Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Tην Παρασκευή κατατίθεται το «μίνι» φορολογικό

Δεκέμβριος 12th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τι προβλέπουν οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Tην Παρασκευή κατατίθεται  το «μίνι» φορολογικόΤην Παρασκευή θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή και όχι σήμερα όπως είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση στην Τρόικα. Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά και τις διαβουλεύσεις που υπήρξαν μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και το γεγονός ότι παρέμεναν ανοικτά ορισμένα ζητήματα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στο Eurogroup που πρόκειται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» των περίπου 34 δισ. ευρώ και μαζί του θα έχει το φορολογικό νομοσχέδιο ώστε να το παρουσιάσει στους εταίρους και να ανάψουν το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η ψήφισή του.

Μόλις ο υπουργός Οικονομικών λάβει το πράσινο φως από την Τρόικα και τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ θα το καταθέσει την επόμενη ημέρα στη Βουλή.

Ενα από τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά είναι η φορολογία των τόκων των καταθέσεων (αν θα είναι 15% ή 17,5% που ζητάει η ΔΗΜΑΡ), αν θα υπάρξει ανώτατος συντελεστής 45% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ και αν θα υπάρξει βελτίωση της φορολογικής κλίμακας των ελεύθερων επαγγελματιών.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα της συλλογής αποδείξεων. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι από την συγκέντρωση αποδείξεων. Αυτό διότι από 1η Ιανουαρίου με το νέο φορολογικό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το νέο καθεστώς για τις αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες τελικά θα φορολογηθούν με ξεχωριστή κλίμακα από τους μισθωτούς χωρίς αφορολόγητο και χωρίς την πρόσθετη έκπτωση των 1.950 ευρώ. Η κλίμακα για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα προβλέπει φορολογική συντελεστή 26% για ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση του τέλους αυτή θα γίνει από το 2013 και θα καταβληθεί το 2014, ενώ το επόμενο έτος θα πληρώσουν όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες τα 500 ευρώ που ισχύουν και φέτος.

Με χαμηλό φορολογικό συντελεστή 13% για ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν οι νέοι επαγγελματίες, ενώ όσοι αμείβονται με «μπλοκάκι» θα εξαιρεθούν από το τέλος επιτηδεύματος του 2014 και θα φορολογηθούν ως μισθωτοί με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σιωμόπουλος Ντίνος

This entry was posted on Τετάρτη, Δεκέμβριος 12th, 2012 at 15:21 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply