Παρακάμπτουν τους «αντάρτες» μέσω της απογραφής – Οι φορείς αντιδρούν

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά άμεσα τη διαθεσιμότητα

Αποφασισμένο να τηρήσει το νόμο δηλώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησε, μέσω της βάσης δεδομένων της απογραφής του προσωπικού του δημοσίου, η διαδικασία της θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκείνων των φορέων, που έχουν αρνηθεί να εκδώσουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία είχε προαναγγελθεί από το υπουργείο με σχετική εγκύκλιο την Παρασκευή, προκάλεσε την «έκρηξη» πρυτάνεων, δήμων και υπαλλήλων του δημοσίου και των ΟΤΑ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης είχε προειδοποιήσει ότι, εάν οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν στείλουν τις διαπιστωτικές πράξεις των υπαλλήλων, που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, το έργο αυτό θα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει το ίδιο το υπουργείο, κατ’ εφαρμογήν της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων που εργάζονται σε «ανυπάκουους» φορείς, εκ των οποίων περίπου 40 είναι δήμοι. «Ο νόμος θα τηρηθεί» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου και υπογραμμίζουν ότι οι κατηγορίες περί διαγραφής υπαλλήλων από τα μητρώα του δημοσίου, που εξαπέλυσαν πανεπιστήμια και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, δεν ευσταθούν.

Παράλληλα, ήδη εδώ και λίγες ημέρες η διαδικασία της θέσης σε διαθεσιμότητα έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη σε υπουργεία, οργανισμούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχονται ότι, καθώς τα στοιχεία της απογραφής δεν είναι τόσο αναλυτικά όσο οι ατομικοί φάκελοι των εργαζομένων, στις περιπτώσεις των «ανυπάκουων» φορέων ενδέχεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα και υπάλληλοι, οι οποίοι, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι άπαξ και ενταχθούν στο νέο καθεστώς, εκ των πραγμάτων οι υπηρεσίες θα στείλουν στο υπουργείο τους ατομικούς τους φακέλους και έτσι θα πάρουν εξαίρεση, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις. Όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη, ουσιαστικά θα πρόκειται για μία αδικία, η οποία, όμως, θα διορθωθεί στην πορεία.

Ο «μνημονιακός» στόχος για το 2012 είναι η υπαγωγή 2.000 υπαλλήλων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της κατάργησης των θέσεών τους, στο καθεστώς της κινητικότητας για την κάλυψη κενών θέσεων στη δημόσια διοίκηση.

Ακόμη, περί τους 700 επίορκους υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται αυτοδικαίως σε αργία, θα απολυθούν.

«Ανταρσία στην απομάκρυνση διοικητικών υπαλλήλων απο πρυτάνεις

Την έντονη αντίθεση τους εκφράζουν με ανακοίνωση τους τρεις πρυτάνεις πανεπιστημίων για την διαγραφή διοικητικών υπαλλήλων τους από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για Ιδρύματα που δεν είχαν δώσει στοιχεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους που μπορούν να απομακρυνθούν παρότι είχε κριθεί ότι εμπίπτουν στις σχετικές διατάξεις.

Έτσι όπως αναφέρουν οι πρυτάνεις σε ανακοίνωση τους «ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, διέγραψε από το “Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου”, διοικητικούς υπαλλήλους τεσσάρων Πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πάντειο Πανεπιστήμιο)».

Πρόκειται για τους πρυτάνεις κ.κ. Πάρις Τσάρτα, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη και Γιάννη Μυλόπουλο των πανεπιστημίων Αιγαίου, Ιωαννίνων και Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης.

Οι τρεις πρυτάνεις υποστηρίζουν ότι η πράξη του κ. Μανιτάκη, «είναι, σύμφωνα με έγκριτους νομικούς, πρόδηλα αντισυνταγματική κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαιοκρατικής αρχής, θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ασφάλειας δικαίου, και πολλαπλώς άνομη».

Ακόμη ότι «πλήττει καίρια τη θεσμική λειτουργία της Κοινοβουλευτική Δημοκρατίας, εφόσον του νόμου Ν.4076/2012 (ΦΕΚ.12/11/2012) που ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο, επακολούθησαν μέσα σε ένα μήνα, δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (19/11/2012 & 4/12/2012), που δεν έρχονται να ρυθμίσουν «έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης», όπως ρητά προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 44, αλλά «παραποιούν την κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς και τέσσερις εγκύκλιοι, προκειμένου να ‘καλύψει’ την επιβολή της διαθεσιμότητας  – απόλυσης προσωπικού από οποιονδήποτε φορέα, πέραν του περιεχομένου του Συντάγματος και των νόμων».

Προσθέτουν ότι η πράξη του υπουργού «αντιτίθεται σε στοιχειώδεις ανθρωπιστικές αξίες, εφόσον απολύονται στελέχη με μακροχρόνια εμπειρία στα Πανεπιστήμια, που επιμορφώνονται διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια, και έχουν στηρίξει τη λειτουργία τους αναλαμβάνοντας υπερβολικό φόρτο εργασίας και δίχως πρόσθετη αμοιβή. Αντιτίθεται στην πρωταρχική πρόθεση της συναφούς διάταξης του Ν.4076/2012, εφόσον απολύει με οριζόντιες ρυθμίσεις προσωπικό από αυτοδιοίκητα ιδρύματα τα οποία όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε Διοικητικό Προσωπικό, διατυπωμένες εδώ και χρόνια σε πλειάδα εγγράφων».

«Οι πράξεις αυτές του υπουργού, καταστρέφουν με τυφλό και παράλογο τρόπο την λειτουργία των συγκεκριμένων Πανεπιστημίων, δίνοντας την εντύπωση της περιττής ανθρωποθυσίας με άμεσες συνέπειες στους φοιτητές μας και στους γονείς τους, καθώς και στο επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της χώρας μας» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Καλούν τέλος τον κ. Μανιτάκη «να επαναφέρει τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων ΙΔΑΧ ως είχαν στο Μητρώο Μισθοδοτουμένων Ελληνικού Δημοσίου» τον υπουργό Παιδείας να παρέμβει και κόμματα, πρωθυπουργό και Πρόεδρο «να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον αυτής της χώρας».

«Όχι» και από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Πανελλαδική κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα «για την άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πραγματοποιούν οι αιρετοί όλης της χώρας», όπως λένε, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη στις 11 το πρωί η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει το μεσημέρι, με θέμα την διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των δήμων, καθώς και τις προτάσεις για τη σύνταξη των προϋπολογισμών των ΟΤΑ για το 2013.

Για «εκβιασμούς μαφίας» μιλά η ΠΟΕ – ΟΤΑ

Για «ενέργειες και εκβιασμούς μαφίας» κατηγορεί ευθέως το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία καταγγέλει την «διαγραφή των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού – Οικονομικού κ.λπ. σε όλο το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α από την λίστα δεδομένων της απογραφής».

«Τους απολύει με ένα delete σήμερα τα ξημερώματα από όλους τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις, του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού Νόμου τους. Ο εκβιασμός τους, στόχο έχει να μπλοκάρει το σύστημα πληρωμής στη μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.) και να εξαναγκάσουν τους  φορείς (Δημάρχους κ.λπ.) να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης ώστε να πληρωθούν έστω μετά από μήνες με το 75 %  που προβλέπει η διαθεσιμότητα» σημειώνει.

Χεκίμογλου Αχιλλέας, Παπαματθαίου Μάρνυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.