Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Συνεδριάζει η «κουτσουρεμένη» Κ.Ο. στα γραφεία του κόμματος

Δεκέμβριος 13th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Παραιτήθηκε ο Κ. Μαρκόπουλος, αποχώρησε και ο Γιάννης Κουράκος

Κατρακυλάει η μετοχή των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στο εγχώριο πολιτικό χρηματιστήριο και ο κ. Π. Καμμένος διαπιστώνει ότι σιγά-σιγά το κόμμα που ίδρυσε μέσω διαδικτύου – facebook και twitter-  χωρίς καμία ιδεολογική ζύμωση, οδεύει προς την πολιτική πτώχευση.

Το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία του κόμματος, στην Λεωφόρο Συγγρού.

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο. ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το κόμμα ο βουλευτής Β’ Πειραιά των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Κουράκος.  Αποχωρώντας, κατήγγειλε ότι πίσω από το κόμμα βρίσκεται ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο κόμμα που επένδυσε στο αντιμνημονιακό κλίμα και εισέπραξε την κρίση που βίωνε η Ν.Δ. μετά την αλλαγή στάσης του προέδρου της και νυν Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά που στήριξε πρώτα την κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον κ. Λ. Παπαδήμο και μετά ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο.

Ήδη, ο κ. Καμμένος έχασε τη στήριξη των τεσσάρων πιο επώνυμων στελεχών του, των κκ. Κ. Μαρκόπουλου (ήταν και γραμματέας της Κ.Ο. ενώ παραιτήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι), Χρ. Ζώη (ήταν εκπρόσωπος του κόμματος), Ι. Μανώλη (ήταν γραμματέας Συνδικαλισμού) και Δ. Σταμάτη (πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας) που πρωταγωνίστησαν στη δημιουργία των Ανεξάρτητων Ελλήνων και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις από καίριες θέσεις στον κομματικό μηχανισμό.

Ο κ. Καμμένος, αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει την κατάσταση και διαπιστώνει ότι το κόμμα που ίδρυσε, χωρίς καμία ιδεολογική πυξίδα, χάνει σημαντικό τμήμα της δύναμής του και το μόνο που του απομένει είναι οι αόριστες, μέχρι στιγμής, καταγγελίες, οι υψηλοί τόνοι και οι σκληρές εκφράσεις, αλλά και ισχυρή δόση συνωμοσιολογίας.

Οι εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες ήταν αναμενόμενες, καθώς είχε παγιωθεί η άποψη πως πρόκειται για ένα αρχηγικό πολιτικό μόρφωμα, χωρίς σαφείς θέσεις που δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη των πολιτών.

Μετά από μια πολύμηνη στήριξη που έτυχε από ένα τμήμα των ψηφοφόρων, εκμεταλλευόμενος την μνημονιακή κόπωσή τους, άρχισαν να αναδεικνύονται σοβαρά θέματα στη λειτουργία του κόμματος: η απουσία συζήτησης στα συλλογικά όργανα και η υπερίσχυση του αρχηγικού «εγώ», μη ξεκάθαρες θέσεις σε πολλά ζητήματα (στρατηγική συμμαχία με ΣΥΡΙΖΑ, η παρέμβαση υπέρ δολαρίου ως εναλλακτική προοπτική αντί του ευρώ), έλλειψη προσανατολισμού, ανεξήγητες κινήσεις και πρωτοβουλίες, κ.α.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η συνεδρίαση της Πέμπτης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Σε αυτή ο κ. Καμμένος ευελπιστεί να επιβεβαιωθεί και πάλι η στήριξη των βουλευτών του, όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν στο ξέσπασμα της κρίσης, τα 16 μέλη της Κ.Ο. από τους 20, δήλωσαν πως συντάσσονται μαζί του.

Όμως, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στην ευρύτερη κεντροδεξιά, δηλώνουν ότι η διάσπαση είναι νομοτελειακή για το κόμμα που γεννήθηκε εν μέσω των μνημονίων και το ζήτημα πλέον είναι τι θα πράξουν όσοι έχουν ήδη εγκαταλείψει ή θα εγκαταλείψουν τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όλοι επιμένουν αντιμνημονιακά και υπάρχουν σενάρια για τη συγκρότηση μίας νέας κίνησης στα δεξιά της Ν.Δ., με τη συμμετοχή και των διαγραμμένων από τη Ν.Δ και μιλάνε για τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού λαϊκοδεξιού κόμματος, αν και δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο πως θα εξελιχθεί αυτή η νέα πρωτοβουλία.

Αυτή τη στιγμή θέμα επιστροφής τους στη Ν.Δ. δεν υπάρχει, αν και για μερικά πρόσωπα υπάρχει θετική γνώμη και θεωρείται ότι, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα, θα υπάρξει επαναπατρισμός.

«Όλα θα γίνουν στο χρόνο τους, δεν χρειάζεται βιασύνη» λένε στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και απλά παρακολουθούν με προσοχή τα όσα διαδραματίζονται στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και αποφεύγουν, έστω και την παραμικρή συζήτηση, κατ’ εντολήν του κ. Αντ. Σαμαρά.

Όμως έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές διερωτώνται, μήπως και αυτή η ενέργεια, θα είναι μια καθαρά τυχοδιωκτική κίνηση, για να μπορούν να διαπραγματευθούν με καλύτερους όρους, σε άλλο χρονικό σημείο με τον κ. Σαμαρά, την επιστροφή τους στη Ν.Δ.

Ο στόχος των στελεχών που έχουν αποχωρήσει είναι η πλήρης αποδόμηση του κ. Καμμένου, σε σημείο που να μην μπορεί με πειστικά επιχειρήματα να αντικρούσει τα όσα θα τον κατηγορούν για τη στάση που κράτησε ως αρχηγός τους τελευταίους εννέα μήνες.

Ήδη, την Τρίτη ο κ. Μανώλης, προφανώς σε συνεννόηση με ορισμένους από όσους επιθυμούν τον πολιτικό διασυρμό του κ. Καμμένου, επιχείρησε να πλήξει καίρια την αξιοπιστία του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο κ. Μανώλης είπε ότι όντως το non paper, την ύπαρξη του οποίου αρνείται ο κ. Καμμένος, δόθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου 2012 και με το οποίο ζητούσε υπουργείο για να στηρίξει κυβέρνηση συνεργασίας, με τη συμμετοχή ΠαΣοΚ και ΝΔ.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Καμμένος πέρασε στην αντεπίθεση και μίλησε για επαγγελματίες αποστάτες και προσπάθησε, πάλι μέσω διαδικτύου κυρίως, αλλά και με παρεμβάσεις του σε ΜΜΕ, να περάσει στην αντεπίθεση.

«Κάποιοι επιθυμούσαν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του κινήματος και να το μετατρέψουν σε κεντροδεξιό κόμμα», δήλωσε ο κ. Καμμένος σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Υποστήριξε ότι «οι δυνάμεις του Μνημονίου πασχίζουν να βρουν βουλευτές» και πρόσθεσε ότι το θέμα που προκύπτει είναι πολιτικό, ενώ ερωτηθείς «αν είναι στημένο το σκηνικό» απάντησε ότι «θα το δείξουν οι επόμενες ώρες».

Γιώργος Βουλγαράκης : Δεν εμπλέκομαι στους Ανεξάρτητους Ελληνες

Γιώργος Βουλγαράκης : Δεν εμπλέκομαι στους Ανεξάρτητους ΕλληνεςΑμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιώργου Βουλγαράκη για τις καταγγελίες του παραιτηθέντα βουλευτή Β’ Πειραιώς των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Κουράκου περί εμπλοκής του στο κόμμα του Π.Καμμένου.

Ο κ. Βουλγαράκης δεν αρνείται ότι τηλεφώνησε σε στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «από καθαρό ενδιαφέρον», όπως λέει, ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στο κόμμα.

Απαντώντας στις καταγγελίες του Γιάννη Κουράκου περί παρουσίας του πίσω από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε: «Είναι κρίμα που ιδιωτικές συζητήσεις ανάμεσα σε παλιούς φίλους και συναγωνιστές -από καθαρό και μόνο ενδιαφέρον-, μετατρέπονται σε «επιχειρήματα» αλληλοεξόντωσης και εκκαθάρισης προσωπικών λογαριασμών.

»Προσωπικά είμαι από επιλογή εκτός πολιτικής και έχω δηλώσει κατ επανάληψη ότι δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ σε κανένα επίπεδο και με κανένα κόμμα.

»Ως εκ τούτου, όσοι προσπαθούν να με εμπλέξουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στις εσωτερικές τους διαμάχες, επειδή απλώς ο Πάνος Καμένος είναι φίλος μου, αν δεν κατάλαβαν λάθος, τότε εξυπηρετούν άλλα και σε κάθε περίπτωση, ύποπτα συμφέροντα».

 

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 13th, 2012 at 16:52 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply