Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ενισχύσεις Κοντού σε συνεταιρισμούς

Δεκέμβριος 12th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Υψους 150 εκατομμυρίων ευρώ το 2008 μέσω της Αγροτικής Τράπεζας

Εισαγγελική παρέμβαση για τις ενισχύσεις Κοντού σε συνεταιρισμούςΕισαγγελική παρέμβαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκάλεσε η καταβολή, το 2008, άτοκου δανείου (από την Αγροτική Τράπεζα) ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, σε 57 Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών και συνεταιρισμούς, που επρόκειτο να μαζέψουν δημητριακά.

Η ενίσχυση είχε δοθεί με απόφαση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρου Κοντού (υπ’ αριθμ. 8264/ 9-12-2008). Το σκεπτικό στηρίζονταν στο γεγονός ότι την περίοδο εκείνη οι παραγωγοί αντιμετώπιζαν προβλήματα εξαιτίας των χαμηλών τιμών στο σιτάρι.

Με έγγραφο που εστάλη σήμερα από την αρμόδια Πταισματοδίκη προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Υποστήριξης και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητείται:

α) αντίγραφο της απόφασης Κοντού

β) αντίγραφα όλων των σχετικών με την απόφαση εγγράφων (εισηγήσεις κλπ.)

γ) αντίγραφα της σχετικής με το θέμα αλληλογραφίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν (προειδοποιητική επιστολή προστίμου κλπ.).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απόφασή της είχε χαρακτηρίσει τις συγκεκριμένες ενισχύσεις ως αθέμιτη κρατική ενίσχυση εξαιτίας του επιδοτούμενου επιτοκίου και της εγγύησης των δανείων από το ελληνικό δημόσιο.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε επιστολές για την καλύτερη αποσαφήνιση του σκεπτικού της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ από το Ειδικό Γραφείο Κοινοτικού Δικαίου του υπουργείου κατατέθηκε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Κομισιόν έως ότου γίνει η εκδίκαση της προσφυγής που έχει υποβάλλει η Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, προκειμένου η χώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις της, έχει ορισθεί συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής στις 24 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να διευκρινισθούν σημεία που αφορούν στον τρόπο προσδιορισμού των δικαιούχων κλπ.

Τράτσα Μάχη

This entry was posted on Τετάρτη, Δεκέμβριος 12th, 2012 at 11:36 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply