Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τζούλιαν Ασάνζ: Αν θες μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα

Δεκέμβριος 12th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η κρυπτογραφία η μόνη λύση…

http://img.protothema.gr/162F115732E3F3657004DD0935CC7967.jpgΑποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian μέσα από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο παραχώρησε ο ιδρυτής της του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ:

«Τα τελευταία δέκα χρόνια η τεχνολογία των υποκλοπών έχει μεταλλαχθεί. Παλιότερα, συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες ατόμων, όπως οι ακτιβιστές και οι έμποροι ναρκωτικών, έπεφταν θύματα υποκλοπών. Τηλέφωνα, emails, κοινωνικές επαφές, όλα βρίσκονταν υπό παρακολούθηση.

Πλέον, οτιδήποτε κυκλοφορεί ένδοθεν και έξωθεν μιας χώρας και σε πολλές περιπτώσεις και μέσα στα σύνορα της ίδιας της χώρας, υποκλέπτεται και αποθηκεύεται μόνιμα. Είναι πιο αποτελεσματικό να κρατάς αρχείο για τα πάντα, παρά να ψάχνεις ποιον πρέπει να υποκλέψεις. Είμαστε πλέον σε αυτή την κρίσιμη καμπή που μπορείς να υποκλέψεις τα πάντα, κάθε SMS, email ή τηλεφωνική κλήση και το κόστος αυτών των διαδικασιών έχει μειωθεί πολύ.

Ένας εξοπλισμός υποκλοπής που έχει παραχθεί στη Νότια Αφρική μπορεί να αποθηκεύει και να αρχειοθετεί όλη την τηλεπικοινωνιακή κίνηση μέσα και έξω από ένα κράτος μεσαίου μεγέθους με κόστος 10 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Φυσικά ο κόσμος δεν έχει ιδέα για όλα αυτά».

Στη ερώτηση του δημοσιογράφου της Guadian πως μπορεί κάποιος να προστατεύσει τα προσωπικά του δεδομένα και να μην πέσει θέμα υποκλοπής  ο Ασάνζ είπε πως η μόνη λύση είναι η κρυπτογραφία:

«Όπως ακριβώς το πλύσιμο των χεριών ήταν μια καινοτομία που έγινε μέρος της καθημερινής ζωής για να προστατευτεί η δημόσια υγεία, έτσι πρέπει όλοι στο μέλλον να συνηθίσουμε να κρυπτογραφούμε κάθε online μας δραστηριότητα. Ένας σωστός μαθηματικός αλγόριθμος μπορεί να κρυπτογραφήσει κάτι γρήγορα, αλλά για την αποκρυπτογράφηση θα χρειαστούν αιώνες και τεράστια χρηματικά ποσά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την πνευματική μας ανεξαρτησία».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

This entry was posted on Τετάρτη, Δεκέμβριος 12th, 2012 at 18:44 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply