Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Κούρεμα» στον αριθμό των συμβούλων από τον πρωθυπουργό

8 Δεκεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Μειώνονται μετακλητοί και συνεργάτες των υπουργών κατά 20%

«Κούρεμα» στον αριθμό των συμβούλων από τον πρωθυπουργόΤον περιορισμό κατά 20% των θέσεων των συνεργατών και των συμβούλων των υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, αλλά και των μετακλητών, που απασχολούνται στις αποκεντρωμένες διοικήσεις αποφασίσε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς.

Εφαρμόζοντας το «Μνημόνιο ΙΙΙ», ο πρωθυπουργός «κούρεψε» την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 314 θέσεις μετακλητών στα υπουργεία και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, που μειώθηκαν συνολικά από 1.568 σε 1.254.

Ειδικότερα, οι θέσεις μειώνονται ανά υπουργείο ως εξής:

– Εξωτερικών 22

– Οικονομικών 26

– Εθνικής Άμυνας 16

– Εσωτερικών 20

– Διοικητικής Μεταρρύθμισης 20

– Υποδομων & Ανάπτυξης 29

– Παιδείας & Πολιτισμού 12

– Περιβάλλοντος 14

– Εργασίας 14

– Υγείας 18

– Αγροτικής Ανάπτυξης 14

– Δικαιοσύνης 11

– Δημόσιας Τάξης 12

– Τουρισμού 18

– Ναυτιλίας 22

– Μακεδονίας & Θράκης 15

– Επικρατείας 31

Σύμφωνα με το «Μνημόνιο ΙΙΙ» (περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ζ.5 του Ν. 4093/2012), «οι θέσεις μετακλητών υπαλλήλων που έχουν συσταθεί έως σήμερα σε υπηρεσίες που καταλαμβάνονται από το Π.Δ. 63/2005, καθώς και στις αποκεντρωμένες διοικήσεις περιορίζονται κατά 20%. Ο περιορισμός αφορά συνολικά το προσωπικό που καταλαμάνεται από το Π.Δ. 63/2005 και εξειδικεύεται ανά υπηρεσία με απόφαση του Πρωθυπουργού».

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμη εάν θα χρειαστεί ορισμένοι υπουργοί, όπως για παράδειγμα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προϊσταται ενός υπουργείου που «πατάει» υπηρεσιακά πάνω σε τέσσερα πρωην υπουργεία (Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών, ΠΕΧΩΔΕ) να απολύσουν συνεργάτες τους, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός που να παρακολουθεί τις προσλήψεις και τις απολύσεις συμβούλων και μετακλητών σε κεντρικό επίπεδο.

Ακόμη, το γεγονός ότι το ΠΔ 63/2005, το οποίο αφορά την προ «Καλλικράτη» περίοδο, συμπεριλαμβάνει τους μετακλητούς τόσο των υπουργείων όσο και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, συσκοτίζει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς γνώριζε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων πριν την μεγάλη απογραφή που είχε γίνει το θέρος του 2010, όταν και καταμετρήθηκαν 1.175 μετακλητοί.

Έρευνα του «Βήματος», που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011, μετρώντας κεφαλή προς κεφαλή τους διορισμούς μέσα από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είχε εντοπίσει 635 συνεργάτες στα μέλη της τότε κυβέρνησης, εκ των οποίων 234 ήταν αποσπασμένοι και 401 μετακλητοί.

Έτσι, από τον συσχετισμό των – έστω και ετεροχρονισμένων-  στοιχείων προέκυπτε ότι ο αριθμός των μετακλητών ενδέχεται να ήταν έως και τριπλάσιος σε σχέση με τις προσλήψεις που φαίνονται στο ΦΕΚ.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

This entry was posted on Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου, 2012 at 21:08 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply