Έκθεσης. Και αμέσως μετά ξενάγησε τους επισήμους στο χώρο των Baners.

Οι συμπολίτες μας περιηγήθηκαν την έκθεση με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή ως το τέλος του χρόνου για να την επισκεφτούν τα σχολεία και όσοι θα ήθελαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την ιστορία της απελευθέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας και των Γρεβενών.

Σίμος Ζαγκανίκας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.