“Πρωταθλήτρια” η Δυτική Μακεδονία με 31%…

Στο 24,8% αυξήθηκε η ανεργία στο τρίτο τρίμηνο του έτους, από 23,6% το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2011 είχε ανέλθει στο 17,7%.

Συνολικά οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.230.918 άτομα, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους και 8,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ανήλθε στο 28,9% έναντι 21,7% των ανδρών και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας μετρήθηκε στους νέους 15-24 ετών (56,6%) με τις νέες γυναίκες να αντιμετωπίζουν ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα (65,4%).

Σε ό,τι αφορά την κατανομή της ανεργίας, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,0%), ενώ ακολουθούν τα άτομα με πτυχία Ανώτερης Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (28,0%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (12,6%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (17,2%).

Από το σύνολο των ανέργων που αναζητούν μισθωτή απασχόληση, το 43,9% αναζητά αποκλειστικά πλήρη απασχόληση, ενώ το 48,2% αναζητά πλήρη αλλά στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση.

Το 7,8% αναζητά μερική απασχόληση ή δεν ενδιαφέρεται αν θα βρει μερική ή πλήρη απασχόληση.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάρθρωση της ανεργίας ανά περιφέρεια, το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη δυτική Μακεδονία (31%) και ακολούθησε η Στερεά Ελλάδα με 29,6%.

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στις Ιόνιους Νήσους με 11,4% και στο Νότιο Αιγαίο με 13,3%.

Αυτό το 24,8% αποτελεί και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας που έχει καταγραφεί από το 1998.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.