Το επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν

http://img.protothema.gr/DA65FE712DC0149C905351D35F30BB68.jpgΠρόσβαση και έλεγχο στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών αποκτά η Κομισιόν!

Δια στόματος του Επίτροπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν επιβεβαιώθηκε η είδηση περί σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της δημιουργίας μητρώου λογαριασμών και παρακολούθησης της κίνησης στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο κ. Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, παραδέχθηκε πως η ΕΕ είναι… ενήμερη για τον «Χάρτη πορείας για την τεχνική βοήθεια στο πεδίο της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της φοροδιαφυγής» επισημαίνοντας παράλληλα ότι κύριος στόχος είναι «να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και οι πληροφορίες κατά του ξεπλύματος χρήματος, ακόμη και όταν αυτές προέρχονται από τρίτους».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διευκρίνισε πάντως ότι αυτό το κατ’ ουσίαν ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των στοιχείων των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις ελληνικές τράπεζες δημιουργείται από το ΣΔΟΕ, κατόπιν απαίτησης της Task Force. Ενώ έκανε λόγο για ένα μητρώο που θα ελέγχεται από τις ελληνικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει τεθεί ζήτημα από κοινού επεξεργασίας των δεδομένων με αρχές και υπηρεσίες εκτός Ελλάδας».

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δημιουργείται είναι ένα είδος ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ένα «αρχείο» που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία και το «σπάσιμο κάθε απορρήτου» για τις καταθέσεις και την κίνηση των λογαριασμών των Ελλήνων πολιτών.

Πάντως ο κ. Ρεν κατέληξε λέγοντας πως «επί του παρόντος, οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με εκπροσώπους των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να εκπονήσουν μια αρχική πρόταση για περαιτέρω συζήτηση. Δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένη πρόταση».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.