Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τσίπρας υπέρ κουρέματος και διεθνούς διάσκεψης

Δεκέμβριος 10th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Υπέρ ενός δραστικούς κουρέματος του χρέους της Ελλάδας και των χωρών της νότιας Ευρώπης αλλά και μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος στα πρότυπα αυτής που διεξήχθη το 1953 για την Γερμανία τάχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην βρετανική εφημερίδα Guardian.

“Η μόνη βιώσιμη λύση είναι το κούρεμα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη νότια περιφέρεια”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όσο περισσότερο οι διεθνείς δανειστές της χώρας το αναβάλλουν, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κοινωνικό αλλά και το οικονομικό κόστος.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι κρίσιμο να δοθεί στην Ελλάδα μια “ρήτρα ανάπτυξης” ώστε να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της όταν θα είναι σε θέση να το κάνει.

“Ζητάμε επίσης χρόνο, ένα μορατόριουμ, για την εκπλήρωση της υποχρέωσης της αποπληρωμής του χρέους ώστε να μπορέσουμε να στρέψουμε τα χρήματα προς την ανάπτυξη”, σημείωσε τονίζοντας ότι τα 13 δισ. ευρώ τον χρόνο που σύμφωνα με εκτιμήσεις χρειάζονται για πληρωμή τόκων θα χρησιμοποιηθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

“Υπάρχουν δυο πυλώνες στο οικονομικό πρόβλημα της Ευρώπης. Ο πρώτος είναι το χρέος που πρέπει να γίνει βιώσιμο και ο δεύτερος η λιτότητα που πρέπει να σταματήσει. Αν συνεχίσουμε με τέτοια μέτρα, είναι σαν να ρίχνουμε λάδι στην φωτιά”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας να διαγράψει περίπου 20 δισ. ευρώ χρέους μέσω της επαναγοράς ομολόγων, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι όταν η κρίση ξεκίνησε το 2009, το χρέος βρισκόταν στο 120% του ΑΕΠ και ότι φέτος προβλέπεται να φθάσει στο 175,6% του ΑΕΠ ενώ η ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρούν αυτό θα είναι βιώσιμο αν φθάσει το 124% του ΑΕΠ το 2020.

“Ας θεωρήσουμε ότι έχουν δίκιο. Πώς όμως θέλουν να φθάσουν εκεί; Μετά από 12 χρόνια καταστροφικής λιτότητας και μέτρα συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι ακατοίκητη”, είπε χαρακτηριστικά.

Μegatv.com

This entry was posted on Δευτέρα, Δεκέμβριος 10th, 2012 at 14:58 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply