Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έκρυβαν τα παιδιά στα ντουλάπια για να τα σώσουν – Ομογενής η ηρωϊκή βιβλιοθηκάριος

Δεκέμβριος 16th, 2012 by Χρήστος Μίμης

ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΡΟΜΟΥ

Εκρυβαν τα παιδιά στα ντουλάπια για να τα σώσουν - Ομογενής η ηρωϊκή βιβλιοθηκάριοςΠίστευα ότι θα πεθάνουμε όλοι”. Μ’ αυτά τα λόγια αφηγήθηκε το Γολγοθά της μια νεαρή δασκάλα που κατάφερε να κρύψει τους 15 μαθητές της στις τουαλέτες του σχολείου του Νιουτάουν κατά τη διάρκεια του μακελειού που εξαπέλυσε ένας 20χρονος, πρώην μαθητής.

“Τους είπα: να ξέρετε ότι σας αγαπάω όλους πολύ. Πίστευα ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα άκουγαν γιατί θα πεθαίναμε όλοι”, είπε η Κέιτλινγκ Ρόιγκ, συγκρατώντας με δυσκολία τους λυγμούς της, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι ABC.

Ακούγοντας τους πρώτους πυροβολισμούς, η δασκάλα κατάλαβε τι συνέβαινε και πρόλαβε να κρύψει τα 15 παιδιά, ηλικίας 6 και 7 ετών, στις τουαλέτες. Έσπρωξε κατόπιν ένα έπιπλο πίσω από την πόρτα, την κλείδωσε και έσβησε το φως. “Τους είπα να κάνουν απόλυτη ησυχία, φοβόμουν πως αν ο ένοπλος έμπαινε μέσα θα μας άκουγε και θα πυροβολούσε. Τους είπα ότι απ’ έξω υπάρχουν κακοί άνθρωποι. Κάποια παιδιά άρχισαν να κλαίνε, τα χάιδεψα και τους είπα ότι θα περάσει”.

Ένα από τα παιδάκια ζήτησε τη μαμά του, ένα άλλο όμως έδωσε κουράγιο στη δασκάλα του: “Εγώ κάνω καράτε, θα σας βγάλω έξω”, της είπε χαρακτηριστικά.

Εκρυβαν τα παιδιά στα ντουλάπια για να τα σώσουν - Ομογενής η ηρωϊκή βιβλιοθηκάριος

Ακόμη κι όταν κόπασαν οι πυροβολισμοί, η Ρόιγκ δεν άφησε τα παιδιά να βγουν αλλά τους είπε να περιμένουν να έρθουν οι “καλοί”. Όταν επιτέλους ένας αστυνομικός χτύπησε την πόρτα, εκείνη του ζήτησε αρχικά να της δείξει το σήμα του για να ξεκλειδώσει αλλά και πάλι δεν πείστηκε. “Αν είστε πραγματικά αστυνομικός, έχετε τον τρόπο να βρείτε ένα κλειδί”, του είπε. Ο αστυνομικός τελικά κατάφερε να ανοίξει και να οδηγήσει τα παιδιά με ασφάλεια στο χώρο όπου είχαν συγκεντρωθεί οι συμμαθητές και οι δάσκαλοί τους.

Μια άλλη εργαζόμενη στο σχολείο Σάντι Χουκ, υπάλληλος της βιβλιοθήκης, είπε στα παιδιά που βρίσκονταν εκεί ότι επρόκειτο για “άσκηση”. “Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ήξεραν τι να κάνουν, όμως γνωρίζαμε ότι αυτό που ακουγόταν ήταν πυροβολισμοί”, είπε η Μαίρη Αν Τζέικομπ.

Εκρυβαν τα παιδιά στα ντουλάπια για να τα σώσουν - Ομογενής η ηρωϊκή βιβλιοθηκάριος

“Αφού ακούσαμε το θόρυβο από τα μεγάφωνα του σχολείου, τηλεφωνήσαμε στη γραμματεία και η γραμματέας είπε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς. Είμαι ακόμη κατάπληκτη που απάντησε στο τηλέφωνο” είπε, με δάκρυα στα μάτια, η Τζέικομπ.

Η βιβλιοθηκάριος χαρακτήρισε “πολύτιμη φίλη, θαυμάσια γυναίκα και εξαίρετη διευθύντρια” την Ντόουν Χόχσπρανγκ, την διευθύντρια του σχολείου που σκοτώθηκε από τον 20χρονο Άνταμ Λάντζα μαζί με τη σχολική ψυχολόγο Μαίρη Σέρλοκ.

Yvonne Cech

Περιγράφοντας το μακελειό, είπε ότι ο Λάντζα μπήκε από την κεντρική είσοδο, προσπέρασε τη βιβλιοθήκη που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, καθώς και την αίθουσα της πρώτης τάξης και μπήκε στις επόμενες δύο όπου άρχισε να πυροβολεί. Μαζί με δυο συναδέλφους της η Τζέικομπ μάζεψε τα παιδιά μακριά από τα παράθυρα αλλά όταν συνειδητοποίησαν ότι η πόρτα της βιβλιοθήκης δεν κλείδωνε, τα έβαλαν σε ένα μεγάλο ντουλάπι όπου φυλάσσονται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και διάφορα σύνεργα ζωγραφικής.

Επειδή και σε αυτήν την περίπτωση οι ενήλικοι δεν απάντησαν στις φωνές των αστυνομικών που χτυπούσαν την πόρτα ερευνώντας το κτίριο αφού σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, η αστυνομία αρχικά είχε ανακοινώσει ότι αγνοούνται οι μαθητές μιας ολόκληρης τάξης. Τα παιδιά βγήκαν τελικά έξω μία ώρα αργότερα.

Ομογενής η ηρωϊδα βιβλιοθηκάριος
Δεν υπάρχει κανένα άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στα 27 θύματα (20 απ’ αυτά είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών) του μακελειού στο Σάντι Χουκ, στην κωμόπολη Νιουτάουν της πολιτείας Κονέκτικατ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο ιερατικός προϊστάμενος του ελληνορθόδοξου ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, Πέτρος Καρλούτσος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στη γενναία ομογενή βιβλιοθηκάριο του σχολείου.

Πρόκειται για την Yvonne Cech, η οποία με το άκουσμα των πυροβολισμών πήρε 18 παιδιά της Δ’ τάξης και τρεις συναδέλφους της και κλείστηκαν σε μια ντουλάπα για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα να γλιτώσουν από τη δολοφονική μανία του 20χρονου ‘Ανταμ Λάνζα.

“Γνωρίζω την Ιβόν για αρκετά χρόνια, είναι ένας γενναίος άνθρωπος και μια καλή Χριστιανή” τόνισε ο π. Καρλούτσος, προσθέτοντας ότι στο σχολείο φοιτούν τα παιδιά μιας ελληνικής οικογένειας, 6 έως 9 ετών, τα οποία δεν έπαθαν τίποτα, όπως και ένα τρίτο παιδί ελληνικής καταγωγής. Επίσης, εκτός από τη βιβλιοθηκάριο, υπάρχει και μια δεύτερη ομογενής εκπαιδευτικός που είναι μέλος της κοινότητάς του, καθώς και μια τρίτη, την οποία δεν γνωρίζει.

“Ευχαριστούμε τον Θεό που οι άνθρωποι μας είναι καλά” επισήμανε ο π. Καρλούτος – ιερέας της κοινότητας για 35 χρόνια- σημειώνοντας ότι “είμαστε όλοι στενοχωρημένοι και σοκαρισμένοι. Η περιοχή μας είναι τόσο φιλήσυχη και ασφαλής, που αυτό το συμβάν είναι πρωτοφανές. Πολλές οικογένειες εγκαταστάθηκαν εδώ επειδή υπάρχουν καλά σχολεία. Και τώρα, συνέβη αυτό το κακό, αλλά θα το ξεπεράσουμε με τη δύναμη του Θεού και την αγάπη μεταξύ μας”.

Στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι, που βρίσκεται δεκαεπτά χιλιόμετρα από τον τόπο της τραγωδίας και έχει μέλη 352 οικογένειες, θα μεταβεί αύριο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος για να λειτουργήσει και να προσευχηθεί μαζί με τους πιστούς της περιοχής.

Συλλέγουμε στοιχεία για την ελληνική κοινότητα, λέει ο Ελληνας πρόξενος στην Νέα Υόρκη
Σε δηλώσεις του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, αναφέρει: «Ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά και ερευνούμε κάθε ενδεχόμενο, γιατί δυστυχώς, δεν μπορούμε να απευθυνθούμε κάπου και να μάθουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για άτομα ελληνικής καταγωγής. Συλλέγουμε στοιχεία από την ελληνική κοινότητα και ομογενείς της περιοχής».

Ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας στη Νέα Υόρκη πρόσθεσε ότι “καταρχήν, ακόμη δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα ονόματα των θυμάτων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο κάποια παιδιά να είναι από μεικτούς γάμους και να μην έχουν ελληνικό όνομα ή οι οικογένειές τους να μην είναι μέλη μιας ελληνορθόδοξης κοινότητας”.

Ο κ. Ηλιόπουλος θα επισκεφθεί την Κυριακή την περιοχή, όπου θα μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος για να λειτουργήσει και να προσευχηθεί με τους πιστούς στην ελληνορθόδοξη κοινότητα του Ντάνμπερι, που βρίσκεται δεκαεπτά χιλιόμετρα από τον τόπο του μακελειού, το σχολείο Σάντι Χουκ.

ΕΘΝΟΣ

This entry was posted on Κυριακή, Δεκέμβριος 16th, 2012 at 11:23 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply