Έπειτα από αναποφασιστικότητα μηνών και παιχνίδια με τα media, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε και επισήμως την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας.

Ο Καβαλιέρε θα θέσει για πέμπτη φορά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της χώρας. Δύο μέρες πριν, το κεντροδεξιό κόμμα του Λαός της Ελευθερίας (PDL) απέσυρε την στήριξή του προς την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην πολιτική σκηνή.

«Επιστρέφω με λύπη στη δημόσια ζωή», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας ότι το πρωθυπουργικό μέγαρο δεν του έλειψε καθόλου, αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει «από αίσθημα ευθύνης» και από ενδιαφέρον για τα δημόσια πράγματα. «Μπαίνω στον αγώνα για να κερδίσω, όχι για να πετύχω απλώς μια καλή επίδοση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ψάξαμε στο κόμμα για έναν αρχηγό αλλά δεν τον βρήκαμε».

Ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη στάση του Μπερλουσκόνι και του κόμματός του. Αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διάλυση της βουλής και της γερουσίας της Ρώμης είναι η 15η Ιανουαρίου, ώστε, στο μεταξύ, να μπορέσουν να εγκριθούν ο κρατικός προϋπολογισμός του 2013 και κάποιοι άλλοι νόμοι. Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα στις 10 Μαρτίου του 2013.

Ο Μπερλουσκόνι αναμένεται να επικεντρωθεί στις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης Μόντι και των μέτρων λιτότητας. Ελπίζει επίσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα δώσει στο κόμμα του ισχυρή πλειοψηφία στην άνω βουλή. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να συμμαχήσει με τους πρώην συντρόφους του της Λίγκας του Βορρά, ένα κόμμα που προσπαθεί να ξεπεράσει ένα σκάνδαλο διαφθοράς υπό την ηγεσία του Ρομπέρτο Μαρόνι.

Reuters

Πυθία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.